US-POLITICS-ABORTION

(SeaPRwire) –   Artikel ini merupakan sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Di seluruh hampir setiap agama dan di semua tetapi lima negeri, majoriti rakyat Amerika menyokong sekurang-kurangnya beberapa akses kepada abortus. Ini merupakan kesimpulan utama kaji selidik besar-besaran 22,000 orang dari Institut Penyelidikan Agama Awam.

Tetapi wawasan paling mengungkapkan kaji selidik ini ialah kumpulan di mana sentimen anti-abortus kekal paling kuat: nasionalis Kristian berkulit putih.

Pada peringkat negeri, semakin cenderung kepada nasionalisme Kristian, semakin kurang kemungkinan PRRI mendapati sokongan untuk abortus. , Mississippi di hujung satu dan Oregon di hujung yang lain. Tidak hairanlah, spektrum itu juga sepadan dengan usaha melindungi atau membongkar akses kepada abortus.

Ini merupakan jurang senyap, tetapi satu yang berbicara mengenai ancaman laten nasionalisme Kristian berkulit putih yang Demokrat dan lebih daripada beberapa Republikan telah enggan menghadapinya secara terus.

“Jelas, semakin tinggi skor untuk nasionalisme Kristian di kalangan penduduk negeri, terdapat hubungan jelas dalam sikap tentang abortus,” presiden PRRI Melissa Deckman memberitahu saya minggu ini sebelum pembebasan data awam. “Ia menunjukkan betapa jelas pengaruh nasionalis Kristian membuat dasar, dan ia benar-benar cukup tegas.”

Hanya 25% daripada mereka yang dikenal pasti sebagai nasionalis Kristian mengatakan abortus harus dibenarkan dalam semua atau kebanyakan kes. Nasionalis Kristian berkulit putih paling menentang abortus, dengan hanya 29% berpendapat menyokong hak abortus. Nasionalis Kristian berketurunan Hispanik (34%) dan Nasionalis Kristian berkulit hitam (59%) lebih menyokong hak abortus. Di kalangan mereka yang benar-benar menolak unsur-unsur nasionalisme Kristian, sokongan terhadap hak abortus hampir sebulat suara-93%.

The D.C. Brief sebelum ini unsur-unsur merosakkan nasionalisme Kristian—khususnya, nasionalisme Kristian berkulit putih—dan penyusupannya ke dalam politik AS. Teologi bahawa Amerika Syarikat merupakan projek yang secara khusus diberkati dan mempunyai keagamaan dan kerajaan yang saling berkaitan telah banyak digunakan oleh beberapa artis politik paling sintetik di negara ini, dan dengan kesan yang besar. Seorang politikus yang boleh mendakwa berada dalam misi dari Tuhan tidak tertakluk kepada tahap pemeriksaan fakta yang sama seperti yang berjalan atas rasionaliti mortal.

Di negeri-negeri dengan larangan keseluruhan terhadap abortus, 53% penduduk mengatakan mereka masih menyokong hak abortus dalam kebanyakan atau semua kes. Secara terang-terangan: aspek demokrasi ini tidak berfungsi, dan ia mendedahkan jurang besar dalam pemahaman kita terhadap jiran kita.

Ancaman di sini bukan sahaja kepada hak reproduktif tetapi juga kepada jenama GOP selama generasi. “Saya seorang yang mengkaji Generasi Z, dan saya memberitahu anda, wanita Generasi Z tidak membeli apa-apa yang dijual GOP pada hari ini. Sebahagian daripada itu berkaitan dengan sikap mereka terhadap hak abortus dan hak LGBT,” kata Deckman.

Secara kebangsaan, di kalangan semua rakyat Amerika, terdapat jurang 50 mata antara Demokrat dan Republikan. Hampir 86% Demokrat mengatakan abortus harus dibenarkan dalam semua atau kebanyakan kes, manakala hanya 36% Republikan mengatakan yang sama. Untuk mengatakan parti-parti bekerja dengan buku panduan yang berbeza adalah pembualan. Mereka bahkan tidak bekerja dengan set peraturan yang sama.

Abortus sedang membentuk isu yang menentukan dalam musim kempen ini. Dalam wawancara baru-baru ini dengan TIME, bekas Presiden Donald Trump secara dasarnya pendekatan baru nihilistik di mana beliau berjanji meninggalkan sepenuhnya kepada negeri-negeri untuk memutuskan tahap sendiri akses dan peraturan abortus mereka. Tetapi penyokong terkuatnya sedang bersorak atas penindasan di seluruh negeri merah. Florida, misalnya, pada Rabu melaksanakan pada abortus pada tanda enam minggu, mengakhiri status berdiri sendiri sebagai tempat berlindung abortus di Selatan. Negeri Selatan terdekat yang penduduk boleh berpaling untuk prosedur itu ialah Virginia.

Namun demikian, seperti disarankan dalam kaji selidik awal dan disahkan sekali lagi dengan data PRRI, hanya lima negeri yang tinggal di mana penyokong hak abortus berada dalam minoriti: North Dakota dan South Dakota pada 47%; Arkansas pada 46%; dan Idaho dan Utah mencatatkan 45% sokongan.

Di tujuh negeri medan pertempuran yang dijangka menentukan perlumbaan presiden—Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania, dan Wisconsin—kolektif 64% penduduk mengatakan abortus harus dibenarkan dalam semua atau kebanyakan kes. Bahkan negeri merah melihat sedikit kebaikan terhadap hak abortus; 57% penduduk di sana mengatakan abortus harus dibenarkan dalam semua atau kebanyakan kes, termasuk 59% wanita.

Selama dekad, strategis Demokrat merawat abortus sebagai isu ketiga-rails yang. Sekali Roe v Wade jatuh, itu berhenti menjadi kes itu. Ahli-ahli kebanyakan tradisi keagamaan kini melihat abortus sebagai sebahagian daripada sistem penjagaan kesihatan yang harus sah dalam kebanyakan atau semua kes. Daripada 16 kategori pecahan kaji selidik—termasuk tidak beragama—hanya empat mempunyai majoriti bantahan bersih terhadap hak abortus. Seperti dijangka, Protestan Injili berkulit putih menduduki senarai dengan 72% mengatakan abortus harus menjadi haram dalam kebanyakan atau semua kes. Mormon, atau Gereja Yesus Kristus dari Orang-orang Suci Zaman Akhir, mengikuti dengan 69%, Protestan berketurunan Hispanik mengatakan yang sama dengan 58%, dan Saksi-Saksi Yehuwa menimbang pada 54%.

Tetapi Yahudi, Katolik, Protestan arus perdana, dan Muslim semuanya baik-baik saja meninggalkan keputusan itu dengan pesakit dan penyedia perkhidmatan kesihatan mereka. Ini mungkin menjelaskan mengapa, apabila diletakkan kepada pengundi, melindungi hak abortus telah memenangi setiap kali ia diletakkan di sana sejak keputusan Dobbs. Dan ia adalah mengapa, menuju dorongan akhir ke November, kebanyakan Demokrat telah memutuskan bahawa abortus bukanlah gangguan ketiga yang baik ditinggalkan di rak.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.