(SeaPRwire) –   Ahli iklim berbual dengan pelakon dan aktivis alam sekitar Shailene Woodley di Kemuncak TIME100 pada Rabu mengenai memastikan bahawa Amerika Syarikat tidak sahaja bergerak ke arah masa depan tenaga bersih, tetapi ia berlaku secara adil.

Masyarakat yang tinggal berhampiran kemudahan yang menjejaskan kualiti udara secara ketara sering menderita kos kesihatan secara berlebihan, manakala pekerjaan cenderung diperoleh oleh kawasan yang lebih jauh, kata Robert D. Bullard, profesor dan pengarah Pusat Dasar Alam Sekitar dan Iklim Bullard di Universiti Texas Selatan. Ketidakadilan ini tidak seharusnya berlaku dalam peralihan ke tenaga bersih, beliau menunjukkan. “Tiada kebangkitan ekonomi di sepanjang pagar di Louisiana’s cancer alley atau Houston’s chemical quarter,” kata Bullard. “Masyarakat yang secara sejarah telah diketepikan, suara mereka tidak hadir apabila keputusan dibuat mengenai dasar.”

Laporan Keadaan Udara 2023 dari mendapati bahawa orang berwarna membentuk 41% penduduk AS tetapi 54% daripada hampir 120 juta yang tinggal di kaunti dengan sekurang-kurangnya satu gred gagal. “Di kaunti dengan kualiti udara terburuk yang mendapat gred gagal untuk ketiga-tiga ukuran pencemaran, 72% daripada 18 juta penduduk yang terjejas adalah orang berwarna, berbanding 28% yang berkulit putih,” nota laporan itu.

Terdapat beberapa kemenangan walaupun. Akta Pengurangan Inflasi, undang-undang alam sekitar tanda tangan Kongres pada 2022, menetapkan . “Ada wang untuk itu dan lebih ramai orang di bilik untuk memutuskan apa yang perlu kita lakukan untuk berpindah dengan cara yang sesuai,” kata Bullard.

Christiana Figueres, tuan rumah bersama Podcast Outrage+Optimism yang telah bekerja sebagai diplomat mengenai isu perubahan iklim di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, menekankan bahawa komuniti antarabangsa juga harus melabur dalam peralihan yang adil ke tenaga bersih. Figueres menunjuk kepada gelombang haba di seluruh bahagian besar Afrika dalam minggu-minggu kebelakangan ini. “Apa pilihan mereka mempunyai?” dia bertanya. “(Wanita) menanam tanah yang setiap hari lebih kering dan kurang subur… Kami masih tidak mempunyai sokongan untuk orang yang tidak menyebabkan perubahan iklim… bagi saya itu salah satu ketidakadilan utama.”
Woodley ialah pelakon dan aktivis alam sekitar. Beliau telah —dan menyertai ekspedisi setahun penuh di atas kapal Esperanza pada 2019 untuk menyelidik kesan plastik dan mikroplastik terhadap kehidupan laut—dan menyokong penyelesaian iklim.

Kemuncak TIME100 menyatukan pemimpin dari komuniti GLOBAL TIME100 untuk menonjolkan penyelesaian dan menggalakkan tindakan ke arah dunia yang lebih baik. Kemuncak tahun ini menampilkan pelbagai penceramah merentasi pelbagai sektor yang pelbagai, termasuk politik, perniagaan, kesihatan dan sains, budaya, dan lebih banyak lagi.

Penceramah untuk Kemuncak TIME 100 2024 termasuk pelakon Elliot Page, pereka Tory Burch, atlet Olimpik Ibtihaj Muhammad, juara WNBA A’ja Wilson, penulis Margaret Atwood, presiden NYSE Lynn Martin, pelawak Alex Edelman, profesor Yoshua Bengio, Setiausaha Negara ke-68 John Kerry, pelakon Jane Fonda, dan banyak lagi.

Kemuncak TIME100 dibentangkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.