(SeaPRwire) –   Ubat kurus Eli Lilly & Co. Zepbound telah meningkatkan masalah bernafas dalam kajian yang sangat dinanti yang mungkin akan meyakinkan lebih insurans untuk menampung rawatan $1,000 setiap bulan.

Dalam dua ujian fasa akhir pesakit dengan apnea tidur obstruktif, keadaan yang rapat berkaitan dengan kegemukan, Zepbound mengurangkan bilangan kali pernafasan melambat atau berhenti semasa tidur sebanyak 63% daripada asas, Lilly berkata dalam kenyataan Rabu. Keputusan ini melampau jangkaan analis Jefferies bahawa ujian kemungkinan akan menunjukkan pengurangan sekitar 50% hingga 55%.

Pesakit dalam kajian 52 minggu juga kehilangan sehingga kira-kira 20% berat badan mereka, Lilly berkata.

Lilly berkata ia merancang untuk berkongsi keputusan penuh daripada ujian pada Persidangan Persatuan Diabetes Amerika pada Jun. Syarikat ubat raksasa itu merancang untuk menyampaikan keputusan tersebut kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat dan agensi peraturan global yang lain bermula pertengahan tahun.

Kelulusan untuk Zepbound mengubati apnea tidur boleh membuka pintu untuk lebih pesakit mendapat akses ke rawatan melalui insurans. Ubat kurus seperti Zepbound tidak sekarang diliputi oleh Medicare, program insurans kesihatan persekutuan untuk warga tua dan sesetengah orang dengan kecacatan jangka panjang.

Kelulusan pengawal selia juga akan membantu Lilly bersaing dengan Novo Nordisk A/S, yang ubat kurus terlaris sendiri, Wegovy, kini akan diliputi oleh pengendali insurans kesihatan utama untuk sesetengah peserta Medicare dengan keadaan berkaitan jantung. Novo telah mengatakan ia mungkin mengkaji ubat kurus generasi seterusnya dalam mengurangkan apnea tidur, tetapi ia tidak sedang menguji sama ada Ozempic atau Wegovy membantu dengan keadaan itu.

Walaupun terdapat ubat yang boleh digunakan untuk membantu dengan keletihan berkaitan dengan apnea tidur, Zepbound mempunyai “potensi untuk menjadi rawatan farmakologi pertama untuk penyakit asas,” kata Jeff Emmick, naib presiden kanan Lilly untuk pembangunan produk dalam kenyataan.

Penurunan berat badan diketahui membantu meringankan apnea tidur, yang memberi kesan lebih daripada 23 juta orang dewasa Amerika yang hidup dengan kegemukan, mengikut anggaran firma analitik Airfinity. Jika ia akan diliputi secara meluas oleh pengendali insurans, Zepbound boleh membantu mencegah sehingga 5.6 juta kes gangguan tidur itu menjelang 2030, firma itu berkata.

Namun, analis Airfinity berkata adalah tidak mungkin Zepbound dan ubat GLP-1 lain akan membuat gangguan tidur lenyap sepenuhnya.

Lilly’s menyertakan 469 pesakit dengan kegemukan dan apnea tidur, beberapa dirawat dengan Zepbound sahaja dan yang lain menggunakan peranti pernafasan bersama-sama dengan ubat.

Zepbound membawa kepada pengurangan min purataan, atau AHI, peristiwa setiap jam dalam pesakit menggunakan peranti, berbanding kumpulan yang hanya mendapat ubat. Indeks itu digunakan untuk menilai keparahan apnea tidur dengan merekodkan bilangan kali pernafasan seseorang menunjukkan sekatan terhad atau penghalang aliran udara sepenuhnya setiap jam tidur.

Pesakit dengan apnea tidur biasanya perlu menggunakan mesin bernafas atau alat yang membantu membuka saluran udara. Mesin boleh mahal, berharga ratusan atau ribuan dolar setiap satu. Penyelenggaraan, perkhidmatan dan bahagian ganti purata boleh menelan $330 hingga $900 setiap tahun, mengikut GoodRx.

Kelulusan Zepbound untuk apnea tidur juga akan memberi kesan kepada syarikat yang menghasilkan mesin bernafas, termasuk ResMed Inc. dan Inspire Medical Systems Inc. Ubat kurus boleh mengecilkan pasaran untuk mesin lebih daripada 11% dalam beberapa tahun akan datang, mengikut analisis Airfinity.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.