(SeaPRwire) –   (WASHINGTON, D.C.) — Syarikat-syarikat Amerika Syarikat tidak akan lagi dibenarkan menghalang pekerja daripada mendapat pekerjaan dengan pesaing di bawah peraturan yang diluluskan oleh agensi persekutuan pada Selasa, walaupun peraturan itu pasti akan dicabar di mahkamah.

Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) telah mengundi pada Selasa 3-2 untuk melarang langkah yang dikenali sebagai perjanjian tidak bersaing, yang menghalang pekerja daripada menyertai atau memulakan syarikat pesaing untuk tempoh yang ditetapkan. Menurut FTC, 30 juta orang – kira-kira satu daripada lima pekerja – kini tertakluk kepada sekatan sedemikian.

Pentadbiran Biden telah mengambil tindakan terhadap langkah tidak bersaing, yang biasanya dikaitkan dengan eksekutif tinggi di syarikat teknologi dan kewangan tetapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini juga telah menangkap pekerja bergaji rendah, seperti pengawal keselamatan dan pekerja kedai sandwich. Satu kajian 2021 oleh Bank Simpanan Persekutuan Minneapolis mendapati lebih daripada satu daripada 10 pekerja yang menghasilkan AS$20 atau kurang sejam dilindungi oleh perjanjian tidak bersaing.

Apabila ia mencadangkan larangan pada Januari 2023, pegawai FTC menegaskan bahawa perjanjian tidak bersaing merosakkan pekerja dengan mengurangkan keupayaan mereka untuk menukar pekerjaan untuk gaji yang lebih tinggi, langkah yang sering memberikan kebanyakan pekerja dengan . Dengan mengurangkan pergolakan keseluruhan dalam pasaran pekerjaan, agensi menegaskan, langkah itu juga memburukkan pekerja yang tidak dilindungi oleh mereka kerana kurang pekerjaan menjadi tersedia kerana kurang orang meninggalkan pekerjaan. Ia juga boleh merosakkan ekonomi secara keseluruhan dengan menghadkan keupayaan perniagaan lain untuk mengambil pekerja yang diperlukan, kata FTC.

Agensi itu menerima kira-kira 26,000 komen mengenai cadangan itu, kebanyakannya menyokong. Peraturan itu, yang tidak terpakai kepada pekerja bukan keuntungan, akan berkuat kuasa dalam enam bulan kecuali ia dihalang oleh cabaran undang-undang.

“Kami mendengar daripada pekerja yang, kerana tidak bersaing, mereka terperangkap dalam tempat kerja yang zalim,” kata Lina Khan, pengerusi FTC, sebelum undian. Doktor telah dicegah daripada mengamalkan perubatan selepas meninggalkan amalan, tambahnya.

Kumpulan perniagaan telah mengkritik langkah itu kerana melebarkan terlalu luas dengan melarang hampir semua tidak bersaing. Mereka juga mendakwa bahawa FTC tidak mempunyai kuasa untuk mengambil langkah sedemikian. Dua anggota Republikan kepada FTC, Melissa Holyoak dan Andrew Ferguson, mengundi menentang cadangan itu. Mereka menegaskan bahawa agensi melampaui kuasanya dengan meluluskan peraturan sedemikian luas.

Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat akan mengambil tindakan undang-undang untuk menghalang langkah itu, satu proses yang mungkin mencegah peraturan itu daripada berkuat kuasa selama berbulan-bulan atau tahun. Dan jika bekas Presiden Donald Trump memenangi pilihan raya presiden 2024, pentadbirannya boleh menarik balik peraturan itu.

FTC melarang tidak bersaing atas alasan bahawa ia membentuk “kaedah tidak adil persaingan”, tetapi Dewan berkata undang-undang tidak memberi kuasa kepada agensi untuk mengawal selia atas alasan itu.

“Jika mereka memulakan pelaksanaan kuasa itu, anda benar-benar membuka kotak Pandora,” kata Neil Bradley, naib presiden eksekutif di Dewan. “Tidak ada had pada apa yang orang boleh memutuskan suatu hari nanti adalah kaedah tidak adil persaingan.”

Perjanjian tidak bersaing dilarang di tiga negeri, termasuk California, dan sesetengah lawan tidak bersaing mendakwa bahawa larangan California telah menyumbang kepada ekonomi teknologi inovatif negeri itu.

John Lettieri, CEO Kumpulan Inovasi Ekonomi, satu pemikir tangki yang disokong teknologi, mendakwa bahawa keupayaan pengasas awal untuk meninggalkan satu syarikat dan memulakan pesaing adalah kunci kepada pembangunan industri semikonduktor.

“Kelahiran begitu banyak syarikat asas penting tidak mungkin berlaku, sekurang-kurangnya tidak dalam cara yang sama atau jadual masa yang sama dan tentu saha tidak di tempat yang sama, jika bukan kerana keupayaan pengasas untuk membelah keluar, memulakan syarikat mereka sendiri, atau pergi ke syarikat yang lebih baik,” kata Lettieri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.