Rat Sightings in New York

(SeaPRwire) –   Bandaraya New York akan menganjurkan Persidangan Bandar Tikus Kebangsaan yang pertama pada musim gugur ini, Datuk Bandar Eric Adams mengumumkan pada hari Rabu.

Persidangan itu akan menjemput pakar seperti penyelidik akademik dan pengurus kawalan perosak perbandaran untuk bersama-sama berkongsi strategi pengurusan tikus dan “memajukan sains pengurusan tikus bandar”, kata bandar itu dalam satu . Pakar-pakar dari seluruh negara—termasuk Boston, New Orleans, dan Seattle—akan dijemput untuk menghadiri persidangan itu, yang akan diadakan pada 18 dan 19 September.

“Warga New York mungkin tidak tahu tentang saya – tetapi saya benci tikus, dan saya yakin kebanyakan penduduk bandar kita juga. Cara terbaik untuk mengalahkan musuh kita adalah mengenali musuh kita. Itulah sebabnya kami menganjurkan persidangan ini, untuk menyatukan pakar dan pemimpin dari seluruh negara untuk memahami tikus bandar dan bagaimana mengurus populasi mereka,” kata Adams dalam kenyataan akhbar itu.

Jabatan Kesihatan dan Kesihatan Mental Bandaraya dan Program Pengurusan Perosak Bersepadu Negeri New York Cornell University akan menganjurkan persidangan itu.

Pengumuman persidangan itu datang selepas pegawai bandaraya melancarkan beberapa inisiatif untuk memerangi populasi tikus bandaraya yang semakin meningkat. New York adalah bandaraya ketiga teratas di A.S. untuk populasi tikus, selepas Chicago dan Los Angeles, mengikut kedudukan tahunan syarikat kawalan perosak Orkin. Kedudukan ditentukan berdasarkan bilangan rawatan tikus baru—kedua-dua kediaman dan awam—yang dilakukan oleh Orkin di bandaraya sepanjang tahun.

Pada April 2023, Adams melantik Kathleen Corradi sebagai pengarah serangan tikus seluruh bandaraya, orang pertama memegang jawatan itu yang bertujuan menangani masalah tikus bandaraya. Bandaraya kini mempunyai empat yang merupakan kawasan yang ditumpukan bandaraya untuk mengurangkan populasi tikus.

Pengerusi Jabatan Pembuangan Sisa Bandaraya Jessica Tisch juga memimpin inisiatif untuk mengurungkan semua 14 bilion paun sisa yang dihasilkan bandaraya setiap tahun, mengikut kenyataan akhbar bandaraya. Semua sisa itu dahulu ditinggalkan di jalan tanpa bekas untuk beberapa jam, menarik tikus. (Tisch mungkin paling terkenal dengan perkataan yang menjadikannya bintang dalam pengumuman Oktober 2022: “Tikus pasti akan membenci pengumuman ini. Tetapi tikus tidak menguruskan bandaraya ini. Kami yang buat.”)

Laporan penglihatan tikus kepada 311 telah menurun, mengikut kenyataan akhbar bandaraya. Di Kawasan Serangan Tikus bandaraya, penglihatan tikus telah merosot hampir 14%.

“Di bawah kepimpinan Datuk Bandar Adams, Bandaraya New York mengambil pertarungan kepada tikus, melaksanakan strategi terbukti yang telah ditangguhkan oleh inersia terlalu lama—dan mendapat keputusan, dengan penglihatan tikus menurun 12 daripada 13 bulan sejak kita memulakan tugas Herculean untuk mengurangkan 44 juta paun sisa tarikan tikus itu setiap hari daripada jalanan,” kata Tisch dalam kenyataan akhbar bandaraya. “Persidangan Tikus Bandar adalah peluang untuk berkongsi amalan terbaik ketika ‘Revolusi Sampah’ terus maju.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.