Presiden Biden Berucap Mengenai Ekonomi

(SeaPRwire) –   Banyak tinta telah digunakan di Washington sama ada Presiden Biden seharusnya merangka pesanan awamnya mengenai ancaman yang ditimbulkan oleh Presiden Trump ke atas demokrasi kita atau isu-isu ekonomi “meja dapur” yang dipentingkan oleh rakyat Amerika. Tetapi realitinya ialah isu-isu ini tidak berasingan sama sekali. Dalam demokrasi yang berfungsi dengan baik, kerajaan kita akan melaksanakan dasar-dasar ekonomi yang sebenarnya diingini oleh rakyatnya. Tetapi pada masa kini, berhubung isu-isu seperti penjagaan kanak-kanak, kolej, dan kemampuan membiayai perumahan, sehingga kod cukai yang memanggil golongan kaya membayar bahagian yang adil, ini sebenarnya tidak berlaku.

Jadi walaupun Presiden Biden sangat betul untuk memberi amaran yang jelas dan segera terhadap ancaman ke atas demokrasi kita daripada kebangkitan autoritarianisme, ada lebih banyak lagi yang boleh dilakukannya untuk menghubungkan titik untuk orang awam Amerika dan menawarkan agenda penggal keduanya yang mengambil serius hubungan antara ekonomi yang diingini oleh Amerika dengan sistem politik yang wajib wujud untuk mencapainya.

Agenda ekonomi Pentadbiran Biden mencerminkan perubahan sejarah dalam tadbir urus ekonomi selepas dekad kegagalan neoliberalisme—pendekatan yang telah, dalam banyak kespektif, berjaya. Pasaran buruh kukuh, gaji berkembang pada hujung pendapatan rendah—membalikkan sebahagian ketidaksamaan 40 tahun lalu—dan pelaburan swasta dalam pekerjaan dan komuniti tempatan terus meningkat. Tetapi walaupun ekonomi yang dipanggil “kuat” oleh ahli ekonomi, kaji selidik terbaru mendapati ramai rakyat Amerika kekal pesimis tentang ekonomi dan dua kali lebih cenderung merasa tidak selamat kewangan berbanding selamat.

Ekonomi mungkin kukuh mengikut ukuran tradisional, tetapi kebenaran ialah rakyat Amerika mempunyai sebab yang baik untuk merasa tidak selamat kewangan. Ambil contoh penjagaan kanak-kanak, misalnya. Penjagaan kanak-kanak merupakan bahagian besar belanjawan keluarga—sering lebih mahal daripada purata kos sewa atau yuran pengajian—dan dalam tahun lepas, kos telah meningkat hampir 5%. Kos-kos ini menyumbang kepada ketidakselamat kewangan rakyat Amerika dan perasaan meluas bahawa, tidak kira berapa keras mereka bekerja, mereka hanya tidak dapat maju.

Presiden Biden berkempen dengan agenda untuk menangani kenaikan kos penjagaan, dan lebih 81 juta orang Amerika mengundinya ke pejabat, sebahagiannya atas agenda ini. Tetapi sistem politik usang kita gagal melaksanakannya. Agenda Membina Semula Lebih Baik telah ditangguhkan oleh senator-senator mewakili minoriti rakyat Amerika—kira-kira 65 juta orang lebih sedikit berbanding senator-senator yang menyokongnya—meninggalkan jutaan keluarga dengan kos tambahan dan ketidakpastian kewangan.

Sama juga boleh dikatakan tentang hutang pelajar. Hutang pelajar merupakan salah satu sumber hutang tertinggi bagi rakyat Amerika, kedua hanya kepada pinjaman perumahan, dan menelan bahagian besar pendapatan bulanan peminjam. Hari ini, 65% peminjam hutang pelajar melaporkan mempunyai kurang daripada AS$1,000 dalam akaun bank, berjuang untuk menampung perbelanjaan jangka pendek dan sering tidak mampu menyimpan untuk jangka panjang. Untuk meringankan beban ekonomi ini, Presiden Biden memadamkan trilionan dolar hutang bagi jutaan rakyat Amerika. Tetapi Mahkamah Agung—kini di bawah kawalan yang diletakkan di sana oleh senator-senator yang tidak mewakili kehendak politik kebanyakan rakyat Amerika—menyalahi kuasa yang diberikan kepada cabang-cabang terpilih sepanjang sejarah Amerika dan mencegah dasar popular ini berkuat kuasa.

Walaupun pencapaian ekonomi Presiden Biden telah membantu jutaan pekerja dan keluarga berpendapatan rendah dan sederhana, kebanyakan agenda yang diperjuangkannya: memudahkan pekerja membentuk kesatuan sekerja, penjagaan kanak-kanak mampu milik dan pra-sekolah universal, kolej komuniti percuma, dan lebih lagi telah ditangguhkan oleh sistem politik usang kita.

Senarai masalah dengan sistem kita diketahui. Kita mempunyai ketidaksamaan besar dalam perwakilan—California dengan 40 juta penduduk mendapat undi sama banyak di Senat seperti Wyoming dengan 600,000 penduduk—memberi kelebihan kuasa kepada minoriti putih luar bandar dan mengurangkan kuasa majoriti pelbagai bangsa yang tinggal di bandar-bandar, terutamanya mereka yang tidak dapat membeli akses melalui sumbangan kempen. Kita menggunakan sistem elektoral abad ke-18 yang telah melantik calon presiden dengan undi keseluruhan kurang dua kali dalam abad ini sahaja. Mahkamah Agung kita jauh keluar daripada rakyat Amerika dan dikawal oleh hakim-hakim yang mendapat jawatan berkat presiden dan senator yang tidak mewakili kehendak politik kebanyakan rakyat Amerika. Secara keseluruhannya, rakyat Amerika kurang selamat kewangan hari ini berbanding jika sistem politik kita dapat menterjemahkan kehendak rakyat ke dalam perubahan sebenar.

Soalan sukar—bagi Presiden Biden, pemimpin merentasi spektrum politik, dan kita semua—ialah apa yang perlu dilakukan tentangnya. Biden betul untuk menjadikan “pertahanan, perlindungan, dan pemeliharaan” demokrasi kita sebagai tumpuan kepresidenannya, dan untuk membuat jelas—seperti yang dilakukan Presiden Franklin Roosevelt sebelum ini—bahawa, untuk melakukan itu, “demokrasi perlu memberi kepada rakyat biasa.” Ini sangat perlu—tetapi memerlukan lebih daripada retorik.

Agenda penggal kedua Pentadbiran Biden perlu mengambil serius hubungan antara ekonomi yang diingini oleh rakyat Amerika dengan sistem politik yang perlu wujud untuk mencapainya. Untuk menyempurnakan perubahan ke arah ekonomi baharu, Pentadbiran Biden perlu mempertimbangkan perubahan sebenar ke atas sistem demokrasi kita—seperti perubahan ke atas mahkamah persekutuan, Senat, dan sistem perwakilan berkadar, antara lain. Terus menghubungkan titik antara ekonomi dan demokrasi kita merupakan langkah pertama yang penting.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.