Elon Musk

(SeaPRwire) –   Elon Musk kini berdepan dengan banyak cabaran: Lawan , , , , dan , untuk menamakan beberapa.

Tetapi Musk menyatakan bahawa beliau kini menghabiskan sebahagian besar masa kerjanya pada salah satu usahanya yang tertua: Tesla. Dan Tesla sangat memerlukan bantuan. Syarikat pembuatan kereta itu mengeluarkan laporan keuntungan suku tahunan semalam dan mendedahkan bahawa keuntungannya jatuh 55% dan pendapatan jatuh 9% – angka yang lebih teruk daripada yang ramai ahli analisis telah menjangkakan. Syarikat itu mengumumkan niatnya untuk mengurangkan pekerja lebih daripada 10% atau kira-kira 14,000 orang, termasuk pekerja di California dan Texas.

Musk menenangkan pelabur pada Selasa dengan beberapa janji megah tentang produk Tesla yang akan datang. Beliau kini dihadapkan dengan cabaran yang besar: untuk terus menjadi pemimpin dalam ruang kenderaan elektrik yang semakin sesak, mengurangkan kos sementara mempercepatkan keluaran kereta baru, semuanya sambil terus maju dengan impiannya untuk menjadikan Tesla sebagai kuasa AI. “Mereka masih berada di tempat gelap dalam hutan ini yang mereka perlu keluar,” kata Craig Irwin, seorang ahli analisis di Roth Capital Partners.

Kesukaran Tesla dalam Pasaran Kenderaan Elektrik

Tesla telah lama menjadi perintis dalam ruang Kenderaan Elektrik (EV). Kini ia menghadapi dua halangan utama dalam terus berkembang: minat pengguna yang merosot, dan persaingan yang meningkat. Kaji selidik terkini menunjukkan bahawa minat awam terhadap memiliki kereta elektrik , dan pengguna bahawa tidak wujud pada masa ini. Ramai juga meragui infrastruktur pengecasan semasa, yang boleh menjadikan menggunakan EV seharian lebih merumitkan daripada pendahulunya yang menggunakan petrol.

Banyak pengeluar turut memasuki ruang ini dengan kereta elektrik atau hibrid mereka sendiri. BMW, Mercedes, Hyundai dan Kia telah melihat . Pada awal tahun ini, pengeluar kereta Cina BYD sementara mengatasi sebagai pengeluar kereta elektrik terlaris di dunia. Di Amerika Syarikat pula, General Motors mengumumkan ia akan meningkatkan pengeluaran kenderaan elektriknya.

Dan ia tidak membantu bahawa inovasi Tesla dalam ruang EV telah melambat. Pada 2022, syarikat itu memutuskan untuk tidak mengeluarkan sebarang – satu pilihan berisiko dalam industri yang bergantung kepada model baru atau direka semula untuk mengekalkan minat pembeli. Cybertruck, salah satu keluaran paling diramalkan Tesla, telah prestasi jauh di bawah jangkaan: Ia menjual hanya sekitar 4,000 kenderaan, dan kemudian menghadapi penangguhan disebabkan oleh kesalahan yang menyebabkan pedal gas kadang-kadang terkunci apabila ditekan.

Musk telah lama menggantung impian mengeluarkan Model 2 EV yang akan berharga RM25,000 dan membawa Tesla ke pasaran besar. Tetapi Reuters melaporkan bahawa syarikat itu telah membatalkan rancangan untuk jenama itu. Pada laporan keuntungan Selasa, bagaimanapun, Musk mengumumkan bahawa EV “lebih mampu” akan berada dalam pengeluaran menjelang awal 2025, dan akan dibina tanpa perlu loji atau barisan pengeluaran baru. Pengumuman ini sahaja menggembirakan pelabur: saham meningkat 13% dalam perdagangan selepas pasaran.

Irwin menyatakan bahawa EV mampu boleh bermain dengan baik terutamanya di Eropah dan Asia, di mana orang mengemudi kurang dan lebih peka terhadap penggunaan petrol. Tetapi beliau dan yang lain skeptikal tentang keupayaan Tesla untuk menunaikan janji itu pada masa. “Mereka menolak ke hadapan agak konyol, kerana mereka hanya pernah terlewat,” katanya.

Drama Berterusan

Semasa Tesla cuba melaju ke hadapan, ia akan cuba melarikan diri daripada siri kontroversi yang mengelilingi kedua-dua syarikat dan Musk sendiri. Pada 2022, agensi kerajaan California menyaman Tesla atas diskriminasi meluas terhadap pekerja hitam. Kes itu masih tertunggak. Tesla juga menghadapi saman daripada Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Saksama (EEOC) Amerika Syarikat. Dan syarikat itu telah dituduh atas gangguan seksual di tempat kerja yang didakwa. (Tesla mengekalkan bahawa ia tidak mentoleransi gangguan di tempat kerja.)

Kemudian ada siri media yang mengelilingi setiap gerakan Musk. Pada tahun lalu, pelabur Tesla mengundi bahawa Musk menghabiskan terlalu banyak masa pada X (dahulunya dikenali sebagai Twitter). Tindakan Musk di X, yang kerap mengkritik dasar progresif dan “kesedaran”, kelihatan telah menjauhkan banyak pelanggannya: Walaupun orang yang prihatin tentang perubahan iklim adalah antara pengguna EV pertama, bahagian Demokrat membeli Tesla , menurut pembeli kereta yang disoal selidik pada Oktober dan November oleh penyelidik Strategic Vision.

Musk juga menghabiskan masa yang cukup pada SpaceX – yang telah berjaya – dan . Semasa beliau terlibat dalam pelbagai usaha, beliau telah menekankan bahawa beliau harus mempunyai kawalan lebih besar, bukan kurang, terhadap Tesla. Beliau menuntut 25% kawalan undian syarikat itu, dan mengancam untuk memindahkan tenaganya kepada membuat produk AI di luar Tesla kecuali jika lembaga menuruti kehendaknya.

Adakah Taruhan AI Musk Akan Berhasil?

Walaupun Tesla menghadapi kesukaran semasa, Musk mempunyai visi yang lebih besar untuk syarikat itu di luar EV. Tesla, katanya pada Selasa, harus “difikirkan sebagai syarikat AI dan robotik.” Beliau sangat bersemangat tentang Tesla menjadi pemimpin dalam ruang pemanduan autonomi. “Jika seseorang tidak percaya Tesla akan menyelesaikan autonomi, saya fikir mereka tidak seharusnya menjadi pelabur dalam syarikat,” tambahnya.

Pada Selasa, Musk mengulangi komitmennya untuk mencipta kereta berpandu sendiri, yang dinamakannya “Cybercab.” Produk sedemikian, jika berjaya, boleh sangat menguntungkan bagi Musk. Firma pengurusan Ark Invest baru-baru ini meramalkan bahawa robotiksi, jika dilaksanakan dengan berjaya, boleh menjana $28 trilion dalam tempoh lima hingga sepuluh tahun akan datang.

Tetapi jalan ke teksi berpandu sendiri sangat berliku-liku, dan telah berselerak dengan janji yang gagal. Pada 2019, Musk mendakwa bahawa Tesla akan mempunyai sejuta teksi autonomi di jalan pada tahun berikutnya – tetapi tiada yang muncul sehingga kini. Tesla masih belum mempunyai lesen untuk menguji kenderaan tanpa pemandu di California. Dan salah satu pemain awal dalam ruang ini, Cruise milik General Motors, mengalami kemunduran yang sangat teruk apabila salah satu kereta mereka menabrak dan menyeret seorang wanita sepanjang jalan.

“Realitinya perisian hari ini masih kurang, dan kemalangan sebenar berlaku disebabkan oleh persepsi optikal,” kata Irwin. “Adakah Tesla layak mendapat penghargaan kerana mendorong hadapan? Absolut. Tetapi saya fikir dakwaan mereka terlalu agresif untuk di mana realiti akan mendarat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.