Knob Creek Gun Range And Store As Sales Reach Record Pace

(SeaPRwire) –   Untuk mengurangkan penggunaan senjata awam buatan AS dalam jenayah dan pelanggaran hak asasi manusia di luar negara, pentadbiran Biden akan memerlukan pengeksport untuk menyemak pelanggan mereka dengan lebih teliti dan mengetatkan jualan kepada 36 negara yang dianggap “berisiko tinggi” untuk penyelewengan tidak sah senjata separa automatik, mengikut orang-orang yang diberitahu mengenai rancangan itu.

Peraturan baru—yang paling meluas dalam dekad-dekad—juga memendekkan tempoh lesen eksport dari empat tahun ke satu tahun dan memberi Jabatan Negara kuasa yang lebih besar untuk menghalang jualan. Jabatan Perdagangan pada Jumaat dijadual melepaskan peraturan 150 muka surat, yang pegawai agensi telah terangkan kepada kumpulan penyokong dan pembuat dasar di Capitol Hill.

Rancangan itu timbul daripada kajian jabatan terhadap sokongannya untuk industri senjata awam AS—satu proses yang bermula selepas satu laporan tahun lalu menghubungkan eksport senjata awam rekod ke kadar jenayah senjata yang lebih tinggi di negara termasuk Guatemala, Brazil dan Kanada. Seorang jurucakap Jabatan Perdagangan menolak untuk memberi komen mengenai peraturan baru apabila dihubungi pada Khamis malam.

Semasa dekad lepas, pentadbiran Republikan dan Demokrat sama-sama mempromosikan senjata buatan AS sebagai produk runcit di beberapa negara paling ganas di dunia. Siasatan mendokumenkan bagaimana senjata yang dieksport secara sah telah digunakan dalam jenayah daripada pembunuhan beramai-ramai prasekolah di Thailand pada 2022 kepada pembunuhan pemimpin calon presiden Ecuador pada Ogos lalu.

Pada lewat Oktober, pentadbiran Biden mengumumkan pembekuan 90 hari ke atas banyak eksport senjata awam AS supaya ia boleh mempertimbangkan mengkaji semula peraturan. Langkah baru dijadual menjadi umum enam bulan ke dalam pembekuan.

Penyokong hak senjata telah memanggil kajian dasar itu “serangan ke atas industri senjata awam Amerika” yang akan menelan pengeluar dan pengeksport AS beratus-ratus juta dalam jualan tahunan yang hilang. Penyokong mereka di Kongres telah menekan pentadbiran untuk menamatkan pembekuan, berjanji untuk membatalkan sebarang sekatan baru ke atas eksport sedemikian.

“Peraturan itu hanya akan menutup perniagaan kecil di seluruh Amerika dengan memotong mereka daripada pasaran eksport, membawa kepada kehilangan pekerjaan bergaji tinggi,” Larry Keane, naib presiden kanan Yayasan Sukan Tembakan Kebangsaan, berkata dalam satu emel Khamis malam. Peraturan baru “tidak akan berbuat apa-apa untuk meningkatkan keselamatan negara,” tambahnya.

Langkah itu jatuh pendek daripada janji Presiden Biden untuk mengembalikan penyeliaan eksport senjata ke Jabatan Negara, yang mengawal jualan senjata luar negara sehingga Mac 2020. Ia kini akan memimpin satu proses kajian antara agensi yang akan memeriksa sebarang permohonan eksport yang melibatkan kebimbangan hak asasi manusia.

Kajian-kajian itu akan termasuk sebarang permohonan untuk mengeksport senjata AS ke negara-negara yang Jabatan Negara telah mengenal pasti sebagai risiko untuk pelanggaran hak asasi manusia dan penyeludupan senjata. Peraturan baru memerlukan Menteri Perdagangan Gina Raimondo untuk menilai permohonan lesen eksport komersial ke negara-negara tersebut dengan anggapan penolakan berbanding anggapan kelulusan semasa.

Senarai negara yang dianggap berisiko tinggi termasuk banyak tempat di mana aliran senjata buatan AS telah dikaitkan dengan keganasan meluas, termasuk Vietnam, Jamaica, Indonesia dan Pakistan serta negara-negara dalam Pertubuhan Negara-Negara Amerika, yang merangkumi kebanyakan Amerika Tengah dan Selatan.

Tetapi senarai berisiko tinggi mengeluarkan beberapa tempat di mana senjata AS telah dikaitkan dengan geng ganas atau pelanggaran hak asasi manusia, seperti Mexico, Thailand, Filipina dan Arab Saudi.

Bagi pengeksport senjata, peraturan baru tidak sahaja menyempitkan pasaran potensi, ia memerlukan lebih skrining pelanggan dan lebih perbelanjaan. Pengeksport perlu memperbaharui lesen eksport setiap tahun dan akan dikehendaki mengemukakan lebih banyak perintah pembelian terperinci di banyak negara. Mereka juga perlu mengumpul salinan pasport atau kad pengenalan kebangsaan daripada peniaga senjata dan pelanggan luar negara yang lain.

Peraturan baru juga bertujuan untuk membuat lebih mudah bagi pengawal persekutuan untuk meneliti eksport senjata paling berbahaya dengan mencipta kategori perdagangan yang tersendiri untuk senjata separa automatik dan komponen yang digunakan untuk menciptanya. Produk-produk itu sebelum ini dikelaskan dalam kumpulan serba guna yang merangkumi segala-galanya daripada senapang memburu kepada barang koleksi antik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.