(SeaPRwire) –   April Leonard suka menyalahkan bunyinya kepada suaminya. Pada tahun 2017, dia mengikuti suaminya ke pertemuan doktor kaki – dan pulang dengan janji untuk mengubah tulang jari kakinya yang tidak sejajar.

Secara mundur, ini memang baik. “Dia berkata, ‘Saya benar-benar ingin anda mengubah ini sekarang, kerana ia tidak akan menjadi lebih baik,'” kenang Leonard, 56, tentang perbualan pertama yang tidak diduga dengan doktor itu. Dia mempunyai bunyian yang sakit pada kedua-dua kaki dan mulai mengalami kesukaran menangani kerja-kerja harian di ladangnya di Missouri. Selain itu, dia tidak suka bagaimana ia kelihatan. “Apabila saya pergi ke kolam renang atau pantai dan melihat kaki saya, ia seperti, ugh,” katanya. Jadi pada tahun 2017, Leonard menjalani prosedur pembetulan bunyian Lapiplasty pada kaki kirinya; empat tahun kemudian, dia menjalani prosedur yang sama pada kaki kanannya.

juta orang di seluruh dunia mengalami bunyian-dan kecacatan ini, yang lebih kerap berlaku pada orang tua, lebih cenderung menjejaskan wanita berbanding lelaki. Tetapi anda tidak akan mengetahui betapa biasa bunyian itu berdasarkan tahap perbualan mengenainya; ia tidak secara khusus dianggap sebagai perbualan makan malam. Ini seharusnya berubah, menurut pakar. “Bunyian tidak banyak dibincangkan… tetapi ia adalah ketidakselesaan yang dirasai oleh pesakit,” kata Dr. Dana Brems, pakar pembedahan kaki dan tumit di Los Angeles. “Orang akan berkata mereka berasa tidak selesa memakai kasut terbuka atau sandal kerana penampilan bunyian.” Lebih banyak perbualan mengenai bunyian, termasuk bagaimana ia mempengaruhi kualiti hidup dan apa yang boleh dilakukan tentangnya, boleh membantu mengurangkan stigma itu, tambahnya.

Keturunan genetik

Jika anda mempunyai bunyian, tulang jari kaki pertama anda-yang terletak di belakang jari kaki besar-akan beransur-ansur bergeser ke arah kaki yang lain. “Ia tidak duduk tegak pada tulang kaki tengah. Ia menjadi malas dan miring ke arah sisi,” kata Dr. Ebonie Vincent, pakar kaki di Irvine, California, dan bintang My Feet Are Killing Me di TLC. Secara visual, anda akan melihat benjolan di pangkal jari kaki besar-dan mungkin merasa kesakitan di sana, terutamanya semasa bersenam atau jika anda memakai kasut sempit. Anda mungkin mengalami bengkak atau kemerahan di sekitar jari kaki besar, membangunkan kudis atau kulit mati, dan mendapati bahawa anda mempunyai gerakan jari yang terhad.

Bunyian biasanya disebabkan oleh keturunan genetik, kata Vincent, yang melihatnya pada pesakit sekurang-kurangnya beberapa kali sehari. Kebanyakan orang yang mempunyainya melaporkan bahawa ibunya atau neneknya atau datuknya juga mengalaminya. Beberapa adalah progresif dan menjadi lebih besar-dan lebih sakit-melalui masa, terutamanya dengan aktiviti intensif atau akibat memaksakan kaki ke dalam kasut yang tidak sesuai. Bukan semua orang yang mempunyainya pula akan mengalami kesakitan. “Terdapat orang yang hidup dan mati dengan bunyian dengan bahagia,” kata Vincent.

Komplikasi tidak menyenangkan

Apabila pesakit baru tiba di pejabat Dr. Geoffrey Phillips, mereka sering tertumpu pada bagaimana kaki mereka kelihatan-tetapi pakar ortopedik di Northwell Health di Great Neck, New York itu lebih prihatin dengan bagaimana ia berfungsi. “Kami melihat profil, atau seperti saya suka katakan, personaliti kaki,” katanya. “Kami suka memastikan pesakit mempunyai kaki yang bahagia: kaki yang berfungsi dengan baik dan tanpa kesakitan berkaitan.”

Ini termasuk menentukan sama ada bunyian itu menyebabkan kesan sampingan yang merbahaya. Selepas itu, kata Phillips, terdapat “kekerapan yang agak tinggi” masalah lain yang melibatkan kaki. Sesetengah pesakit, misalnya, akan membangunkan osteoartritis melalui masa akibat bunyian yang tidak dirawat. Yang lain mungkin mengalami saraf bengkak. Ramai mempunyai masalah dengan jari-jari bersebelahan dan membangunkan jari palu-di mana jari mempunyai lengkungan tidak normal di pertengahan sendi-atau jari melintang. “Jari kedua mula melintang ke jari pertama,” kata Phillips. “Anda secara dasarnya mempunyai silang, dan anda mempunyai jari pertama miring ke jari kedua, dan jari kedua miring ke jari pertama.” Apabila ini berlaku, pembedahan biasanya diperlukan untuk jari itu kembali ke kedudukan normalnya.

Bagaimana untuk mendapatkan kelegaan

Sebab utama mengapa orang pergi ke doktor tentang bunyian mereka ialah kerana mereka mengalami kesakitan, kata Phillips. Beberapa boleh membuat penyesuaian gaya hidup yang mengelakkan keperluan untuk pembedahan, terutamanya jika mereka memulakannya apabila bunyian masih pada peringkat awal. Cadangan pertama Phillips ialah membuat perubahan alas kaki. “Jika mereka biasa memakai kasut tinggi, kami cuba menukar ketergantungan itu kepada alas kaki yang lebih seimbang,” katanya. “Ini boleh termasuk kasut dengan kotak jari yang lebar, supaya tekanan pada kaki kurang.” Ia juga berguna mencari “kasut dasar berlenggok”, yang mempunyai sole berlenggok yang menghaluskan peralihan dari hentaman tumit ke mendarat di bahagian hadapan kaki.

Apabila anda mempertimbangkan alas kaki, cari pasangan yang selesa dengan penampan yang baik yang sesuai; anda tidak mahu kaki anda terkurung atau bergerak-gerak, kata Phillips. Jika anda perlu memakai kasut kulit atau pakaian, minta tukang kasut untuk meregangkannya: “Mereka mempunyai mesin yang boleh meregangkan kotak jari supaya ada ruang yang lebih besar untuk jari,” katanya. Ortopedi khas, yang berdasarkan skanning kaki anda, juga boleh membantu.

Orang dengan bunyian sering tergoda oleh penyelesaian cepat di internet, seperti tali jari dan penyangga bunyian. Beberapa membeli pemisah jari, yang ditempatkan di antara jari untuk mengurangkan tekanan pada sendi. “Ia akan meringankan kesakitan semasa anda memakainya,” kata Vincent. “Anda tidak sedang memperbaiki apa-apa. Anda meletakkan tulang anda dalam kedudukan yang lebih sejajar supaya ia berfungsi lebih baik semasa berjalan.” Apabila anda menanggalkan pemisah jari atau tali, bunyian anda masih ada-sakit seperti biasa.

Pakar kaki tidak cenderung menjalankan pembedahan bunyian semata-mata untuk sebab kosmetik, tetapi pembedahan pembetulan bunyian adalah rawatan utama untuk orang yang mengalami kesakitan berterusan dan mendapati ia sukar untuk berjalan. Terdapat pelbagai jenis pembedahan, kebanyakannya melibatkan memotong dan meletakkan semula tulang di pangkal jari kaki besar. Lapiplasty-prosedur yang dijalankan Leonard di Missouri-adalah teknik yang lebih baru diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat pada 2016. Selain mengembalikan tulang ke kesejajaran normal, sendi tidak stabil dalam kaki itu diperkukuh dengan plat titanium.

Orang biasanya boleh berjalan segera selepas pembedahan, tetapi mereka perlu memakai kasut pembedahan khas, seperti but, selama sekurang-kurangnya beberapa minggu. “Ini hanya tidak terelakkan-tulang pejal memerlukan enam hingga lapan minggu untuk pulih,” kata Brem. “Anda mungkin kembali ke aktiviti penuh selepas kira-kira tiga bulan, berlari dan melompat dan sebagainya.”

Lima bulan selepas Leonard mengeluarkan bunyian kirinya, dia berlari dalam perlumbaan 10K. Dalam masa setahun, dia berlari separuh maraton lagi. Kini, dia bebas dari kesakitan dan gembira memakai kasut larian, but muk dan kasut koboi di sekeliling ladang. “Ini memang perkara yang baik-saya menyesal tidak melakukannya lebih awal,” katanya. “Ia bukan pembedahan yang menyusahkan. Saya dapat melihat mengapa orang menunggu lebih lama untuk melakukannya, tetapi enam minggu [pemulihan] tidak bererti berbanding seumur hidup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.