Apih kebakaran selepas sebuah pesawat Douglas C-54 Skymaster terhempas ke dalam Sungai Tanana di luar Fairbanks, Alaska, Selasa, 23 April 2024.

(SeaPRwire) –   FAIRBANKS, Alaska — Sebuah pesawat Douglas C-54 Skymaster membawa dua orang terhempas ke Sungai Tanana berhampiran Fairbanks pada Selasa dan terbakar, menurut pihak berkuasa.

Pesawat itu berlepas pada pagi hari dari Lapangan Terbang Antarabangsa Fairbanks. Ia terhempas kira-kira 11 kilometer dari sana dan “tergelincir ke bukit curam di tepi sungai di mana ia terbakar,” menurut Polis Negeri Alaska.

Clint Johnson, ketua bahagian serantau Alaska pejabat Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan, berkata masih tidak jelas apa yang berlaku dalam masa antara berlepas dan kemalangan tetapi pengendali menara “melihat asap besar.”

Michaela Matherne sedang terbang dari kampung Galena ke Fairbanks untuk menangkap penerbangan ke New Orleans apabila pesawat kecilnya dialihkan untuk mengesahkan koordinat tapak kemalangan.

“Ketika kami di udara terdapat spekulasi bahawa ia adalah pondok yang terbakar, mungkin kem ikan,” katanya kepada Associated Press melalui Facebook Messenger.

“Kami sebenarnya tidak tahu apa yang kami lihat sehingga beberapa minit kemudian,” katanya. “Kami terkejut dan sedih mendengar berita itu.”

C-54 adalah versi tentera Douglas DC-4, yang merupakan pesawat era Perang Dunia Kedua. Laman web menyatakan penumpang piawai untuk DC-4 ialah 44 semasa zamannya, tetapi kebanyakannya telah ditukar menjadi kargo.

Lembaga Penerbangan Persekutuan menggambarkan pesawat itu sebagai Douglas C-54. Polis Negeri mengenal pastinya sebagai DC-4.

NTSB sedang menghantar penyiasat ke tapak, kata Johnson.

Maklumat lanjut seperti tujuan penerbangan dan destinasi tidak segera tersedia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.