General Atmosphere At The World Premiere Of

(SeaPRwire) –   Saat tepat datang melayang ke dalam kehidupan saya adalah ketika dia merilis video muzik “The Man”. Saya ingatnya dengan jelas. Saya sedang memimpin projek di sebuah organisasi yang didominasi lelaki. Rakan sekerja cepat untuk mengkritik pelanggaran saya terhadap peraturan tidak tertulis mengenai bagaimana wanita harus memimpin—peraturan yang menetapkan kebaikan, sokongan yang patuh, dan arahan dengan kesubtilan.

“The Man,” yang ditulis dari perspektif seorang wanita yang berambisi, menceritakan kisah hidup di dunia yang dibina untuk orang lain. Ia menyenangkan, ringan dan memberdayakan. Swift mempunyai lagu lain, “,” yang ditulis dari perspektif bagaimana patriarki melihat wanita berambisi ini. Lagu ini gelap, intens dan terasing. Fakta bahawa dua lagu ini menceritakan kisah “lawan patriarki” dengan presisi sedemikian adalah apa yang membuat Swift sebagai penguasa lirik. Liriknya membuat saya terlihat.

Sebenarnya, banyak daripada kami dapat melihat diri kami dalam muziknya. Ia mendorong kesetiaan penggemarnya. Dia menyentuh perasaan kami dengan . Tetapi keuniversalian liriknya bukan satu-satunya faktor yang menggerakkan kemegahbintangan Taylor Swift. Berat kuasa pembelian penggemarnya adalah faktor lain.

Media berulang kali mendakwa bahawa Swift adalah di seluruh dunia. Tetapi dia akan berada di kalangan penggemarnya sebagai tenaga sebenar yang menggerakkan. Dia memahami kuasa mereka kerana, dalam apa yang boleh ditangkap sebagai momen penuh lingkaran, dia juga adalah mereka. Swift mewakili sejauh mana generasi milenia telah datang dalam menuntut pemilikan dan kemerdekaan terhadap kehidupan kewangan mereka. Saya panggil fenomena ini Swiftynomics. Biarkan saya jelaskan.

mengatakan wanita suburban milenia adalah peminat terbesar Swift tetapi hadiri konsert Eras Tour anda akan melihat lelaki dan wanita, muda dan tua, ibu bapa dan kanak-kanak, dan orang dari bandar dan luar bandar dan kawasan suburban. Kejayaannya, walaupun dipengaruhi oleh kemerdekaan ekonomi wanita yang dipercepatkan, tidak terkandung olehnya. Liriknya melampaui demografi memberikan dia kelompok penonton yang luas—lebih khusus, pangkalan peminat yang merentasi (lebih daripada 137 juta peminat).

Ketarafan Swift juga dipercepatkan kerana orang dewasa muda, terutamanya wanita, telah memperoleh lebih banyak agensi ekonomi dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Ini tidak sahaja sebahagian besarnya disebabkan oleh generasi milenia hidup sendiri atau jauh dari unit keluarga mereka, tetapi juga, dalam beberapa kes, hidup dengan ibu bapa sambil bekerja. Dalam senario terakhir ini, mereka mengumpul pendapatan dengan lebih fleksibel untuk menghabiskan barang mewah dengan menjimatkan kos asas yang ditanggung oleh ibu bapa mereka seperti sewa dan makanan. Selain itu, perbelanjaan pengguna isi rumah telah oleh wanita tetapi biasanya dengan kelulusan orang dewasa yang lain seperti suami. Perbelanjaan ini biasanya memberi tumpuan kepada pembelian barang dan perkhidmatan untuk keluarga, bukan diri sendiri. Pada hari ini, lebih wanita lebih cenderung untuk hidup sendiri dalam awal 20-an berbanding dengan rakan-rakan 1950-an mereka dan kurang hidup dengan suami atau anak, seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah.

Bahkan di kalangan wanita hari ini, mereka berusia 20 hingga 26 pada tahun 2023 kurang cenderung untuk hidup dengan suami dan anak berbanding dengan lawan 2010 mereka. Perubahan dalam susunan kehidupan adalah disebabkan oleh peningkatan yang meluas dalam pendidikan, pengurangan seksisme terang-terangan di tempat kerja, akses (kini lebih terhad) kepada kesihatan pembiakan, , perubahan dalam susunan kehidupan yang didorong oleh wabak, dan keseluruhan membawa kepada .

Dan jika mereka akan berkahwin (yang juga semakin menjadi ) wanita membawa sumber yang diperoleh secara bebas dengan mereka. Seperti yang dilihat dalam keputusan di bawah, wanita berkahwin berusia 25 hingga 54 tahun lebih berkemungkinan tiga kali untuk berada dalam tenaga buruh dibayar hari ini berbanding tahun 1950. Mereka memperoleh pendapatan lebih daripada pasangan mereka dalam hampir satu pertiga isi rumah pasangan berkahwin, dan lebih daripada 50% mempunyai ijazah sarjana muda.

Kebebasan ekonomi yang meningkat dialami oleh wanita membantu menjelaskan mengapa mereka membeli barang dan perkhidmatan yang didorong oleh keutamaan sendiri selain keperluan isi rumah. Mereka dengan rela menghabiskan wang pada barang yang —seperti tiket konsert atau Eras Tour. Kuasa ekonomi berubah mereka terus menyumbang kepada fenomena Taylor Swift dan gempa ekonomi tempatan yang mengikuti konsertnya .

Pendapatan Swift dari Eras Tour sahaja telah . Dia tanpa syak adalah kuasa kewangan; seorang generasi milenia sendiri daripada rakan kongsi dan dengan banyak agensi ekonomi. Dia mengambil pemilikan terhadap muzik dan perniagaannya sendiri, yang menggerakkan kejayaannya. Dia mengawal daripada tiket Eras Tour, sebelum ini tidak terbayangkan dalam industri muzik. Dia menggunakannya untuk membangun pengalaman konsert untuk penggemarnya dan sepanjang laluan konsert lawatan.

Apa yang lebih penting, ibu bapa kini mendengar dengan anak-anak mereka dan membeli tiket konser sebagai . Anak perempuan menonton bersama bapa mereka bukannya ber-tiktok dengan kawan-kawan mereka sambil mencari Taylor Swift di dalam penonton dan . Dunia berputar secara antara generasi mengenai dia kerana dia bercakap kepada banyak daripada kami—dan ini kepada poin saya.

Kesan Taylor Swift adalah campuran keuniversalian dalam penceritaan kisahnya dan kesan hiliran daripada pertumbuhan kuasa ekonomi dan agensi wanita—di mana dia adalah contoh utama. Walau bagaimanapun, dia hanyalah satu contoh. Kita melihatnya bermain dalam aspek masyarakat yang lain seperti , , , dan dalam semua aspek . Itulah hakikatnya Swiftynomics terbaik.

Jelas bahawa wanita hari ini mahu kandungan yang bercakap kepada pengalaman hidup kami dalam dunia ini yang kita hidup. Dan kami bersedia membayarnya juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.