US-TECHNOLOGY-AI-ALTMAN

(SeaPRwire) –   Baru-baru ini Jon Stewart melakukan satira mengejek janji-janji teknologi AI yang ditekankan oleh CEO syarikat teknologi. Saya tidak fikir mengautomasikan ketuhar anda adalah cara terbaik untuk menunjukkan potensi AI, seperti yang dilakukan oleh Jon, tetapi saya bersetuju dengan hujah utama beliau bahawa gangguan disebabkan oleh AI akan dimanfaatkan untuk mementingkan keuntungan berbanding manusia. Ia kemungkinan besar akan menyebabkan salah satu penggantian tenaga kerja manusia terbesar dan terpantas dalam sejarah manusia.

Saya menjalankan syarikat AI berpusat di Silicon Valley yang memberi tumpuan untuk menyelesaikan masalah perubahan iklim, dan saya pernah menjadi penggubal dasar untuk kerajaan India. Dalam perbincangan saya di Forum Ekonomi Dunia Davos 2024 dengan media, ketua negara, dan CEO Syarikat Fortune 500 menekankan perspektif global terhadap AI, di mana AI dibincangkan secara meluas untuk melonggarkan revolusi produktiviti berikutnya, memupuk penciptaan kekayaan, dan mengangkat rakyat daripada kemiskinan dengan mendemokrasikan dan mengurangkan kos capaian kepada maklumat/pendidikan. Kebanyakan perbualan mengenai risiko untuk AI memberi tumpuan kepada risiko kepupusan AI dan langkah berjaga-jaga peraturan yang diperlukan untuk menghadapi masa depan tersebut. Perbincangan saya mengenai risiko politik dan masyarakat yang datang daripada penggantian tenaga kerja terbesar dari AI diterima dengan keraguan bahkan oleh komuniti pengasas AI saya sendiri.

Realitinya apa yang kita saksikan melalui AI adalah satu daya yang mempertambahkan kelajuan penggantian struktur tenaga kerja. Sebagai contoh, era internet dan globalisasi membolehkan syarikat AS untuk memindahkan sokongan pelanggan ke negara membangun seperti India, Vietnam, dan Thailand atas kos pekerja kelas pertengahan di beberapa rantau AS; kini, bot percakapan yang dibangunkan pada rangkaian LLM menunjukkan prestasi yang lebih baik/sama berbanding manusia dalam sokongan pelanggan menjadikan mereka tidak diperlukan lagi. Kesan ini akan lebih teruk di negara berpendapatan tinggi. disebutkan bahawa lebih hampir 60% pekerjaan akan terjejas oleh AI, kemungkinan besar menyebabkan peningkatan ketidaksamaan. Separuh daripadanya akan mendapat manfaat, tetapi separuh lagi akan menjadi tidak diperlukan/kurang berkesan, menyebabkan gaji yang lebih rendah, daya beli berkurangan, dan taraf hidup yang lebih rendah dalam era inflasi.

Penggantian tenaga kerja ini menumpuk secara beransur-ansur, memberi kesan terutamanya kepada kelas pertengahan dan bawahan dan pada masa yang sama menjadi gerakan politik. Di AS, gelombang globalisasi dan automatikan dalam 30 tahun yang lalu mencipta gerakan politik paling mengganggu, mengakibatkan pilihan Donald Trump. Walau bagaimanapun, kali ini, gangguan juga datang untuk kelas menengah, yang menjadikan kesannya tidak diketahui dan berpotensi lebih berbahaya.

Biasanya, perdebatan mengenai kesan AI terhadap tenaga kerja bergantung kepada dua hujah. Satu adalah lebih kepada pendapat bahawa akan terdapat penciptaan dan pemusnahan pekerjaan dan bahawa kesan bersih akan positif. Selain itu, pekerja yang kehilangan pekerjaan boleh dilatih semula/diberi kemahiran baru ke dalam kategori pekerjaan baru yang akan dicipta dan membolehkan pengagihan kekayaan semula.

Hujah kedua ialah bahawa janji keseluruhan AI dalam bidang seperti pendidikan dan penyelidikan lebih daripada menyeimbangkan kesan negatif terhadap masyarakat melalui kehilangan pekerjaan. Hujah ini dikemukakan oleh komuniti pengasas/pelabur, yang dengan cepat menunjukkan keajaiban teknologi zaman internet seperti telefon pintar, dan kesannya menghubungkan berbilion rakyat di ekonomi membangun seperti India.

Hujah pertama menganggap bahawa kelajuan satu gangguan—kehilangan pekerjaan di satu rantau/sektor—akan kurang daripada kelajuan di mana pembinaan kemahiran boleh berlaku dan bahawa pengagihan kekayaan semula adalah adil dan lancar. Amerika Syarikat membuat andaian yang sama tentang peralihan tenaga boleh diperbaharui untuk pekerja lombong arang batu dan oleh itu menjadi salah satu ekonomi besar di mana isu perubahan iklim menjadi polarisasi. Untuk menyatakan, mengenai pengagihan kekayaan semula, bahagian 20% teratas di AS meningkat daripada 61% pada tahun 1990-an ke 71% pada tahun 2022.

Hujah kedua menganggap bahawa pendidikan sama dengan kesiapan pekerjaan, seperti yang saya lihat di negara asal saya India, di mana 80% daripada 1.5 juta jurutera yang tamat belajar tidak mendapat pekerjaan. Selain itu dalam hierarki keperluan, mempunyai telefon pintar jarang mengatasi mempunyai pekerjaan yang baik dan makanan terjangkau untuk keluarga. Kedua,

Ini membawa saya kepada kebenaran yang tidak selesa untuk menerima tanggungjawab kita sebagai pengasas AI untuk memutuskan haluan transformasi ini bersama-sama dengan kerajaan. Obsesi kita terhadap keuntungan sering kali menyebabkan kita memberi tumpuan lebih kepada aplikasi seperti mencipta bot percakapan yang lebih cerdas untuk menggantikan sokongan pelanggan atau wakil jualan berbanding masalah paling mencabar tetapi bermakna untuk kemanusiaan, seperti meningkatkan produktiviti petani kecil di dunia membangun atau menyelesaikan kanser.

Kedua, kita perlu bekerja sama dengan kerajaan dan pengawal selia untuk memastikan sebahagian kekayaan yang dicipta dalam proses ini didagangkan dengan adil dan saksama. Sebagai contoh, kita boleh menyumbangkan bersama pembangunan pusat latihan kemahiran berdasarkan komuniti tidak bermotif untuk keuntungan. Pusat ini melibatkan bekas pekerja lombong arang batu yang tidak dapat menyesuaikan diri ke dalam pekerjaan tenaga boleh diperbaharui dengan membantu mereka memperoleh kemahiran dalam pembinaan, pertanian, dan pemasangan solar.

Ketiga, kerajaan boleh belajar daripada usaha Norway untuk memastikan pengagihan kekayaan yang adil yang dicipta oleh ledakan minyak pada tahun 1970-an. Norway menubuhkan Kumpulan Wang Persaraan Kerajaan Global (Dana Minyak Norway) pada tahun 1990 untuk menguruskan hasil minyak untuk generasi akan datang, bertujuan untuk kestabilan ekonomi melalui pelaburan pelbagai global. Kini ia mempunyai ketidaksamaan kedua terendah di dunia.

Kegagalan bertindak sekarang adalah jalan ke arah masa depan yang memperbesar krisis politik, sosial, dan alam sekitar yang telah dilihat dalam tiga dekad terakhir. Walau bagaimanapun, dunia masih akan melihat lebih banyak bilionair berbanding sebelumnya dan mungkin trillionair AI pertama di dunia dalam dekad akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.