Anya Taylor-Joy in The Witch.

(SeaPRwire) –   Dengan , Late Night With the Devil, dan The First Omen semuanya mendapat ulasan yang kebanyakan positif daripada pengkritik dalam minggu-minggu kebelakangan ini, 2024 sudah pasti menjadi tahun cemerlang untuk .

Secara tidak terbantahkan, subgenre ini bukanlah yang kurang diwakili dalam pantheon seram, filem-filem seram bercorak keagamaan telah menakutkan dan menghiburkan penonton selama berdekad-dekad. Walaupun kebanyakan filem seram bercorak Kristian Amerika Syarikat memfokuskan kepada tradisi dan kepercayaan Kristian secara lalai—seperti yang ditulis oleh pengkritik filem TIME Stephanie Zacharek dalam ulasannya, “ agama Kristian cukup mengerikan untuk mengisi seribu filem seram”—agama dan amalan lain semakin kerap dimasukkan ke dalam permainan.

Daripada kisah-kisah yang menjelajahi keganasan segala-galanya daripada penguasaan syaitan hingga kepercayaan yang berlebihan dan garis tipis antara kepercayaan dan ketidakpastian, berikut adalah senarai 15 filem seram bercorak keagamaan terbaik menurut pandangan TIME.

The Witch (2016)

Selepas diusir dari penempatan New England abad ke-17 mereka atas pertikaian agama, sebuah keluarga Puritan yang taat agama mendapati diri mereka terserempak dengan kejahatan menakutkan di hutan jauh dari ladang terpencil mereka. Filem arahan sulung Robert Eggers memainkan spekter sihir untuk thriller psikologi perlahan yang menjadikan ketakutan zaman kolonial relevan kepada penonton moden. Datang untuk persembahan terbilang Anya Taylor-Joy sebagai anak sulung Thomasin, tinggallah untuk kelakuan kambing syaitan Black Phillip.

Untuk ditonton:

The Omen (1976)

Lazimnya dianggap salah satu filem seram bercorak keagamaan klasik sepanjang zaman, The Omen arahan Richard Donner mengisahkan diplomat Amerika Syarikat Robert Thorn (Gregory Peck), yang—tanpa memberitahu isterinya Kathy (Lee Remick)—bersetuju mengambil bayi yang ibu nya meninggal ketika bersalin sebagai ganti anak mereka sendiri yang mati lahir. Masalahnya, kanak-kanak lelaki bernama Damien (Harvey Spencer Stephens) itu ternyata ialah AntiKristus, atau anak syaitan. Filem The Omen asal telah melahirkan beberapa siri sambungan, remake, dan kini, prakuel, dengan filem arahan Arkasha Stevenson The First Omen yang menggali konspirasi menakutkan di sebalik kelahiran Damien di Rom.

Untuk ditonton:

The Wailing (2016)

Apabila sebuah kampung luar bandar Korea tiba-tiba dijangkiti penyakit misterius yang menyebabkan mereka yang dijangkiti membunuh orang tersayang dengan keganasan, pegawai polis tempatan Jong-goo (Kwak Do-won) mula mengesyaki seorang pendatang asing bertanggungjawab. Membuka dengan kata-kata daripada Alkitab, The Wailing menjelajahi tema agama, spiritualiti dan cerita rakyat untuk filem seram bergenre campuran. Pengarah Na Hong-jin berkata cerita ini lahir daripada soalan yang terus ditanyakannya berikutan kematian tragis beberapa orang terdekatnya. “Soalannya ialah, ‘MENGAPA MEREKA SAHAJA YANG MENJADI MANGSA DARI SEMUA ORANG?’” katanya kepada . “Saya sudah mempunyai jawapan untuk ‘Bagaimana.’ Yang perlu dicari saya ialah ‘Mengapa.’ Jadi saya mula bertemu dan bercakap dengan para paderi agama-agama berbeza, yang merupakan permulaan kepada filem ini.”

Untuk ditonton:

Frailty (2002)

Dijulang dan dibintangi oleh almarhum , Frailty bermula dengan lelaki misterius (Matthew McConaughey) yang hadir di pejabat ejen FBI Wesley Doyle (Powers Boothe) untuk mengaku bahawa adiknya Adam merupakan pembunuh berantai Texas di sebalik pembunuhan “Tangan Tuhan”. Dari situ, lelaki itu menceritakan kisah menakutkan zaman kanak-kanaknya, ketika bapanya (Paxton) mendakwa dipanggil oleh Tuhan untuk memusnahkan syaitan yang berjalan di bumi dalam bentuk manusia. Frailty merupakan filem yang menarik perhatian yang memberi sentuhan Southern Gothic kepada seram keagamaan dan ketakutan terhadap Tuhan yang kejam dan berubah-ubah.

Untuk ditonton:

It Lives Inside (2023)

Penulis dan pengarah Bishal Dutta membawa makhluk pemakan daging dari mitos Hindu ke Amerika Syarikat dalam filem sulungnya yang kurang mendapat perhatian. It Lives Inside menampilkan Megan Suri sebagai Samidha, pelajar sekolah tinggi India-Amerika yang perlu menerima warisan yang pada mulanya begitu bersemangat untuk ditolak selepas kawan zaman kanak-kanaknya menjadi mangsa roh jahat yang dikenali sebagai Pishach—makhluk jahat dalam mitos Hindu yang “perlambangan kesengsaraan, kesepian, dan kebimbangan.”

Untuk ditonton:

The Conjuring (2013)

Filem arahan James Wan ini mengisahkan kisah benar Ed dan Lorraine Warren, pasangan paranormal terkenal yang membantu keluarga yang diganggu oleh roh jahat. Filem ini menjadi salah satu filem seram berjaya dan mencetuskan francais filem The Conjuring.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.