Surge of violence take over Port-au-Prince

(SeaPRwire) –   (PORT-AU-PRINCE, Haiti) — Ariel Henry meletak jawatan sebagai Perdana Menteri Haiti pada Khamis, membuka jalan untuk kerajaan baru mengambil alih kuasa di negara Caribbean yang dilanda keganasan kumpulan geng yang menyebabkan lebih daripada 2,500 orang terbunuh atau cedera dari Januari hingga Mac.

Henry mengemukakan peletakan jawatannya dalam surat bertandatangan di Los Angeles, bertarikh 24 April, dan dikeluarkan pada Khamis yang sama oleh pejabatnya pada hari yang sama majlis yang diberi tugas memilih Perdana Menteri dan Kabinet baru untuk Haiti disumpah.

Kabinet Henry pula memilih Menteri Ekonomi dan Kewangan Michel Patrick Boisvert sebagai Perdana Menteri sementara. Belum jelas bila majlis peralihan akan memilih Perdana Menteri sementara mereka sendiri.

Membahas bilik berisi dan berpeluh di pejabat Perdana Menteri, Boisvert berkata krisis Haiti telah berlarutan terlalu lama dan negara kini berada di persimpangan jalan. Ahli-ahli majlis peralihan berdiri di belakangnya, dan di hadapannya, pegawai-pegawai polis dan tentera tertinggi negara serta duta-duta dan politikus terkenal.

“Selepas dua bulan perbahasan panjang … satu penyelesaian telah dijumpai,” kata Boisvert. “Hari ini merupakan hari penting dalam sejarah republik kita yang mulia.”

Dia memanggil majlis peralihan sebagai “penyelesaian Haiti” dan mengarahkan ucapannya kepada mereka, Boisvert mengharapkan kejayaan mereka, dengan menambah “Saya percaya semangatnya ada.”

Selepas ucapan, bunyi lembut gelas berdenting di bilik itu apabila hadirin menghidangkan gelas sampanye.

Majlis itu dilantik awal pagi Khamis, lebih sebulan selepas pemimpin Caribbean mengumumkan penubuhannya selepas mesyuarat kecemasan untuk menangani . Bunyi tembakan ketika majlis bersumpah di Istana Kebangsaan menimbulkan pandangan cemas.

Majlis sembilan ahli itu, di mana tujuh mempunyai kuasa undi, juga dijangka membantu menetapkan agenda Kabinet baru. Ia juga akan melantik suruhanjaya pilihan raya sementara, keperluan sebelum pilihan raya boleh diadakan, dan menubuhkan majlis keselamatan negara.

Mandat tidak boleh diperbaharui majlis itu tamat pada 7 Februari 2026, tarikh di mana Presiden baru dijadual disumpah.

Smith Augustin, ahli berundi majlis itu, berkata ia tidak jelas sama ada majlis itu akan memutuskan untuk mengekalkan Boisvert sebagai Perdana Menteri sementara atau memilih orang lain. Dia berkata ia akan dibincangkan dalam beberapa hari akan datang. “Krisis tidak boleh dipertahankan,” katanya.

Regine Abraham, ahli bukan berundi majlis itu, mengingatkan pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021, dengan menjelaskan bahawa “keganasan itu memberi kesan memusnahkan.”

Abraham berkata kumpulan geng kini menguasai kebanyakan Port-au-Prince, puluhan ribu penduduk ibu negara telah dipindahkan oleh keganasan dan lebih 900 sekolah di ibu negara terpaksa ditutup.

“Penduduk Port-au-Prince sebenarnya diambil tebusan,” katanya.

Kumpulan geng melancarkan serangan bersepadu yang bermula pada 29 Februari di ibu negara, Port-au-Prince, dan kawasan-kawasan berhampiran. Mereka membakar balai polis dan hospital, membuka api terhadap lapangan terbang antarabangsa utama yang kekal ditutup sejak awal Mac dan menyerbu dua penjara terbesar Haiti, membebaskan lebih 4,000 banduan. Kumpulan geng juga memutuskan akses ke pelabuhan terbesar Haiti.

Serangan itu bermula ketika Perdana Menteri Henry dalam lawatan rasmi ke Kenya untuk mendesak pelaksanaan pasukan polis yang disokong PBB dari negara Afrika Timur itu. Dia masih terkunci di luar Haiti.

“Port-au-Prince kini hampir sepenuhnya ditutup kerana sekatan udara, laut dan darat,” kata Catherine Russell, pengarah UNICEF awal minggu ini.

Masyarakat antarabangsa mendesak majlis memberi keutamaan kepada ketidakselamat di Haiti. Bahkan sebelum serangan bermula, kumpulan geng sudah menguasai 80% Port-au-Prince. Bilangan orang terbunuh pada awal 2024 meningkat lebih 50% berbanding tempoh yang sama tahun lalu, menurut laporan PBB baru-baru ini.

“Mustahil untuk melebih-lebihkan peningkatan aktiviti kumpulan geng di seluruh Port-au-Prince dan sekitarnya, penurunan situasi hak asasi manusia dan memperburuk krisis kemanusiaan,” kata María Isabel Salvador, utusan khas PBB untuk Haiti, dalam mesyuarat Majlis Keselamatan PBB pada Isnin.

Pada Khamis, sesetengah rakyat Haiti berkata mereka tidak tahu negara itu mempunyai Perdana Menteri dan majlis peralihan baru. Yang lain dengan berhati-hati merayakan kepimpinan baru.

“Kami tidak meminta banyak. Kami hanya mahu bergerak bebas,” kata Guismet Obaubourg, pemilik kedai runcit berdebu yang meratapi barangannya terkandas di pelabuhan selama dua bulan.

Berkenaan Boisvert: “Saya tidak kenal beliau secara peribadi, tetapi selama beliau melakukan apa yang sepatutnya dilakukan, menyediakan keselamatan untuk negara, itulah yang penting.”

Turut hadir dalam majlis sumpah Boisvert pada Khamis ialah Dennis Hankins, duta Amerika Syarikat yang baru dilantik. Beliau berkata peristiwa Khamis merupakan langkah penting bagi Haiti.

“Dalam krisis, orang Haiti mampu melakukan perkara-perkara hebat, jadi kami di sini untuk membantu mereka,” kata Hankins. “Kami tidak akan menjadi penyelesaian, tetapi semoga kami akan menjadi sebahagian daripada membantu mereka menemui penyelesaian.”

Sebagai sebahagian daripada itu, beliau berkata kerajaan Amerika Syarikat sedang bekerja untuk menguatkuasakan kawalan eksport senjata, kebanyakan yang telah sampai ke Haiti, membakar keganasan.

“Fakta bahawa banyak senjata yang tiba di sini berasal dari Amerika Syarikat tidak dapat dipertikaikan dan ia mempunyai kesan langsung,” kata Hankins. “Ia adalah sesuatu yang kami akui merupakan faktor penyumbang kepada ketidakstabilan.”

Hampir 100,000 orang telah melarikan diri ke bandar dan kota yang lebih selamat sejak serangan bermula. Puluh ribu orang lain yang tinggal di tempat perlindungan sementara yang sesak selepas kumpulan geng membakar rumah mereka kini tinggal di Port-au-Prince yang dipenuhi, hanya mempunyai satu atau dua tandas untuk ratusan penduduk.

Di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Khamis, Timbalan Pengarah Eksekutif Program Makanan Sedunia Carl Skau berkata Haiti mengalami krisis keselamatan, politik dan kemanusiaan yang menyebabkan ketidakmampuan untuk mengambil makanan yang melibatkan nyawa atau mata pencarian bagi kira-kira 5 juta orang, atau separuh penduduknya. PBB mendefinisikan itu sebagai “apabila keupayaan seseorang untuk mengambil makanan yang mencukupi meletakkan nyawa atau mata pencarian mereka dalam bahaya yang segera.”

“Situasi adalah dramatik,” kata Skau kepada wartawan. “Krisis memusnahkan, kesan kemanusiaan yang besar, situasi kemanusiaan terburuk di Haiti sejak gempa bumi 2010.”

Rachel Pierre, ibu 39 tahun kepada empat orang kanak-kanak, tinggal di salah satu tempat perlindungan sementara ibu negara, berkata: “Walaupun saya berada di sini secara fizikal, ia terasa seperti saya sudah mati.”

“Tiada makanan atau air. Kadang-kadang saya tiada apa-apa untuk diberikan kepada kanak-kanak,” katanya sambil anak 14 bulan menyusu payudaranya yang rata.

Rakyat Haiti banyak yang marah dan letih dengan kehidupan mereka dan menyalahkan kumpulan geng atas keadaan mereka.

“Mereka yang menghantar kami ke sini,” kata Chesnel Joseph, guru matematik berusia 46 tahun yang sekolahnya ditutup kerana keganasan dan menjadi pengarah tidak rasmi tempat perlindungan itu. “Mereka menindas kami. Mereka membunuh kami. Mereka membakar rumah kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.