TOPSHOT-RUSSIA-POLITICS-NAVALNY-COURT

(SeaPRwire) –   WASHINGTON — Pegawai perisikan Amerika Syarikat telah menentukan bahawa mungkin tidak mengarahkan kematian pemimpin pembangkang yang ditahan, pada Februari, mengikut seorang pegawai yang familiar dengan penentuan tersebut.

Walaupun pegawai Amerika Syarikat percaya Putin akhirnya bertanggungjawab atas kematian Navalny, yang mengalami keadaan yang kejam semasa tahanannya, komuniti perisikan telah mendapati “tiada bukti langsung” bahawa Putin sedar akan masa kematian Navalny—yang berlaku tidak lama sebelum pemilihan semula presiden Rusia—atau mengarahkannya secara langsung, mengikut pegawai tersebut.

Pegawai tersebut berbual dengan syarat tanpa mengungkapkan identiti untuk membincangkan perkara yang sensitif.

Tak lama selepas kematian Navalny, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menyatakan Putin secara akhirnya bertanggungjawab tetapi tidak menyalahkan presiden Rusia secara langsung.

Ketika itu, Biden menyatakan Amerika Syarikat tidak tahu dengan tepat apa yang berlaku kepada Navalny tetapi “tiada keraguan” bahawa kematiannya “adalah akibat sesuatu yang dilakukan oleh Putin dan kroni-kroninya.”

Navalny, 47, ahli politik pembangkang terkenal Rusia dan lawan yang paling konsisten kepada Putin, meninggal dunia pada 16 Februari di sebuah penjara jauh di atas Lingkaran Artik semasa menjalani hukuman 19 tahun atas tuduhan ekstremisme yang ditolaknya sebagai bermotif politik.

Beliau berada di bawah tahanan sejak Januari 2021 selepas kembali ke Rusia dari Jerman, di mana beliau pulih dari keracunan agen saraf yang disalahkannya ke atas Kremlin.

Pegawai Rusia hanya menyatakan bahawa Navalny meninggal akibat sebab-sebab semula jadi dan menafikan sama sekali keterlibatan dalam keracunan dan kematiannya.

Pada Mac, sebulan selepas kematian Navalny, Putin memenangi pilihan raya semula untuk penggal kelima secara menewaskan, satu hasil yang tidak pernah diragui.

The Wall Street Journal pertama kali melaporkan tentang penentuan perisikan Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.