President Trump Meets With His Cabinet At The White House

(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Hope Hicks, bekas penasihat lama kepada Donald Trump, mengambil kesaksian di mahkamah pada hari Jumaat dalam perbicaraan jenayahnya, di mana pendakwa dijangka mempersoalkannya tentang pengetahuannya tentang pembayaran uang kotak untuk menyekat berita yang dibuat semasa kempen presiden 2016.

Hicks, yang pernah berkhidmat sebagai Pengarah Komunikasi Putih, adalah penasihat terdekat pertama kepada Trump untuk memberi keterangan dalam kes ini, yang menuduh bekas presiden Republikan itu terlibat dalam skim untuk mempengaruhi pilihan raya 2016 secara haram dengan menyekat wanita yang mendakwa mempunyai hubungan seksual dengannya.

Hicks, yang kini memberi keterangan untuk pendakwaan di bawah subpoena, mengakui dia “benar-benar gugup” selepas maju ke mikrofon. Merujuk kepada bekas bosnya sebagai “Tuan Trump”, dia memberitahu mahkamah dia terakhir berkomunikasi dengannya pada musim panas atau luruh 2022.

Walaupun tidak lagi berada dalam lingkaran dalaman Trump, Hicks bercakap tentang bekas presiden itu dengan pujian dalam beberapa minit pertama soal siasatnya, menggambarkan Trump berulang kali sebagai “penyelia yang sangat baik, pekerja keras”.

Hicks berkhidmat sebagai setiausaha akhbar kempen Trump 2016 dan antara kakitangan kempen awal yang menyertai pentadbirannya.

Pendakwa mengatakan Hicks bercakap dengan Trump melalui telefon semasa usaha bergegas untuk mengekalkan dakwaan tidak setia suaminya daripada media selepas rakaman “Access Hollywood” tersebar beberapa minggu sebelum pilihan raya 2016. Dalam rakaman itu pada 2005, Trump berbangga tentang mengambil wanita tanpa keizinan mereka.

Trump menafikan dakwaan hubungan seks luar nikah. Calon presiden Republikan yang dijangka untuk pilihan raya ini menafikan sebarang salah laku dalam kes ini.

Bekas peguam dan penyelamat Trump, Michael Cohen, saksi utama pendakwaan, belum memberi keterangan dalam perbicaraan uang kotak ini. Tetapi para juri sudah mendengar perkataan Cohen sebagai pendakwa bekerja untuk mengaitkan Trump secara langsung dengan pembayaran untuk menyekat wanita dengan dakwaan merosakkan terhadapnya sebelum pilihan raya 2016.

Minggu kedua keterangan kes ini akan berakhir pada hari Jumaat, sehari selepas para juri mendengar bukti penting: rakaman Trump dan Cohen, ketika itu peguamnya, membincangkan rancangan untuk membayar bekas bintang Playboy yang mendakwa mempunyai hubungan dengannya. Trump menafikan hubungan itu.

Pendakwa telah menghabiskan minggu ini dengan menggunakan butiran keterangan tentang mesyuarat, pertukaran emel, urusniaga perniagaan dan akaun bank untuk meletakkan asas kes menuduh Trump terlibat dalam skim untuk mempengaruhi pilihan raya secara haram. Mereka sedang menyediakan keterangan penting dari Cohen, yang membayar $130,000 kepada pelakon filem lucah Stormy Daniels untuk menyekatnya sebelum dia dipenjara untuk skim uang kotak.

Pertahanan Trump telah bekerja untuk menembusi kesahihan saksi pendakwaan, dan menunjukkan bahawa Trump cuba melindungi reputasi dan keluarganya – bukan kempennya – dengan menyekat wanita itu. Pertahanan juga mencadangkan semasa soal siasat peguam yang mewakili dua wanita dalam perundingan uang kotak bahawa sebenarnya Trump adalah mangsa paksaan.

Rakaman yang dimainkan pada hari Khamis adalah rahsia yang dirakam oleh Cohen tidak lama sebelum pilihan raya 2016. Cohen didengari memberitahu Trump tentang rancangan untuk membeli hak kisah Karen McDougal dari National Enquirer supaya tidak pernah terdedah. Tabloid itu sebelum ini membeli kisah McDougal untuk menyembunyikannya bagi pihak Trump.

Dalam rakaman itu, Cohen mendedahkan bahawa dia telah bercakap dengan Ketua Pegawai Kewangan Perniagaan Trump ketika itu, Allen Weisselberg, tentang “bagaimana untuk menetapkan seluruh perkara ini dengan dana.”

Trump boleh didengar menjawab: “Berapa yang perlu dibayar untuk ini? Satu ratus lima puluh?”

Trump mencadangkan pembayaran dibuat dengan wang tunai, menyebabkan Cohen membantah berulang kali dengan mengatakan “tidak”. Kemudian Trump berkata “cek” sebelum rakaman berhenti.

Pendakwa memainkan rakaman itu selepas memanggil ke saksi Douglas Daus, seorang pakar analisis forensik dari pejabat pendakwa raya daerah Manhattan yang melakukan analisis pada iPhone Cohen diserahkan kepada pihak berkuasa semasa siasatan.

Para juri juga mendengar lebih enam jam keterangan penting minggu ini dari Keith Davidson, seorang peguam yang mewakili McDougal dan Daniels dalam perundingan mereka dengan Cohen dan National Enquirer – tabloid yang membeli dan menyembunyikan cerita negatif dalam amalan industri dikenali sebagai “tangkap dan bunuh”. Davidson pada hari Khamis menggambarkan terkejut jika usahanya yang tersembunyi itu mungkin telah menyumbang kepada Trump memenangi pilihan raya 2016.

“Apa yang kita lakukan?” Davidson menghantar teks kepada editor National Enquirer ketika itu apabila menjadi jelas bahawa Trump akan menang. “Oh Tuhan saya,” editor tabloid itu menjawab.

“Terdapat pemahaman bahawa usaha kami mungkin telah secara tertentu – coret – aktiviti kami mungkin telah secara tertentu membantu kempen presiden Donald Trump,” kata Davidson kepada para juri.

Peguam Trump cuba lebih awal dalam hari itu untuk melemahkan kesan keterangan Davidson dengan mendapatkannya mengakui bahawa dia tidak pernah mempunyai sebarang interaksi dengan Trump – hanya Cohen. Sebenarnya, kata Davidson, dia tidak pernah berada dalam bilik yang sama dengan Trump sehingga keterangannya.

“Saya tidak mempunyai interaksi peribadi dengan Donald Trump. Ia datang sama ada dari klien saya, Encik Cohen atau sumber lain, tetapi pastinya bukan daripadanya,” kata Davidson.

Trump dituduh 34 kesalahan palsu rekod perniagaan Perniagaan Trump. Tuduhan itu berasal dari perkara seperti invois dan cek yang dianggap sebagai perbelanjaan guaman dalam rekod Perniagaan Trump apabila pendakwa mengatakan mereka sebenarnya bayaran balik kepada Cohen untuk pembayaran $130,000 uang kotak kepada Daniels.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.