(SeaPRwire) –   Tidak, TikTok tidak akan tiba-tiba menghilang dari telefon anda. Anda juga tidak akan dipenjara jika terus menggunakannya selepas ia diharamkan.

Selepas beberapa tahun berusaha untuk melarangnya, termasuk oleh bekas Presiden Donald Trump, satu langkah untuk mengharamkan aplikasi perkongsian video popular ini telah diluluskan oleh Senat AS dan kini berada di atas meja Presiden Biden untuk tandatangan. Langkah tersebut memberi syarikat induk Beijing-berasaskan ByteDance sembilan bulan untuk menjual syarikat itu, dengan tambahan tiga bulan jika jualan sedang berjalan. Jika tidak, TikTok akan diharamkan.

Jadi apakah maksudnya ini untuk anda, seorang pengguna TikTok, atau mungkin ibu bapa kepada pengguna TikTok? Berikut adalah beberapa soalan dan jawapan penting.

Bila larangan itu akan berkuat kuasa?

Cadangan asal memberi ByteDance hanya enam bulan untuk melepaskan anak syarikatnya di AS, tetapi perundingan memanjangkannya ke sembilan bulan. Kemudian, jika jualan sudah berjalan, syarikat itu akan mendapat tambahan tiga bulan untuk menyelesaikannya.

Jadi ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya setahun sebelum larangan berkuat kuasa — tetapi dengan cabaran mahkamah yang mungkin, ini boleh memanjangkan lagi, mungkin bertahun-tahun. TikTok pernah mencapai kejayaan dengan cabaran mahkamah di masa lalu, tetapi ia belum pernah cuba untuk mencegah undang-undang persekutuan daripada berkuat kuasa.

Apa jika saya sudah memuat turun aplikasi itu?

TikTok, yang merupakan aplikasi percuma, mungkin tidak akan hilang dari telefon anda walaupun jika larangan akhirnya berkuat kuasa. Tetapi ia akan hilang dari kedai aplikasi Apple dan Google, yang bermakna pengguna tidak akan dapat memuat turun semula. Ini bermakna TikTok juga tidak akan dapat menghantar kemaskini, pembaikan keselamatan dan pembetulan pepijat, dan dalam masa akan menjadi tidak boleh digunakan — selain dari menjadi risiko keselamatan.

Tetapi pastinya ada cara meloloskan diri?

Remaja dikenali dengan cara mengelak sekatan ibu bapa dan larangan berhubung media sosial, jadi mengelak larangan kerajaan AS tentu bukan di luar kemungkinan. Sebagai contoh, pengguna boleh cuba menyamar lokasi menggunakan VPN, atau rangkaian persendirian maya, guna kedai aplikasi alternatif atau bahkan memasang kad SIM asing ke dalam telefon mereka.

Tetapi kecekapan teknikal diperlukan, dan ia tidak jelas apa yang berfungsi dan tidak. Lebih mungkin, pengguna akan berpindah ke platform lain — seperti Instagram, yang mempunyai ciri seperti TikTok bernama Reels, atau YouTube, yang memasukkan video pendek menegak ke dalam aliran untuk bersaing dengan TikTok. Sering kali, video sebegini diambil terus dari TikTok itu sendiri. Dan pencipta popular kemungkinan akan dijumpai di platform lain juga, jadi anda masih boleh melihat kandungan yang sama.

“Larangan TikTok bergantung sangat kepada kawalan yang dikekalkan Apple dan Google ke atas platform telefon pintar masing-masing kerana mekanisme utama undang-undang ini adalah untuk mengarahkan Apple dan Google untuk berhenti membenarkan aplikasi TikTok di kedai aplikasi masing-masing,” kata Dean Ball, felo penyelidikan di Pusat Mercatus Universiti George Mason. “Mekanisme sebegini mungkin kurang berkesan dalam dunia yang dicadangkan oleh ramai penyokong anti-trust dan pengawalseliaan teknologi besar yang agresif terhadap syarikat teknologi besar.”

Adakah saya perlu bimbang menggunakan TikTok?

Ahli politik dari kedua-dua parti — serta pegawai penguatkuasa undang-undang dan perisikan — lama menyatakan kebimbangan bahawa pihak berkuasa China boleh memaksa ByteDance menyerahkan data 170 juta orang Amerika yang menggunakan TikTok. Kebimbangan ini berpunca daripada satu set undang-undang keselamatan negara China yang memaksa organisasi untuk membantu pengumpulan maklumat perisikan — yang ByteDance kemungkinan tertakluk — dan cara lain kerajaan autoritarian negara itu mengamalkan kawalan.

Pakar privasi data menyatakan, walaupun begitu, kerajaan China boleh dengan mudah mendapatkan maklumat mengenai orang Amerika melalui cara lain, termasuk melalui broker data komersial yang menjual atau menyewa maklumat peribadi.

Ahli politik dan sesetengah pegawai pentadbiran juga menyatakan kebimbangan bahawa China boleh — secara berpotensi — mengarahkan atau memengaruhi ByteDance untuk menindas atau meningkatkan kandungan TikTok yang menguntungkan kepentingannya. TikTok, bagi pihaknya, telah menafikan dakwaan bahawa ia boleh digunakan sebagai alat kerajaan China. Syarikat itu juga menyatakan ia tidak pernah berkongsi data pengguna AS dengan pihak berkuasa China dan tidak akan berbuat demikian jika diminta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.