Police in Los Angeles intervene against Pro-Palestinian demonstrators

(SeaPRwire) –   Universiti Southern California (USC) membatalkan majlis tamat pengajian utama mereka Khamis ini di bawah langkah-langkah keselamatan baru yang diambil kerana kampus itu dilanda protes berikutan peperangan Israel-Hamas.

Universiti itu mengumumkan langkah itu Khamis, sehari selepas lebih daripada 90 penunjuk perasaan ditangkap di kampus. Kolej di seluruh negara memanggil polis untuk memecahkan demonstrasi, mengakibatkan pergaduhan yang buruk dan puluhan penangkapan.

Majlis USC dijadualkan pada 10 Mei. Universiti itu mengatakan mereka akan tetap menganjurkan puluhan acara kelulusan, termasuk semua upacara kelulusan sekolah individu tradisional di mana pelajar menyeberangi pentas dan menerima ijazah mereka.

Universiti itu sudah membatalkan ucapan kelulusan yang dirancang oleh penyandang gelaran terbaik pro-Palestin mereka, dengan mengutip kebimbangan keselamatan.

“Kami memahami bahawa ini mengecewakan; bagaimanapun, kami menambah banyak aktiviti dan sambutan baru untuk menjadikan kelulusan ini bermakna akademik, tidak terlupakan, dan unik USC, termasuk tempat untuk bersama keluarga, kawan, tenaga pengajar, dan staf, melepaskan merpati sambil merayakan, dan persembahan oleh Trojan Marching Band,” kata universiti itu dalam kenyataan Khamis.

Jabatan Polis Los Angeles mengatakan lebih daripada 90 orang ditangkap malam Rabu semasa protes di kampus atas tuduhan menyusup. Seorang ditangkap atas tuduhan serangan dengan senjata maut.

Di Emerson College di Boston, 108 orang ditangkap semalaman di sebuah kem di lorong. Sekali lagi 93 orang ditangkap semasa protes malam Rabu di Universiti Southern California. Dan kem dan protes baru terus muncul di kampus di seluruh negara.

Walaupun kebanyakan pelajar akan segera meninggalkan untuk cuti musim panas, pegawai sekolah bimbang bahawa sebarang protes berterusan boleh mengganggu majlis kelulusan Mei. Pelajar menunjuk perasaan menentang perang itu menuntut sekolah memutuskan hubungan kewangan dengan Israel dan mengeluarkan pelaburan daripada syarikat yang membolehkan konflik itu. Beberapa pelajar Yahudi mengatakan protes itu telah melencong ke arah anti-Semitisme dan menjadikan mereka takut untuk melangkah ke kampus.

Di Emerson, video menunjukkan polis dahulu memberi amaran kepada pelajar di lorong itu untuk meninggalkan. Pelajar mengikat lengan untuk menentang pegawai, yang bergerak dengan kuat melalui orang ramai dan melemparkan sesetengah penunjuk perasaan ke tanah.

“Semakin malam berlalu, ia menjadi lebih ketat dan ketat. Hanya ada lebih banyak polis di semua sisi. Ia terasa seperti kami sedang perlahan-lahan didorong dan diremas,” kata Ocean Muir, seorang sophomore.

“Bagi saya, momen paling menakutkan adalah memegang payung-payung ini sebagai langkah berjaga-jaga jika kami digas air mata, dan mendengar mereka datang, dan mendengar kasut mereka di atas tanah, hanya mengetuk ke tanah lebih kuat daripada kami boleh menjerit, dan tidak dapat melihat seorang pun,” katanya.

Muir berkata polis mengangkatnya dengan tangan dan kakinya dan membawanya pergi. Bersama pelajar lain, Muir didakwa Khamis atas tuduhan menyusup dan kelakuan tidak senonoh.

Pemimpin Emerson College sebelum ini memberi amaran kepada pelajar bahawa lorong itu mempunyai hak lalu lintas awam dan pihak berkuasa bandar telah mengancam untuk bertindak jika penunjuk perasaan tidak meninggalkan. Emerson membatalkan kelas Khamis, dan polis Boston berkata empat pegawai mengalami kecederaan yang tidak mengancam nyawa semasa perbalahan itu.

Di USC, ketegangan sudah tinggi selepas universiti membatalkan ucapan kelulusan yang dirancang oleh penyandang gelaran terbaik pro-Palestin mereka, dengan mengutip kebimbangan keselamatan. Selepas pergaduhan dengan polis awal Rabu, beberapa puluhan penunjuk perasaan berdiri dalam lingkaran dengan lengan terkunci ditangkap satu demi satu pada petang itu.

Pegawai mengelilingi kumpulan yang sedang berkurang itu duduk mencabar peringatan awal untuk berpecah atau ditangkap. Di luar garisan polis, beratus-ratus penonton menonton ketika helikopter berdengung di atas. Sekolah menutup kampus. Seorang ditangkap atas tuduhan serangan dengan senjata maut, kata Jabatan Polis Los Angeles, walaupun ia tidak segera memberikan butiran insiden itu.

Awal Rabu, pegawai di Universiti Texas di Austin dengan ganas menangkap puluhan penunjuk perasaan. Beratus-ratus polis tempatan dan negeri – termasuk beberapa di atas kuda dan memegang tongkat – menyepi ke dalam penunjuk perasaan, pada satu ketika menghantar beberapa terguling ke jalan raya. Keseluruhannya, 57 orang ditahan dan didakwa dengan kesalahan menyusup, menurut seorang jurucakap untuk Pejabat Sherif Travis County.

Dane Urquhart, pelajar tahun ketiga Texas, menggelar tindak balas polis dan penangkapan sebagai “bertindak balas berlebihan”, dengan menambah bahawa protes itu akan kekal aman jika pegawai tidak hadir dalam kekuatan. Dalam kenyataan, presiden universiti, Jay Hartzell, berkata: “Peraturan kami penting, dan mereka akan dipatuhi. Universiti kami tidak akan diduduki.”

Utara USC, penunjuk perasaan di Universiti Politeknik California, Humboldt, kekal terkurung di dalam bangunan untuk hari ketiga. Sekolah menutup kampus sepanjang akhir minggu dan membuat kelas maya.

Di Universiti Emory di Atlanta, polis tempatan dan negeri menyapu masuk untuk membongkar kem, walaupun universiti mengatakan penunjuk perasaan bukan pelajar tetapi aktivis luar. Beberapa pegawai membawa senjata separa automatik, dan video menunjukkan pegawai menggunakan senjata letupan elektrik ke atas seorang penunjuk perasaan yang mereka tekan ke tanah. Sekurang-kurangnya 17 orang ditahan, dicengkam dengan ikatan zip dan dimuatkan ke dalam van pengangkutan polis.

Penunjuk perasaan di Emory menjerit slogan menyokong Palestin dan menentang pusat latihan keselamatan awam yang sedang dibina di Atlanta. Kedua-dua pergerakan itu sangat berkait rapat di Atlanta, di mana terdapat tahun-tahun aktivisme “Hentikan Bandar Polis” yang telah termasuk serangan ke atas harta.

Tetapi banyak kolej, termasuk Universiti Harvard di Massachusetts, memilih untuk tidak bertindak segera terhadap penunjuk perasaan yang telah mendirikan khemah, walaupun mereka secara terbuka melanggar peraturan kampus. Dan sesetengah kolej sedang membuat peraturan baru, seperti Universiti Northwestern, yang dengan tergesa-gesa mengubah suai kod tingkah laku pelajar mereka Khamis pagi untuk melarang khemah di kampus pinggir bandar Chicago mereka.

Gelombang protes semasa bermula di New York, di mana polis membersihkan kem dan menangkap lebih 100 orang minggu lalu, hanya untuk pelajar dengan berani mendirikan khemah sekali lagi, di kawasan di mana kebanyakan akan menamatkan pengajian hadapan keluarga dalam beberapa minggu. telah berkata ia berencana untuk teruskan rundingan dengan penunjuk perasaan sehingga awal Jumaat.

___

Perry melaporkan dari Meredith, New Hampshire. Menyumbang kepada laporan ini ialah wartawan Associated Press di pelbagai lokasi termasuk Kathy McCormack, Jim Vertuno, Acacia Coronado, Sudhin Thanawala, Mike Stewart dan Sophia Tareen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.