NYPD officers detain a person as pro-Palestinian protesters gather outside of Columbia University in New York City on April 18, 2024.

(SeaPRwire) –   Polis New York telah menangkap lebih daripada 100 penunjuk perasaan pro-Palestin di Universiti Columbia pada hari Khamis.

Beberapa pelajar yang terlibat dalam protes itu juga diberitahu supaya tidak hadir ke Universiti Columbia dan Kolej Barnard, termasuk Isra Hirsi, yang merupakan anak perempuan kepada Ahli Kongres Demokrat AS, Rep. Ilhan Omar.

Omar telah mempersoalkan presiden Universiti Columbia, Nemat Shafik, dalam satu sidang Kongres pada hari Rabu berkaitan tindakan sekolah itu mengambil tindakan terhadap penunjuk perasaan pro-Palestin.

Polis berkata seramai 108 orang, termasuk Hirsi, didakwa dengan kesalahan melanggar kawasan persendirian di institusi Ivy League tersebut. Dua orang juga didakwa dengan kesalahan menghalang urusan kerajaan.

Datuk Bandar New York Eric Adams berkata pihak bandaraya diminta secara bertulis oleh pegawai universiti untuk menyingkirkan kem protes itu.

“Pelajar berhak kepada kebebasan bersuara, tetapi tidak berhak melanggar dasar universiti dan mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran di kampus,” kata Adams.

Pelajar-pelajar itu telah menunjuk perasaan di kampus sejak awal Rabu, membantah tindakan tentera Israel di Gaza serta menuntut sekolah itu menghentikan pelaburan dalam syarikat-syarikat yang didakwa “mendapat untung daripada apartheid Israel”.

Shafik telah mengeluarkan kenyataan menyatakan sekolah itu telah memaklumkan penunjuk perasaan pada hari Rabu bahawa mereka akan diberhentikan jika kem protes itu tidak disingkirkan. Pegawai sekolah membuat keputusan pada hari Khamis untuk meminta bantuan polis dan membersihkan penunjuk perasaan itu, katanya.

“Individu-individu yang menubuhkan kem protes itu telah melanggar senarai panjang peraturan dan dasar,” tulis beliau.

Shafik juga berkata universiti itu telah cuba melalui beberapa saluran “untuk berbincang dengan kebimbangan mereka dan menawarkan untuk terus berbincang jika mereka bersetuju untuk bubar.”

Universiti itu berkata masih mengenal pasti pelajar-pelajar yang terlibat dalam protes pada hari Khamis dan tambahan tindakan ke atas pelajar akan diumumkan.

Polis telah bergerak awal petang Khamis, menggunakan ikatan zip untuk menangkap penunjuk perasaan dan mengiring mereka ke bas menunggu sebelum membersihkan kem-kem tersebut.

Ketua Polis Edward Caban berkata penangkapan berjalan dengan aman dan penunjuk perasaan bekerjasama.

Penunjuk perasaan pro-Palestin telah menganjurkan protes semula di kampus dalam masa yang singkat, sambil berteriak, “Malu”

“Kami menuntut pengampunan penuh ke atas semua pelajar yang dihukum kerana terlibat dalam kem protes atau gerakan untuk pembebasan Palestin,” kata kenyataan gabungan protes itu.

Mesej emel dan suara telah dihantar ke pejabat Omar pada petang Khamis untuk meminta komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.