(SeaPRwire) –   Lupakan kopi pagi. Di seluruh internet, orang-orang sedang mempromosikan rutinitas yang berbeda: meminum seteguk minyak zaitun setelah bangun tidur.

Menenggak minyak yang biasanya digunakan untuk memasak ini telah menjadi “perubahan besar,” . “Ia memberi tubuh saya dorongan awal,” . Orang lain mengklaim minum seteguk (atau lebih) minyak zaitun setiap hari , , dan . Bintang terkenal seperti dan , juga telah mempromosikan cinta mereka terhadap minum minyak zaitun.

Tapi apakah mereka memuji dengan alasan yang baik? Kami bertanya kepada pakar tentang pendapat mereka mengenai minum seteguk penuh minyak zaitun murni.

Manfaat kesihatan minyak zaitun

Setiap orang memerlukan lemak dalam diet mereka, walaupun terkadang ada persepsi negatif mengenainya. Ia merupakan cara penting bagi tubuh menyimpan tenaga, dan ia membantu kita seperti A, D, dan E. “Jangan mengabaikan lemak,” kata Abbey Sharp, ahli diet berdaftar dari Toronto yang kerap . Diet tanpa lemak sama sekali tidak sihat. “Jika anda makan salad besar dengan sayuran yang indah, tetapi anda tidak menambah lemak, anda tidak akan dapat memanfaatkan atau menyerap semua nutrien.”

Kuncinya, ia menambahkan, adalah bersikap bijak terhadap saiz porsi dan memilih jenis lemak yang tepat. Termasuk memprioritaskan lemak tak jenuh, yang terdapat dalam makanan nabati seperti kacang, avokado, dan minyak sayuran. Salah satu pilihan terbaik, para pakar sepakat, adalah minyak zaitun ekstra virgin, yang paling sedikit diolah – dan paling sihat – bentuk minyak zaitun. “Ia kaya dengan antioksidan polifenol dan lain-lain yang pada akhirnya dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung,” kata Sharp.

Menurut , orang yang mengkonsumsi lebih daripada setengah sendok makan minyak zaitun setiap hari mempunyai peluang 19% lebih rendah meninggal akibat penyakit jantung berbanding mereka yang jarang atau tidak pernah mengkonsumsi minyak zaitun. Penyelidikan menunjukkan ia dapat memperbaiki faktor risiko kardiovaskular seperti , , dan , sementara menyebabkan . Dan satu kajian 13,800 orang mendapati bahawa mengkonsumsi minyak zaitun secara teratur mungkin berkaitan dengan risiko yang lebih rendah untuk membangunkan kanser payudara atau kanser sistem pencernaan.

Tetapi ini bukan bermakna ia sudah tiba untuk mulai meneguknya. Kemoderatan penting. “Minum ia hanya benar-benar meleset sasaran,” kata Sharp. “Kami tidak mempunyai bukti bahawa cara ini mengkonsumsi minyak zaitun lebih sihat daripada mengkonsumsikannya dengan cara yang lebih menyeronokkan – seperti di atas salad atau sebagai sebahagian daripada makanan.”

Keburukan minum minyak zaitun

Terdapat mengkonsumsi minyak zaitun, dan seteguk biasanya terdiri daripada tiga sendok makan. Ini bermakna 357 kalori tambahan setiap hari. “Perkara yang orang tidak sedari ialah tidak kira jenis lemak yang mereka konsumsi, semuanya mempunyai kalori yang sama,” kata ahli diet berdaftar Mindy Haar, timbalan dekan Sekolah Kesihatan Profesional Institut Teknologi New York. “Satu sendok makan lemak babi dan satu sendok makan minyak zaitun sama dalam bilangan kalori.”

Jika anda cuba menurunkan atau mengekalkan berat badan, ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan minum minyak zaitun. Selain itu, anda mungkin tidak mendapat sebarang kenikmatan dari kalori tersebut: Minyak zaitun tidak terkenal dengan rasa yang tidak dapat ditolak, yang boleh menyebabkan anda mencari pilihan makanan lain yang lebih sedap dan makan berlebihan. Walaupun minum minyak zaitun tidak akan menyebabkan semua orang menambah berat badan – seseorang yang sangat aktif dan berlari beberapa batu setiap hari mungkin tidak akan menyedari perubahan, menurut Haar – ia mungkin memberi kesan yang bermakna bagi orang lain.

“Saya pernah mempunyai pelanggan memberitahu saya mereka minum seliter minyak zaitun – dan mereka sedang berjuang dengan penurunan berat badan,” kata Michelle Routhenstein, ahli diet berdaftar yang berpakar dalam kesihatan jantung di New York. “Ada lebih banyak gambaran keseluruhan, tetapi setong minyak zaitun benar-benar padat kalori.”

Bahkan jika anda tidak bimbang akan menambah berat badan, perlu diingatkan bahawa kalori tambahan tersebut tidak akan mengenyangkan anda, menurut Sharp. Mari kata anda mengkonsumsi kira-kira 100 kalori minyak zaitun: “Ia tidak begitu mengenyangkan, kerana hanya terdapat sedikit makanan di sana,” katanya. “Anda dengan mudah boleh menambah kalori tanpa sebenarnya mempunyai sebarang jenis isi padu untuk membantu anda kenyang.” Anda akan lebih baik mengkonsumsi 100 kalori lemak asli seperti avokado atau kacang, tambahnya – kedua-duanya membekalkan lemak sihat selain serat dan nutrien lain.

Satu kemungkinan keburukan lain: Anda mungkin perlu mengambil kira lawatan tambahan ke tandas setiap hari. Minyak zaitun “melicinkan usus,” kata Sharp, terutamanya bagi orang dengan perut sensitif. Orang yang minum ia mungkin mengalami cirit-birit dan gejala pencernaan yang tidak menyenangkan.

Paling penting, tiada bukti bahawa minum minyak zaitun memberikan manfaat khas. Ambil idea popular TikTok bahawa ia secara ajaib dapat memperbaiki kesihatan usus. “Secara realiti, minyak itu kekurangan komponen makanan paling penting untuk usus, iaitu serat,” kata Sharp. “Tidak mungkin dalam jutaan tahun saya akan mengesyorkan seseorang yang mengalami masalah pencernaan untuk minum seteguk minyak zaitun.”

Cara yang lebih baik untuk mendapatkan minyak zaitun

Seperti , mengkonsumsi 1.5 sendok makan minyak zaitun setiap hari boleh mengurangkan risiko penyakit jantung iskemik – tetapi untuk mendapatkan manfaat ini, ia perlu digunakan untuk menggantikan lemak dan minyak yang lebih tinggi kandungan lemak jenuhnya, sambil memastikan ia tidak menambah jumlah kalori harian yang dikonsumsi.

Daripada minum seteguk minyak zaitun, tujuan untuk menyebarkan pengambilannya sepanjang hari, menggantikannya dengan pilihan yang kurang sihat seperti krim asam dan mayones. Anda boleh menyemburkan ia di atas kentang panggang contohnya, daripada topping biasa. Sharp suka menggunakannya dalam salad – seperti vinaigrettes dan marinades – dan untuk memperbaiki tekstur dan rasa makanan yang secara semula jadi memberi kesihatan. Kadang-kadang dia mencampurkan minyak zaitun dengan bawang putih dan herba segar, kemudian menyemburkan ia di atas kembang kol atau kubis Brussels panggang. “Jika beberapa minyak zaitun dapat membantu anda makan sayuran, tambahkan minyak zaitun kepada sayuran,” katanya. Ia juga boleh memberi kelembapan dan rasa kepada daging unggas, daging dan ikan kegemaran anda.

Jadi simpan gelas teguk anda. Minum minyak zaitun tidak membahayakan, kata Haar, tetapi juga tidak masuk akal. “Setelah makanan mendapat aura kesihatan yang betul, terdapat tanggapan bahawa ‘Sedikit baik. Lebih baik lagi,'” katanya. “Tetapi ini tidak selalu benar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.