(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Senat meluluskan undang-undang Selasa yang akan memaksa syarikat induk TikTok berpusat di China untuk menjual platform media sosial itu di bawah ancaman larangan, tindakan kontroversi oleh pembuat undang-undang AS yang dijangka menghadapi cabaran undang-undang dan mengganggu kehidupan pencipta kandungan yang bergantung kepada aplikasi video pendek untuk pendapatan.

Undang-undang TikTok dimasukkan sebagai sebahagian daripada pakej lebih besar $95 bilion yang memberikan bantuan asing kepada Ukraine dan Israel dan diluluskan 79-18. Ia kini pergi kepada Presiden Joe Biden, yang telah menyokong cadangan TikTok dan telah mengatakan beliau akan menandatangani pakej secepat mungkin beliau menerimanya.

Keputusan yang dibuat oleh Ahli Kongres Republikan minggu lalu untuk menyematkan ke pakej keutamaan tinggi membantu mempercepatkan kelulusannya di Kongres dan datang selepas perbincangan dengan Senat, di mana versi awal rang undang-undang itu telah terhenti. Versi itu telah memberi syarikat induk TikTok, ByteDance, enam bulan untuk menjual sahamnya dalam platform itu. Tetapi ia mencetuskan keraguan daripada beberapa pembuat undang-undang kunci yang bimbang ia terlalu pendek untuk jendela untuk perjanjian kompleks yang boleh bernilai puluhan bilion dolar.

Undang-undang yang disemak memanjangkan tarikh akhir, memberi ByteDance sembilan bulan untuk menjual TikTok, dan pemanjangan masa tiga bulan jika jualan sedang berjalan. Rang undang-undang juga akan melarang syarikat itu daripada mengawal rahsia TikTok: algoritma yang memberi pengguna video berdasarkan minat mereka dan telah membuat platform itu menjadi fenomena yang menentukan trend.

Kelulusan undang-undang ini merupakan kesimpulan kebimbangan bipartisan lama di Washington terhadap ancaman Cina dan pemilikan TikTok, yang digunakan oleh 170 juta orang Amerika. Selama bertahun-tahun, pembuat undang-undang dan pegawai pentadbiran telah menyatakan kebimbangan bahawa pihak berkuasa Cina boleh memaksa ByteDance untuk menyerahkan data pengguna AS, atau mempengaruhi orang Amerika dengan menindas atau mempromosikan kandungan tertentu di TikTok.

“Kongres tidak bertindak untuk menghukum ByteDance, TikTok atau syarikat individu lain,” kata Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Senat Maria Cantwell. “Kongres bertindak untuk mencegah musuh asing melakukan pengintipan, pengawasan, operasi berbisa, membahayakan orang Amerika yang rentan, anggota tentera kami dan wanita, dan kakitangan kerajaan AS kita.”

Pembangkang rang undang-undang mengatakan kerajaan Cina dengan mudah boleh mendapatkan maklumat mengenai orang Amerika melalui cara lain, termasuk melalui broker data komersial yang berdagang dalam maklumat peribadi. Pakej bantuan asing itu termasuk peruntukan yang menjadikannya haram bagi broker data untuk menjual atau menyewa “data peribadi sensitif” kepada Korea Utara, China, Rusia, Iran atau entiti di negara-negara tersebut. Tetapi ia telah menghadapi beberapa tentangan, termasuk daripada Persatuan Kebebasan Awam Amerika, yang mengatakan bahasa itu ditulis terlalu luas dan boleh merangkumi wartawan dan orang lain yang menerbitkan maklumat peribadi.

Ramai pembangkang langkah TikTok mendakwa cara terbaik untuk melindungi pengguna AS adalah melalui pelaksanaan undang-undang privasi data persekutuan yang menyeluruh yang menyasarkan semua syarikat tanpa mengira asal-usul mereka. Mereka juga mencatatkan AS tidak memberikan bukti awam yang menunjukkan TikTok berkongsi maklumat pengguna AS dengan pihak berkuasa Cina, atau bahawa pegawai Cina pernah mengubah algoritma.

“Melarang TikTok akan menjadi langkah luar biasa yang memerlukan justifikasi luar biasa,” kata Becca Branum, penolong pengarah di Pusat Demokrasi & Teknologi berpusat di Washington, yang menyokong hak digital. “Mempanjangkan tarikh penjualan tidak menjustifikasi keperluan kecemasan ancaman kepada awam atau menangani kelemahan perlembagaan asas rang undang-undang itu.”

China sebelum ini mengatakan ia akan menentang penjualan paksaan TikTok, dan telah menyatakan bantahan mereka kali ini. TikTok, yang lama menafikan ia merupakan ancaman keselamatan, juga sedang menyediakan saman untuk menghalang undang-undang itu.

“Pada peringkat di mana rang undang-undang ditandatangani, kami akan bergerak ke mahkamah untuk cabaran undang-undang,” tulis Michael Beckerman, ketua dasar awam TikTok untuk Amerika, dalam nota yang dihantar kepada pekerja pada Sabtu dan diperoleh oleh Associated Press.

“Ini adalah permulaan, bukan akhir proses panjang ini,” tulis Beckerman.

Syarikat itu telah melihat beberapa kejayaan dengan cabaran mahkamah di masa lalu, tetapi ia belum pernah cuba untuk mencegah undang-undang persekutuan daripada berkuat kuasa.

Pada November, hakim persekutuan menghalang undang-undang Montana yang akan melarang penggunaan TikTok di seluruh negeri selepas syarikat dan lima pencipta kandungan yang menggunakan platform itu menyaman. Tiga tahun sebelum itu, mahkamah persekutuan menghalang perintah eksekutif yang dikeluarkan oleh bekas Presiden Donald Trump untuk melarang TikTok selepas syarikat itu menyaman atas dasar bahawa perintah itu melanggar hak bersuara bebas dan hak proses yang adil.

Pentadbiran Trump kemudian mengatur perjanjian yang melihat syarikat AS Oracle dan Walmart mengambil saham besar dalam TikTok. Tetapi jualan itu tidak pernah terlaksana.

Trump, yang sedang bertanding untuk presiden lagi tahun ini, kini mengatakan beliau menentang potensi larangan.

Sejak itu, TikTok telah berunding mengenai masa depannya dengan Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat yang sulit, agensi kerajaan yang kurang diketahui yang bertugas menyiasat perjanjian korporat untuk kebimbangan keselamatan negara.

Pada Ahad, Erich Andersen, peguam kanan ByteDance yang memimpin perbincangan dengan kerajaan AS selama bertahun-tahun, memberitahu pasukannya bahawa beliau meletak jawatan daripada peranannya.

“Apabila saya mula merenung beberapa bulan lalu tentang tekanan beberapa tahun terakhir dan cabaran generasi baharu yang terletak di hadapan, saya memutuskan bahawa masa telah tiba untuk melepasi baton kepada pemimpin baru,” tulis Andersen dalam nota dalaman yang diperoleh oleh AP. Beliau mengatakan keputusan untuk meletak jawatan sepenuhnya adalah miliknya dan diputuskan beberapa bulan lalu dalam perbincangan dengan pemimpin kanan syarikat.

Sementara itu, pencipta kandungan TikTok yang bergantung kepada aplikasi itu telah cuba membuat suara mereka didengari. Lebih awal Selasa, beberapa pencipta kandungan berkumpul di depan bangunan Capitol untuk bersuara menentang rang undang-undang dan membawa tanda yang membaca “Saya adalah salah satu daripada 170 juta orang Amerika di TikTok”, antara lain.

Tiffany Cianci, pencipta kandungan yang mempunyai lebih 140,000 pengikut di platform itu dan telah menggalakkan orang untuk hadir, mengatakan beliau menghabiskan malam Isnin menjemput pencipta kandungan dari lapangan terbang kawasan DC. Sesetengah datang dari jauh seperti Nevada dan California. Yang lain memandu semalaman dari South Carolina atau menaiki bas dari upstate New York.

Cianci mengatakan beliau percaya TikTok adalah platform paling selamat untuk pengguna sekarang kerana Projek Texas, rancangan mitigasi TikTok $1.5 bilion untuk menyimpan data pengguna AS di pelayan yang dimiliki dan dikendalikan oleh raksasa teknologi Oracle.

“Jika data kami tidak selamat di TikTok,” katanya. “Saya akan tanya mengapa.”

—Agensi Berita Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.