(SeaPRwire) –   Jack Dorsey telah meninggalkan lembaga Bluesky, yang dia bantu dana dan popularisasikan setahun lalu berikutan penyesalan atas pengambilalihan Twitter oleh Elon Musk.

Pengasas bersama Twitter itu menulis di platform X, kini dinamakan semula, untuk memuji geran kebajikan barunya kepada protokol internet terbuka, yang dia gambarkan sebagai “teknologi kebebasan.” Dia juga merujuk kepada kelas teknologi itu, hanya menjelaskan bahawa syarikat juga boleh membina protokol terbuka.

Dorsey mengurangkan senarai orang yang dia ikuti di X kepada tiga sahaja: Musk, Edward Snowden dan Stella Assange, isteri penerbit WikiLeaks yang dipenjara. Ini mencadangkan hubungan yang kelihatan lebih baik antara pemilik X dan Dorsey, yang sebelum ini menulis di Bluesky setahun lalu bahawa “semuanya menjadi buruk” selepas pengambilalihan dan transformasi radikal Twitter oleh Musk.

Bluesky merupakan rangkaian dan protokol yang dilancarkan untuk mengejar idealisme Dorsey untuk Twitter sebagai perkhidmatan tanpa kawalan pusat, dan ia dibuka kepada semua pengguna berminat pada bulan Februari. Perkhidmatan sosial itu menarik perhatian pada hari-hari awalnya sebagai cara untuk melarikan diri daripada kekacauan di Twitter selepas pengambilalihan Musk, walaupun kini ditenggelamkan oleh pelancaran Threads Meta Platforms Inc. sebagai alternatif yang paling praktikal. Dorsey menjawab soalan di X sama ada dia masih dalam lembaga Bluesky dengan “tidak”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.