(SeaPRwire) –   Para pemimpin yang paling berpengaruh di dunia berkumpul untuk memberi ucapan selamat kepada senarai TIME100 tahunan di Bandar Raya New York pada hari Khamis. Walaupun malam itu merupakan perayaan, hari itu juga merupakan momen yang menyedihkan untuk banyak orang berikutan pengumuman pada pagi itu bahawa penafian kesalahan rogol Harvey Weinstein pada tahun 2020 telah dibatalkan; kes Weinstein merupakan saman terkenal yang membantu mempercepat pergerakan #MeToo.

Untuk sesetengah peserta, seperti personaliti media , berita itu berat, tetapi pada akhirnya merupakan peluang bagi sistem keadilan negara untuk memenuhi nilai-nilainya.

“Saya bukan peminat [Weinstein], tetapi saya akan beritahu anda, ini sistem keadilan kita dan jika mereka mendapati bukti yang kukuh bahawa sesuatu berlaku dengan hakim atau perbicaraan semasa perbicaraan, maka seperti mana-mana warganegara lain, beliau harus diperlakukan dengan sama rata di bawah undang-undang,” kata Lemon kepada TIME, kemudian membuat perbandingan antara hak Weinstein untuk mendapat perbicaraan yang adil dengan dakwaan rasuah Donald Trump semasa ini.

Untuk yang lain, seperti aktivis dan ahli angkasa , yang membantu merangka Akta Hak Korban Serangan Seksual selepas terselamat dari serangan seksualnya sendiri, penafian kesalahan yang dibatalkan itu merupakan peringatan menyedihkan bahawa masih banyak lagi kerja yang perlu dilakukan untuk menghentikan keganasan seksual.

“Kami semua tahu sebagai mangsa bahawa mahkamah gagal kami,” kata Nguyen kepada TIME. “Saya mahu semua orang, terutamanya mangsa, tahu bahawa anda tidak sendirian, bahawa kami telah berjuang, bahawa kami percaya mereka dan walaupun kita menghadapi halangan seperti ini, kami tahu kebenaran kami. Kami akan melaluinya.”

Pemenang TIME100 tahun 2024 dan presiden Human Rights Coalition , berkata bahawa beliau menggunakan masa kini sebagai pengesahan kuasa masyarakat dan peringatan bahawa mana-mana pergerakan sering termasuk halangan dalam perjalanan ke maju.

“Saya berharap kepada sesiapa sahaja yang merupakan mangsa yang menonton pada masa ini menengadah dan mengetahui bahawa terdapat masyarakat orang yang menyokong mereka,” kata Robinson kepada TIME. “Terdapat orang-orang yang bersedia memperjuangkan mereka dan cara kemajuan bekerja adalah kadang-kadang kita membuat kemajuan dan kadang-kadang kita ditolak ke belakang.”

Pemenang TIME100 terdahulu, pengasas gerakan #MeToo , bersetuju dengan kepercayaan Robinson bahawa sebarang pergerakan ke masa depan yang lebih cerah akan menghadapi cabaran tetapi bahawa, pada akhirnya, kuasa pergerakan itu datang dari bekerja bersama-sama dalam bilangan.

“Ini adalah pergerakan kerana kita berdiri bersama-sama dan kita bergerak bersama-sama,” kata Burke kepada TIME. “Saya fikir apabila orang melihat hashtag menjadi viral, mereka salah faham apa pergerakan itu – pergerakan terdiri daripada orang. Dan satu-satunya perkara pergerakan mangsa mempunyai ialah banyak orang. Apa yang kita lihat secara sejarah ialah pergerakan sentiasa mempunyai kekecewaan, jadi walaupun saya kecewa dengan apa yang saya lihat hari ini, saya tidak melihatnya sebagai halangan. Ia bermakna kita mempunyai lebih banyak kerja yang perlu dilakukan.”

Bagaimanapun, untuk pemenang TIME100 dan penulis , yang memenangi kes tuntutan fitnah dan serangan seksual terhadap Trump tahun lalu berikutan tuduhan rogol pada tahun 1990-an, berita itu bersifat fizikal dan menyedihkan.

“Ini tidak akan berdiri,” kata Carroll kepada TIME. “Tetapi ini pukulan ke perut.”

Majlis Gala TIME100 merupakan majlis tahunan TIME untuk menghargai senarai TIME100 orang paling berpengaruh di dunia. Gala ini menyatukan ikon, pemimpin, pembuat perubahan dan selebriti dari pelbagai industri dan negara untuk satu malam perbualan dan perayaan yang hidup. Tahun ini, Gala menampilkan persembahan langsung dari Dua Lipa dan Fantasia Barrino, dua pemenang senarai TIME100 tahun 2024.

TIME bekerjasama dengan ABC untuk membawa penonton ke dalam Majlis Gala TIME100 yang eksklusif dengan acara televisyen khas. TIME100: The World’s Most Influential People, dihasilkan melalui kerjasama dengan P&G, disiarkan pada Ahad, Mei 12 pada pukul 10 malam EDT di ABC, dan keesokan harinya di Hulu, dengan tuan rumah Taraji P. Henson dan penampilan Patrick Mahomes, Maya Rudolph, dan lain-lain.

Majlis Gala TIME100 dianjurkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.