President Biden berucap tentang Agenda Pelaburan di Amerika

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Kira-kira 100,000 imigran yang dibawa ke AS sebagai kanak-kanak dijangka mendaftar untuk insurans kesihatan di bawah Akta Insurans Kesihatan yang Mampu (Affordable Care Act) tahun hadapan berdasarkan arahan pentadbiran Biden yang dikeluarkan Jumaat.

Langkah ini mengambil masa lebih lama daripada yang dijanjikan untuk menyempurnakan dan jatuh pendek daripada cadangan awal untuk membenarkan para pendatang itu mendaftar untuk Medicaid, program insurans kesihatan yang memberikan perlindungan hampir percuma untuk orang-orang termiskin di negara ini.

Tetapi ia akan membenarkan beribu-ribu orang, dikenali sebagai “Dreamers”, mendapat manfaat cukai apabila mereka mendaftar untuk perlindungan selepas pendaftaran pasaran Affordable Care Act dibuka pada 1 November, hanya beberapa hari sebelum pilihan raya presiden.

“Saya bangga dengan sumbangan Dreamers kepada negara kita dan berikrar untuk memberikan Dreamers sokongan yang mereka perlukan untuk berjaya,” kata Biden dalam kenyataan Jumaat.

Walaupun ia mungkin membantu Biden meningkatkan sokongannya pada masa yang sangat penting di kalangan orang Latin, yang diperlukannya untuk keluar dan memenangi pilihan raya, tindakan itu pasti akan mencetuskan lebih banyak kritikan di kalangan konservatif tentang dasar sempadan dan pendatang presiden.

Tindakan itu membuka pasaran kepada sebarang peserta dalam program Tindakan Berkebelakangan untuk Kanak-kanak (Deferred Action for Childhood Arrivals) zaman Obama, atau DACA, kebanyakannya terdiri daripada orang Latin.

Xavier Becerra, pegawai kesihatan tertinggi negara, berkata pada hari Khamis bahawa banyak daripada pendatang itu telah menangguhkan mendapatkan rawatan kerana mereka tidak mempunyai perlindungan.

“Mereka menanggung kos dan hutang yang lebih tinggi apabila akhirnya menerima rawatan,” kata Becerra kepada wartawan dalam panggilan. “Membuat Dreamers layak untuk mendaftar perlindungan akan meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan mereka dan menguatkan kesihatan dan kesejahteraan negara kita dan ekonomi kita.”

Tindakan pentadbiran mengubah takrifan “hadir secara sah” supaya peserta DACA boleh secara sah mendaftar di pasaran pertukaran.

Kemudian Presiden Barack Obama melancarkan inisiatif DACA untuk melindungi daripada pengusiran imigran yang dibawa secara haram ke AS oleh ibu bapa mereka sebagai kanak-kanak dan membenarkan mereka bekerja secara sah di negara itu. Walau bagaimanapun, “Dreamers” masih tidak layak untuk program insurans kesihatan bersubsidi kerajaan kerana mereka tidak memenuhi takrifan “kehadiran sah” di AS.

Pentadbiran memutuskan untuk tidak memperluaskan kelayakan untuk Medicaid bagi pendatang tersebut selepas menerima lebih daripada 20,000 komen mengenai cadangan itu, pegawai kanan berkata pada hari Khamis. Pegawai-pegawai itu enggan menjelaskan mengapa peraturan itu, yang pertama kali dicadangkan pada bulan April tahun lalu, mengambil masa begitu lama untuk disiapkan. Kelewatan bermakna pendatang itu tidak dapat mendaftar untuk perlindungan tahun ini.

Pada satu masa, terdapat sebanyak 800,000 orang yang mendaftar untuk DACA pada satu masa, walaupun kini jumlah itu kira-kira 580,000. Pentadbiran meramalkan hanya 100,000 yang sebenarnya akan mendaftar kerana sesetengah mungkin mendapat perlindungan melalui tempat kerja atau cara lain. Sesetengah mungkin juga tidak mampu membiayai perlindungan melalui pasaran.

Kelas imigran lain, termasuk pemohon suaka dan orang dengan status perlindungan sementara, sudah layak membeli insurans melalui pasaran ACA Obama, undang-undang kesihatan 2010nya, kerap dipanggil “Obamacare”.

Presiden tahun lalu juga mendedahkan peraturan yang bertujuan menangkis cabaran undang-undang terhadap DACA; cuba untuk menamatkannya, dan ia telah bergulir-gulir di mahkamah persekutuan. Pada musim gugur tahun lalu, seorang hakim persekutuan menyatakan versi semasa boleh teruskan sekurang-kurangnya sementara.

“Presiden Biden dan saya akan terus berbuat segala yang boleh untuk melindungi DACA, tetapi ia hanyalah penyelesaian sementara,” kata Naib Presiden Kamala Harris dalam kenyataan. “Kongres mesti bertindak untuk memastikan Dreamers mempunyai perlindungan kekal yang layak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.