Counterprotest Of Rally Held By Anti-Trans Activist Kellie-Jay Keen

(SeaPRwire) –   Klinik Gender Remaja di Scotland telah menangguhkan mengeluarkan ubat penghalang puberti untuk pesakit baru di bawah umur 18 tahun selepas larangan dari menerima rawatan jantina oleh pesakit di bawah umur di England pada bulan lepas.

Ubat penghalang puberti menghalang perubahan puberti dengan menghentikan badan daripada menghasilkan hormon jantina seperti testosteron dan estrogen. Ia boleh diberikan kepada, untuk mengurangkan kesakitan psikologi yang timbul daripada ketidakserasian antara jantina yang ditetapkan pada kelahiran dengan identiti jantina seseorang.

Klinik Sandyford, berpangkalan di Glasgow, mengumumkan bahawa pesakit baru berumur 16 dan 17 tahun “tidak akan lagi diberikan rawatan hormon pengesahan jantina sehingga mereka berumur 18 tahun,” menurut kenyataan klinik itu. Pesakit sedia ada yang kini menerima rawatan tidak akan terjejas.

NHS Greater Glasgow dan Clyde (NHSGGC), cawangan kesihatan kebangsaan yang menyelia klinik itu, berkata pada Khamis bahawa mereka telah menghubungi pesakit minggu ini untuk memaklumkan bahawa pengeluaran ubat penghalang puberti dan hormon pengesahan jantina kepada orang muda telah ditangguhkan berikutan penemuan kajian NHS England yang diterbitkan pada bulan Mac.

Tinjauan bebas, yang diketuai oleh Dr. Hilary Cass, pakar pediatrik dan bekas Presiden Royal College of Paediatrics and Child Health, menyatakan bahawa tiada bukti jangka panjang yang mencukupi tentang apa yang berlaku kepada remaja yang diberikan ubat penghalang puberti. Akibatnya, NHS England melarang kanak-kanak daripada menerima ubat penghalang puberti, hanya menyediakan ubat itu kepada remaja yang mengambil bahagian dalam ujian klinikal penyelidikan.

NHSGGC dan NHS Lothian, kawasan lain di Scotland, berkata bahawa “atas nasihat klinikal,” mereka telah menangguhkan memulakan rawatan baru pada bulan Mac berikutan kedudukan yang diambil oleh NHS England dan sementara menunggu penerbitan Tinjauan Cass. Selepas tinjauan itu diterbitkan dan dengan sokongan Ketua Pegawai Perubatan Scotland, , lembaga kesihatan itu secara rasmi menangguhkan rawatan.

Pesakit sedia ada “akan terus menerima rawatan dengan pemantauan rapat dan sokongan, seperti yang mereka inginkan dan seperti yang digandingkan oleh penilaian klinikal individu dalam setiap perkhidmatan,” pihak berkuasa kesihatan tempatan itu mengesahkan.

Dr. Emilia Crighton, Pengarah Kesihatan Awam NHSGGC, berkata dalam kenyataan bahawa penemuan Tinjauan Cass adalah penting, dan langkah seterusnya adalah “bekerjasama dengan Kerajaan Scotland dan rakan akademik untuk menjana bukti yang membolehkan kami menyediakan penjagaan selamat kepada pesakit kami.”

“Kami menyokong pandangan Dr. Hilary Cass bahawa ketegangan sekitar perbahasan awam memberi kesan kepada kehidupan remaja yang mencari penjagaan perkhidmatan kami dan tidak berfaedah kepada pasukan yang bekerja keras untuk merawat dan menyokong mereka,” kata Crighton.

Kedua-dua pihak berkuasa kesihatan dan Klinik Sandyford menyatakan dalam kenyataan bahawa mereka komited untuk menyokong remaja yang mencari rawatan jantina.

“Kami komited untuk menyediakan penjagaan klinikal terbaik bagi remaja muda yang mengakses dan memahami kesakitan yang boleh disebabkan oleh ketidakserasian jantina,” kata Klinik Sandyford. “Semasa penangguhan ini berkuat kuasa, kami akan terus memberikan sokongan psikologi yang diperlukan kepada sesiapa yang dirujuk ke Perkhidmatan Gender Remaja Muda, sambil kami mengkaji semula laluan yang selari dengan penemuan itu.”

TIME telah menghubungi NHSGGC dan Klinik Sandyford untuk komen dan maklumat lanjut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.