Andrei Chibis tersenyum semasa Majlis Negeri di Istana Kremlin Agung

(SeaPRwire) –   Gabenor wilayah Murmansk di Rusia, telah ditikam di perut selepas mesyuarat dengan penduduk tempatan, serangan paling berbahaya ke atas pegawai kerajaan tinggi dalam lebih satu dekad.

Gabenor Andrei Chibis, 45, baru sahaja selesai mesyuarat di pusat kebudayaan bandar Apatity pada Khamis, apabila seorang lelaki berjalan menghampirinya dan menikamnya dengan pisau, mengikut laporan media tempatan. Bandar itu, dinamakan mengikut mineral yang digunakan dalam pengeluaran baja, terletak di atas Lingkaran Artik di Wilayah Murmansk, yang bersempadan dengan Norway dan Finland.

Suspek, yang tidak dinamakan, memberitahu penyiasat bahawa beliau melakukan serangan itu kerana “tidak menyukai” gabenor, walaupun beliau tidak mengenalinya secara peribadi, kata Jabatan Siasatan Rusia di saluran Telegramnya. Siasatan masih berterusan.

Chibis merupakan pegawai kerajaan tinggi Rusia pertama yang cedera dalam serangan sejak 2009, apabila ketua wilayah Ingushetia, Yunus-Bek Yevkurov cedera dalam cubaan pembunuhan. Dalam insiden itu, kereta penuh dengan 70 kilogram (154 paun) bahan letupan meletup berhampiran konvoi motornya ketika bergerak di sepanjang lebuh raya berhampiran bandar Nazran. Yevkurov kini merupakan timbalan menteri pertahanan.

Chibis menjalani pembedahan untuk kecederaannya, dan memaparkan video di saluran Telegramnya Jumaat, menyatakan beliau sedar dan akan pulih.

Murmansk merupakan rumah kepada operasi beberapa syarikat terbesar Rusia, seperti MMC Norilsk Nickel PJSC dan pengeluar baja PhosAgro PJSC. Pelabuhan wilayah itu juga merupakan titik logistik penting untuk eksport. Kawasan itu juga menjadi pangkalan utama Armada Utara, termasuk kapal selam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.