(SeaPRwire) –   RIO DE JANEIRO – Madonna mengadakan konsert percuma di pantai Copacabana Sabtu malam, menukar laluan pasir Rio de Janeiro yang luas menjadi lantai tarian raksasa penuh dengan berjuta peminatnya.

Ia merupakan persembahan terakhir The Celebration Tour, retrospektif pertamanya, yang bermula pada Oktober di London.

“Ratu Pop” memulakan persembahan dengan lagu hits 1998 “Nothing Really Matters”. Sorakan besar timbul daripada kumpulan penonton yang berdesak-desakan dan berkerumun di sebalik pagar. Yang lain mengadakan parti rumah di apartmen dan hotel yang cerah terang dan menghadap pantai. Helikopter dan drone terbang di atas, dan bot motor dan bot layar berlabuh di luar pantai mengisi teluk.

“Di sini kitalah di tempat paling indah di dunia,” kata Madonna, 65, kepada kumpulan penonton. Sambil menunjuk ke arah pemandangan laut, gunung dan patung Kristus Penebus yang mengawasi bandar, beliau menambah: “Tempat ini adalah sihir.”

Madonna mempersembahkan lagu-lagu klasiknya termasuk “Like A Virgin” dan “Hung Up”. Untuk pengenalan lagu “Like A Prayer”, kepalanya sepenuhnya ditutup dengan jubah hitam, sebatang rosario digenggam di tangannya.

Bintang membayar penghormatan emosional kepada “semua cahaya terang” yang hilang akibat AIDS ketika menyanyikan “Live to Tell”, dengan gambar hitam putih orang yang meninggal dunia akibat penyakit itu disiarkan di belakangnya.

Kemudian, beliau disertai di atas pentas oleh artis Brazil Anitta dan Pabllo Vittar.

Rio menghabiskan beberapa hari terakhir mempersiapkan diri untuk persembahan itu.

Kira-kira 1.6 juta orang menghadiri persembahan itu, G1 melaporkan, merujuk kepada agensi pelancongan dewan bandar Rio. Ini lebih daripada 10 kali rekod kehadiran Madonna sebanyak 130,000 orang di Parc des Sceaux, Paris pada tahun 1987. Laman web rasmi Madonna mempromosikan persembahan itu sebagai yang terbesar sepanjang kerjayanya selama empat dekad.

Beberapa hari terakhir, gegarkan itu dapat dirasai. Peminat berkumpul di luar hotel pantai mewah Copacabana Palace, di mana Madonna menginap, berharap dapat melihat bintang pop itu. Semasa ujian bunyi di pentas yang diatur di hadapan hotel, mereka menari di atas pasir.

Menjelang tengah hari Sabtu, peminat berkerumun di hadapan hotel. Seorang lelaki berjanggut putih membawa papan tanda yang menyatakan “Selamat Datang Madonna anda adalah yang terbaik saya cintakan anda”.

Bendera dengan “Madonna” dicetak pada latar belakang corak hitam putih jalur trotoar ikonik Copacabana berkibar dari balkoni. Kawasan itu penuh dengan penjaja jalanan dan peserta konsert yang berpakaian bertemak, berkeringat di bawah matahari yang menyengat.

“Sejak Madonna tiba di sini, saya datang setiap hari dengan pakaian ini untuk menyambut idola saya, diva saya, ratu pop saya,” kata Rosemary de Oliveira Bohrer, 69, yang memakai bra kon kerucut emas dan topi hitam.

“Ini akan menjadi persembahan yang tidak akan dilupakan di sini di Copacabana,” kata Oliveira Bohrer, bekas pegawai awam yang tinggal di kawasan itu.

Lapan belas menara bunyi disebarkan di sepanjang pantai untuk memastikan semua peserta dapat mendengar lagu-lagu hits. Persembahan dua jamnya bermula pada pukul 10:37 malam waktu tempatan, hampir 50 minit lewat.

Dewan Bandar mengeluarkan laporan pada April yang menganggarkan konsert itu akan memasukkan 293 juta real (AS$57 juta) ke dalam ekonomi tempatan. Kapasiti hotel dijangka mencapai 98% di Copacabana, menurut persatuan hotel Rio. Peminat dari seluruh Brazil bahkan Argentina dan Perancis mencari Airbnbs untuk minggu itu, pihak platform berkata dalam kenyataan. Lapangan Terbang Antarabangsa Rio meramalkan tambahan 170 penerbangan semasa 1-6 Mei, dari 27 destinasi, Dewan Bandar berkata dalam kenyataan.

“Ini merupakan peluang unik untuk melihat Madonna, siapa tahu jika dia akan pernah datang semula,” kata Alessandro Augusto, 53, yang terbang dari negeri Ceara Brazil – kira-kira 2,500 kilometer (1,555 batu) dari Rio.

“Selamat Datang Ratu!” baca iklan Heineken yang diletakkan di seluruh bandar, tulisan di atas imej tutup botol yang terbalik menyerupai mahkota.

Heineken tidak satu-satunya syarikat yang cuba untuk memperoleh keuntungan daripada keghairahan itu. Bar dan restoran menyediakan koktel “Like a Virgin”. Sebuah kedai di kawasan bandar terkenal menjual pakaian Karneval sepenuhnya mereka bentuk semula, mengisi rak dengan kostum, penyokong, beg pinggang dan bahkan seluar dalam bertemak Madonna.

Penganjuran acara mega itu serupa dengan Malam Tahun Baru, apabila jutaan orang berkumpul di Copacabana untuk tontonan meriam api, pihak berkuasa tempatan berkata. Acara tahunan itu kerap menghasilkan pencurian dan serangan berleluasa, dan terdapat beberapa kebimbangan masalah sedemikian mungkin berlaku semasa persembahan Madonna.

Pelan keselamatan negeri Rio termasuk kehadiran 3,200 anggota tentera dan 1,500 polis awam siaga. Memandang ke depan konsert, tentera laut Brazil memeriksa kapal-kapal yang ingin meletakkan diri di luar pantai untuk mengikuti persembahan.

Beberapa konsert besar sebelum ini pernah diadakan di pantai Copacabana, termasuk persembahan Tahun Baru 1994 oleh Rod Stewart yang menarik lebih 4 juta peminat dan , menurut Rekod Dunia Guinness. Kebanyakan penonton juga datang untuk melihat tontonan meriam api Rio, jadi perbandingan yang lebih sesuai mungkin dengan Rolling Stones pada tahun 2006, yang menyaksikan 1.2 juta orang berkumpul di atas pasir, menurut polis tentera Rio, akhbar Folha de Sao Paulo melaporkan ketika itu.

Ana Beatriz Soares, seorang peminat yang berada di Copacabana pada Sabtu, berkata Madonna telah meninggalkan kesannya selama dekad.

“Madonna perlu berlari supaya artis pop hari ini boleh berjalan. Itulah mengapa dia penting, kerana dia berkhidmat sebagai inspirasi untuk diva pop hari ini,” kata Soares.

“Dan itu 40 tahun yang lalu. Bukan 40 hari, 40 bulan. Ia 40 tahun,” tambahnya.

-AP video jurnalis Douglas Engle menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.