(SeaPRwire) –   Banyak jenama pembalut mungkin mengandungi bahan kimia PFAS, mengikut laporan baru yang dikomisenkan oleh (EHN) dan laman pengawas pengguna . Daripada 40 pembalut yang dianalisis di makmal, 65% mengandungi tanda-tanda bahan kimia PFAS.

Juga dikenali sebagai “bahan kimia selamanya”, kerana itulah kira-kira berapa lama mereka kekal dalam alam sekitar, terdapat sekurang-kurangnya 12,000 jenis PFAS. Kesan kesihatan daripada pendedahan kepada PFAS tidak jelas. Tetapi kelas bahan kimia ini telah ditetapkan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) meningkatkan risiko kanser tertentu, kurang subur, tekanan darah tinggi dalam ibu hamil, kelewatan perkembangan dan berat lahir rendah dalam kanak-kanak, gangguan hormon, kolesterol tinggi, keberkesanan sistem imun yang berkurangan, dan lebih banyak lagi. Menurut Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat dan Institut Kesihatan Alam Sekitar Kebangsaan, ramai orang mempunyai PFAS dalam darah mereka. Bahan kimia ini dijumpai dalam beribu-ribu produk biasa, termasuk pembungkus makanan, perekat, karpet, pakaian, perabot, varnis, produk pembersihan, syampu dan kosmetik. Mereka juga tersebar meluas dalam bekalan air dan rantai makanan, dan .

Mamavation dan EHN telah membuat satu misi untuk menjalankan pemeriksaan berkala terhadap pelbagai produk, menghantar sampel ke makmal untuk menguji mereka kehadiran fluor organik, yang terdapat dalam kehadiran PFAS dan lebih mudah dikesan daripada bahan kimia itu sendiri. Keputusan positif untuk fluor dianggap sebagai penunjuk prakiraan bahawa PFAS juga ada. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kedua-dua kumpulan ini telah membuat berita dengan penemuan berkaitan PFAS dalam , , , , , dan .

Untuk menjalankan analisis semasa, para penyelidik memilih 40 produk pembalut berbeza daripada pelbagai jenama dan menghantarnya ke makmal yang disahkan oleh EPA. Pembalut, tentu sahaja, biasanya mempunyai dua bahagian: bantal penyerap, yang terus menutup luka, dan lipatan perekat. Bahan kimia PFAS kadang kala ditambah kepada bantal pembalut untuk membantu menentang kelembapan, dan kepada lipatan sebagai bahan perekat. Kedua-duanya diuji oleh makmal untuk aras fluor pada 10 bahagian per juta (ppm) atau lebih.

“Sepuluh bahagian per juta adalah had pengesanan, dan itu adalah jumlah yang besar,” kata Terrence Collins, profesor kimia di Carnegie Mellon University dan salah seorang saintis yang terlibat dalam kajian itu. “Kami tahu bahawa dengan gangguan endokrin, tiada dos yang selamat. Mereka mengubah kawalan hormon.”

Daripada 40 pembalut yang diuji, 26 mempunyai aras fluor berjulat dari 10 PPM hingga 374 PPM. Daripada 16 pembalut yang dihasilkan dalam ton kulit hitam atau perang untuk orang berkulit warna, 10 jatuh dalam julat pencemaran itu.

Produk berbeza secara meluas dalam jumlah fluor yang terkandung, walaupun dalam jenama keseluruhan yang sama. Pembalut daripada CVS Health dan BAND-AID, contohnya, jatuh ke dalam semua tiga kategori – yang dengan , , dan aras fluor tertinggi – bergantung kepada produk tepat yang diuji.

Antara produk adalah BAND-AID OURTONE Flexible Fabric BR65 Bandages, yang menimbang pada puncak 374 PPM pada bahagian perekat dan 260 PPM pada bantal penyerap. pada hujung rendah pencemaran fluorin termasuk BAND-AID Water Block Tough Strips, pada 13 PPM pada lipatan dan tiada yang dikesan pada bantal; dan CVS Gentle Fabric Hypoallergenic Bandages, dengan 10 PPM pada bantal dan lipatan bebas fluorin.

Dalam email kepada TIME, jurucakap untuk CVS berkata, “Kami sedang menyemak dan menilai maklumat dalam laporan pembalut Mamavation.” Kenvue, pembuat BAND-AID, tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Pembalut cenderung datang dari jenama lebih kecil, seperti Patch Bamboo Bandages for Kids With Coconut Oil, dengan tiada yang dikesan pada bantal atau lipatan; dan TRU COLOR Skin Tone Bandages perang gelap, yang juga tidak mempunyai fluorin yang boleh dikesan.

Walaupun bantal, yang membuat sentuhan terus dengan luka terbuka, kelihatan membawa bahaya pencemaran yang lebih besar, sentuhan sekadar dengan kulit melalui lipatan perekat mungkin cukup untuk membenarkan PFAS merembes ke dalam badan, kata Collins. “Anda perlu anggap bahawa badan akan mempunyai daya tarikan terhadap pelbagai sebatian PFAS.”

Pembalut hanyalah salah satu laluan pendedahan yang mungkin kepada PFAS. Rumah dan produk penjagaan peribadi kita penuh dengan mereka. Walaupun beberapa PFAS mungkin dikeluarkan dalam , sekali bahan kimia itu memasuki badan, mereka boleh mengumpul dalam darah termasuk otak, hati, paru-paru, tulang dan buah pinggang.

Tidak banyak yang pengguna boleh lakukan, dan menyelesaikan masalah PFAS tidak akan mudah. Pada bulan Februari, EPA menetapkan sembilan jenis PFAS yang sebelum ini kurang diaturkan. Selain itu, undang-undang sedang diperkenalkan -California, Colorado, Maryland, Washington, Rhode Island, Minnesota, dan Connecticut- untuk mengehadkan atau melarang PFAS dalam pelbagai produk pengguna, serta dalam busa pemadam kebakaran. Tetapi mereka sudah tersebar meluas dalam alam sekitar.

“Sekali anda membuat mereka, anda tidak boleh hanya mengayunkan cambuk dan memanggil mereka kembali,” kata Collins. “Barang yang sudah ada di luar sana akan mengumpul dalam makhluk hidup yang mati dan ditutupi dengan endapan. Beberapa ribu tahun dari sekarang,” ramalnya, “anda akan dapat menggali kembali dan mencari lapisan fluorin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.