Nobel-winning Filipino Journalist Maria Ressa Speaks On International Human Rights Day

(SeaPRwire) –   Wartawan Filipina Maria Ressa, yang telah diiktiraf sebagai salah satu daripada serta salah satu daripada untuk perjuangannya bagi kebebasan akhbar dan menentang penyebaran berita palsu, telah dipilih untuk menyampaikan ucapan utama di majlis konvokesyen Universiti Harvard pada 23 Mei.

“Maria Ressa mewakili Veritas,” kata Pengerusi Sementara Harvard Alan Garber ketika itu, merujuk kepada moto bahasa Latin universiti yang bermaksud kebenaran. “Selama hampir 40 tahun, beliau telah mengabdikan diri kepada kebenaran — usahanya, advokasinya, dan pembelaannya — tanpa mengira akibat.”

Walaupun sesetengah pelajar awalnya menyatakan rasa tidak puas hati bahawa pembicara yang dipilih tidak “menyeronokkan” seperti pembicara tahun lepas, seperti Tom Hanks, pemilihan Ressa kelihatan kebanyakannya tidak kontroversi pada mulanya. Tetapi apabila kampus-kampus kolej dilanda dan tuduhan antisemitisme dalam bulan-bulan kebelakangan ini, Ressa kini dituduh oleh seorang ahli Kongres wanita Republikan dan bekas pelajar Harvard sebagai antisemitik—tuduhan yang Ressa sangkal secara kategorik kepada TIME pada Isnin.

Ahli Kongres Elise Stefanik dari New York, yang telah dalam Kongres terhadap pentadbiran universiti Ivy League atas tuduhan antisemitisme yang didakwa berlaku di kampus, berkata: “Harvard memilih pembicara konvokesyen yang antisemitik. Universiti ini gagal mempertahankan pelajar Yahudi pada setiap langkah, mendedahkan kelemahan moralnya.”

Stefanik menyertakan pautan kepada oleh organisasi berita kanan-sayap Washington Free Beacon, yang mencadangkan bahawa Rappler pada November tahun lalu, penerbitan Filipina yang diasaskan Ressa pada 2012 dan dipimpin beliau sebagai CEO, membandingkan Israel dengan Hitler.

Minggu lepas, Stefanik antara majoriti di Dewan Perwakilan Rakyat Amerika Syarikat yang untuk kerajaan AS mengambil Pertubuhan Antarabangsa Mengenai Pengingatan Holocaust, yang termasuk “membuat perbandingan dasar Israel masa kini dengan Nazi.”

Dalam kenyataan kepada TIME, Rappler berkata artikel Free Beacon telah mengelirukan editorialnya, yang diterbitkan dalam bahasa Filipina. “Rep. Stefanik harus mendapat terjemahan yang tepat,” kata pengasas Rappler dan penyunting eksekutif Glenda M. Gloria. “Editorial Rappler, diterbitkan pada 6 November 2023, menyeru gencatan senjata di Gaza, cabaran kemanusiaan yang kami percaya dikongsi ramai. Kami juga enggan ditarik ke dalam perdebatan antisemitik lawan anti-Palestin yang berpola binari. Hanya ada satu pihak dalam peperangan ini: pihak keamanan, pihak kebenaran mengatasi propaganda, pihak kemanusiaan mengatasi senjata dan kebencian.”

Free Beacon juga mengkritik yang ditandatangani Ressa pada Januari oleh lembaga eksekutif global Institut Kebebasan Akhbar Antarabangsa (IPI) yang menyeru Israel menghentikan pembunuhan wartawan. Free Beacon mengatakan tiada bukti jelas bahawa Israel menargetkan wartawan dan mendakwa sesetengah Palestin menggunakan kewartawanan sebagai penutup untuk aktiviti pengganas.

mengumumkan minggu lepas bahawa lebih 100 wartawan terbunuh di Gaza sejak 7 Oktober. mengira 97 wartawan dan pekerja media, termasuk 2 wartawan Israel, yang terbunuh dalam peperangan itu sehingga 3 Mei. Keluarga wartawan Palestin yang terbunuh telah dakwaan Israel bahawa mereka berkaitan pengganas.

“Baru sahaja tiba dari penerbangan 36 jam dari Chile,” kata Ressa kepada TIME pada Isnin, merujuk kepada persidangan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia PBB yang diadakan oleh UNESCO yang beliau akhir minggu. “Sejak bila panggilan untuk menghentikan pembunuhan wartawan di Gaza atau gencatan senjata menjadi antisemitik?!”

Ressa, semasa ucapan utama di persidangan di Chile, bercakap tentang cara media sosial dan algoritma carian menggalakkan kemarahan berbanding penglibatan dengan fakta. “Terdapat banyak cara baru untuk menyekat wartawan hari ini apabila kebebasan bersuara secara literal digunakan untuk memukul anda ke senyap,” katanya. Bohong, Ressa telah menekankan sepanjang kerjayanya, menular lebih pantas daripada fakta.

Tweet dan artikel Free Beacon kelihatan menyemai kemarahan sedemikian.

“Di bawah Duterte, saya CIA dan komunis,” kata Ressa kepada TIME, merujuk kepada bekas Presiden Filipina Rodrigo Duterte, yang perang dadahnya yang kejam beliau terkenal mendokumentasikan. “Kini secara nyata, saya antisemitik dan Zionis,” tambahnya, juga merujuk tuduhan oleh pengkritik lain bahawa beliau tidak cukup kritis terhadap Israel. “Tiada yang benar daripada ini, tetapi kebohongan ini diedarkan, dengan kekebalan, melalui media sosial. Kita perlu pertanggungjawaban.”

Pejabat Stefanik serta Universiti Harvard dan IPI tidak menjawab permintaan komen TIME.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.