U.S. President Joe Biden's dog 'Commander' walks on the south grounds of the White House in Washington, DC on Aug. 9, 2022.

(SeaPRwire) –   Gabenor South Dakota Kristi Noem, yang telah dikritik baru-baru ini kerana anjingnya yang berusia 14 bulan Cricket, telah mencadangkan bahawa anjing Presiden Joe Biden, Commander sepatutnya mengalami nasib yang sama.

Dalam temubual Minggu lepas di Face the Nation, Noem, yang dianggap sebagai calon naib presiden bekas Presiden Donald Trump bagi pilihan raya 2024, ditanya mengenai ayat dalam memoir yang akan datangnya di mana beliau menulis bahawa salah satu keutamaannya jika berada di Rumah Putih adalah memastikan bahawa Commander, anjing Jerman Biden, tidak berada di kawasan itu – dan bahawa Commander sepatutnya “bertemu dengan Cricket”.

“Adakah anda melakukan ini untuk cuba kelihatan kuat?” soal pembawa acara Margaret Brennan kepada Noem.

“Anjing Joe Biden telah menyerang 24 orang kakitangan Perkhidmatan Rahsia,” jelas Noem. “Jadi berapa ramai orang yang perlu diserang dan tercedera dengan bahaya sebelum anda membuat keputusan mengenai seekor anjing?”

Brennan menyelak, mengingatkan bahawa Commander tidak pernah menyerang sesiapa, dan meminta penjelasan: “Anda berkata dia sepatutnya ditembak?”

Tetapi Noem terus tanpa menjawab, “Itulah yang presiden sepatutnya dipertanggungjawabkan…”

Noem juga ditanya mengenai ayat kontroversi lain, termasuk baris mengenai bertemu dengan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un yang beliau telah buang, daripada No Going Back: The Truth on What’s Wrong with Politics and How We Move America Forward, yang dijadualkan diterbitkan pada 7 Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.