US-POLITICS-JUSTICE-TRUMP

(SeaPRwire) –   Dengan pertuduhan jenayah pertamanya dijadualkan bermula dalam 10 hari, Donald Trump pada Jumaat melancarkan serangan terbaru terhadap hakim yang mengetuai kes itu, satu serangan yang juga menguji sempadan perintah larangan bercakap yang dikeluarkan oleh hakim terhadapnya.

Kempen presiden Trump mempublikasikan permohonan yang difailkan awal minggu ini meminta Hakim Juan Merchan melepaskan diri daripada kes rasuah wang kasut di New York “berikutan gambaran ketidakwajaran” yang timbul daripada kerja anak perempuannya dengan syarikat yang menjalankan pemasaran politik untuk kempen Demokratik.

Permohonan 35 muka surat Trump—dan 119 muka surat lampirannya—datang empat hari selepas Merchan memperluaskan perintah larangan bercakap yang sedia ada terhadap Trump untuk memasukkan larangan terhadapnya daripada membuat komen awam mengenai keluarga Merchan atau Jaksa Raya Alvin Bragg, selepas bekas Presiden berulang kali membuat komen yang mendakwa kerja anak perempuan Merchan bermakna beliau tidak boleh mengetuai perbicaraan juri secara adil. Perintah itu tidak menghalang Trump daripada mengkritik hakim dan jaksa raya secara terus.

Trump kelihatan sedang menguji cara mengelilingi perintah larangan bercakap dengan memasukkan kritikan awamnya terhadap anak perempuan hakim ke dalam permohonan mahkamah itu sendiri, dan kemudian mempromosikan permohonan tersebut.

Permohonan itu menyatakan bahawa Loren Merchan memegang jawatan kepimpinan di syarikat pemasaran politik bernama Authentic yang dibayar untuk membangunkan iklan pada tahun 2019 untuk kempen pertandingan presiden Kamala Harris dan sejak itu menghasilkan iklan untuk kempen anggota Kongres Demokratik, termasuk Wakil Adam Schiff dan Pemimpin Minoriti Dewan Rakyat Hakeem Jeffries.

Dalam meminta Merchan melepaskan diri, pasukan undang-undang Trump mendakwa kerja anak perempuan Merchan untuk kempen politik Demokratik mencipta “gambaran ketidakwajaran” dan harus menjadi asas untuk pelepasan hakim. Permohonan Trump juga menyatakan bahawa perintah larangan bercakap Merchan “secara salah mengehadkan” ucapan berkempen Trump yang dilindungi Perlembagaan.

Pejabat Bragg memanggil dakwaan Trump sebagai “rantai inferens tidak langsung” yang “jauh daripada bukti.” Mengjangkakan permohonan Trump, para pendakwa dalam kes itu memberitahu Merchan dalam surat pada Selasa bahawa mahkamah dan jawatankuasa berundangan mengenai etika kehakiman sudah menentukan bahawa aktiviti politik seseorang ahli keluarga tidak menjadi asas untuk mempersoalkan kebebasan seorang hakim. Terdapat amalan yang lama di mahkamah Amerika bahawa pandangan seseorang tidak ditakrifkan oleh pandangan ahli keluarga mereka.

Bragg membawa Trump ke mahkamah untuk menghadapi tuduhan beliau memalsukan rekod perniagaan untuk menutup skandal seks melibatkan pelakon filem lucah Stormy Daniels beberapa minggu sebelum pilihan raya 2016. Perbicaraan dijadualkan bermula pada 15 April, tetapi akan ditangguhkan jika Mercan bersetuju dengan permintaan Trump untuk melepaskan diri.

Trump sedang menghadapi tuduhan dalam tiga kes jenayah lain, termasuk tuduhan jenayah untuk cuba membatalkan kekalahannya dalam pilihan raya 2020 di Georgia, merancang usaha ganas untuk menggulingkan keputusan pilihan raya pada 6 Januari 2021, dan enggan mengembalikan dokumen sulit selepas meninggalkan jawatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.