Muhammad Ali's trunks worn during the 1975 legendary match against Joe Frazier, 'The Thrilla in Manila' are on display during 'Sports Week' auctions at Sotheby's in New York City on April 4, 2024.

(SeaPRwire) –   Sebahagian daripada sejarah tinju sekali lagi memasuki gelanggang—atau lebih tepatnya, blok lelongan—semasa seluar satin putih yang dipakai oleh dalam pertarungannya pada tahun 1975 menentang Joe Frazier di Filipina telah diletakkan untuk bidaan pada hari Khamis oleh cawangan London di New York, yang menjangkakan seluar pendek itu akan dijual antara $4–6 juta menjelang penutupan lot pada 12 April.

Ini kali kelima seluar berjenama Everlast yang terkenal—tertulis oleh penolong jurulatih dan penjaga sudut Ali, Drew “Bundini” Brown dan ditandatangani oleh “” sendiri—telah dilelong, menurut Sotheby’s, sejak estet Brown mula-mula menjual seluar yang berharga itu kepada pemungut barang antik persendirian pada tahun 1988 pada harga $1,000 yang dilaporkan pada masa itu. Mereka kali terakhir dijual pada tahun 2012 pada harga $150,000 yang dilaporkan.

Sekiranya seluar Ali berharga $5 juta atau lebih kali ini, ia akan tersenarai dalam 10 kenangan sukan paling mahal (tidak termasuk kad dagangan), menurut firma penyelidikan . Barang koleksi sukan berubah daripada pada asalnya hobi untuk peminat kepada industri besar , mencapai nilai pasaran global sebanyak $26 bilion pada tahun 2021, setiap , yang menjangkakan ia akan melonjak kepada lebih daripada $227 bilion menjelang 2032.

Penganalisis berkata salah satu pendorong pertumbuhan terbesar ialah kenangan yang dipakai dalam permainan, yang menurut Sotheby’s ia melalui proses pencocokan foto yang teliti. Pemegang rekod semasa untuk kenangan sukan paling mahal (tidak termasuk kad dagangan), menurut Altan Insights, ialah jersi Chicago Bulls Michael Jordan dari Permainan 1 dalam NBA Finals semasa musim “” tahun 1998, yang memperoleh lebih daripada $10 juta dalam lelongan pada bulan September 2022. Tali kejuaraan Ali daripada pertarungan “” tahun 1974nya menentang George Foreman telah dijual pada bulan Julai 2022 pada harga lebih daripada $6 juta.

Ali, yang lahir pada tahun 1942 dan meninggal dunia pada tahun 2016, bukan sahaja dianggap sebagai salah seorang petinju terbaik tetapi sebagai salah satu tokoh sukan dan hak sivil yang paling ikonik sepanjang zaman. Pertarungannya pada tahun 1975 di Filipina dengan adalah puncak saingan tiga perlawanan legenda yang bermula dengan “,” apabila bekas juara dan kemudian Ali yang tidak terkalah telah kalah kepada juara heavyweight “Smokin’ Joe” tidak lama selepas Ali kembali ke gelanggang selepas disisihkan selama bertahun-tahun kerana disebabkan oleh tentangan agama dan etika terhadap Perang Vietnam. Ali menyelesaikan skor dalam pertarungan susulan pada tahun 1974, sebelum membuktikan keunggulannya berbanding Frazier dalam perlawanan terakhir di Manila.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.