(SeaPRwire) –   Berita bahawa penyiasat tempatan di North Carolina menggunakan Pejabat Peguam Negara AS dan FBI ketika menyiasat kematian Mica Miller, seorang wanita berusia 30 tahun yang berkahwin dengan paderi South Carolina John-Paul Miller, menambah banyak teori konspirasi dalam talian. Tetapi pejabat Sherif County Robeson kemudian menafikan bantuan daripada pegawai persekutuan itu berkaitan dengan kes Mica secara khusus.

Penyiasat telah berhubung dengan pihak berkuasa persekutuan “sejak peringkat awal siasatan kes Mica Miller,” kata Sherif Burnis Wilkins dari Robeson County. “Berdasarkan maklumat yang dikumpul semasa siasatan dan sebab-sebab bidang kuasa, Pejabat Sherif telah meminta bantuan kedua-dua agensi. Tiada maklumat lain akan dikeluarkan pada masa ini.”

Kenyataan daripada sherif kemudian ditolak Selasa oleh Damien McLean, seorang penyiasat veteran dengan pejabat sherif, yang menjelaskan bahawa bantuan persekutuan itu diminta untuk melihat maklumat yang “tidak berkaitan dengan siasatan kematian Mica Miller di North Carolina. Kematian Mica Miller masih ditetapkan sebagai bunuh diri.”

Menurut satu Mei 7 dari jabatan sherif, Mica meninggal dunia akibat bunuh diri pada akhir April kerana luka tembakan di kepala. Penyebab kematiannya ditentukan selepas kajian rakaman litar tertutup dan pemeriksaan daripada Pemeriksa Perubatan Negeri North Carolina, serta temu bual.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak perbualan dalam talian di TikTok tentang Mica kerana panggilan 911 yang dibuat sebelum kematiannya. Kematiannya juga berlaku hanya beberapa hari selepas beliau memberitahu seorang pegawai polis bahawa beliau “takut untuk nyawa” selepas mendapati pelacak GPS pada keretanya dan pisau cukur pada tayarnya, .

Mica juga sedang dalam proses berpisah daripada suaminya, yang tidak dinamakan sebagai suspek berkaitan dengan kematiannya.

“Dia cantik di luar,” kata suami Mica semasa ucapan penghormatan. “Tetapi saya dapat berbaring di sebelah tubuhnya dan menghabiskan masa dengan tubuhnya kira-kira empat kali minggu ini, dan setiap kali, ia masih tidak mengena saya. Saya fikir dia akan bangun. Saya bahkan cuba menghidupkannya semula sekali minggu ini.”

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang kes ini.

Apa yang berlaku?

Pada 27 April, Mica dilihat dalam rakaman meninggalkan rumahnya di Myrtle Beach, South Carolina pada pukul 11:38 pagi. Mica kemudian pergi ke Dick’s Pawn Shop pada pukul 12:12 tengah hari di mana beliau membeli senjata api. Mica kemudian membuat panggilan 911 pada pukul 2:54 petang dan meminta jika penerima panggilan boleh mengesan lokasi beliau. Penerima panggilan meminta Mica memberitahu apa yang berlaku, di mana Mica menjawab: “Saya akan membunuh diri, dan saya hanya mahu keluarga saya tahu di mana untuk mencari saya,” sebelum menutup panggilan.

Tidak dapat menghubungi Mica selepas tamat panggilan, penerima panggilan kemudian menghubungi pihak berkuasa tempatan, yang mendapati Honda Accord hitam Mica di Taman Negeri Sungai Lumber di Orrum, North Carolina.

Penyiasat menemui kes senjata Sig Sauer di tempat duduk penumpang kenderaan dan kotak peluru di konsol tengah kenderaan. Penyiasat juga mendapati resit untuk pistol tangan Sig Sauer dari kedai tebus gadai dan resit dari kedai runcit di kenderaan. Kedua-dua resit bertarikh pada hari kematian Mica (27 April), menurut satu rilis akhbar.

Semasa mencari Mica, polis telah dihampiri oleh seseorang yang mengatakan mereka menemui beg berhampiran tepi air, dan berkata mereka mendengar tangisan dan tembakan senjata api ketika mereka menangkap ikan. Beg itu mengandungi kad pengenalan Mica.

Kemudian, pihak berkuasa menerima panggilan daripada seseorang yang mengatakan mereka telah menemui mayat di dalam air. Seorang pegawai pergi ke lokasi dan memanggil Pejabat Perubatan Forensik Negeri Carolina Utara, yang mengenal pasti mangsa sebagai Mica.

Polis juga mendapati telefon Mica semasa siasatan, dan melihat beliau telah mencari “taman negara berhampiran saya”, yang menunjukkan keputusan untuk Taman Negeri Sungai Lumber.

Penyiasat mengesahkan bahawa John Paul tidak berada di North Carolina ketika isterinya meninggal. Pihak berkuasa juga melihat ke mana seorang wanita yang didakwa mempunyai hubungan romantis. Dia juga tidak berada di North Carolina pada malam sebelum atau pada hari kematian Mica, kenyataan itu menyatakan.

“Penyiasat mengetahui melalui temu bual bahawa John Paul Miller berada di acara sukan di Charleston pada hari kematian Mica Miller. Kenderaan John Miller dilihat membuat perjalanan di Lebuh Raya Bypass 17, di Horry County pada pukul 2:22 petang pada 27 April, 2024,” kata pejabat itu dalam kenyataan media. “Siasatan mengesahkan bahawa John Miller ditemani ketika perjalanan ke dan dari acara di Charleston, SC.”

Konspirasi dalam talian

Walaupun kenyataan polis tentang penyebab kematian Mica, kes ini telah menimbulkan banyak konspirasi dalam talian, malah menyebabkan Gereja Batu Kukuh, di mana John-Paul bekerja, untuk menghentikan tugasnya sebagai paderi. John-Paul kemudian dibebaskan dari tugas pastoralnya, . Pengguna TikTok juga telah memperhatikan akaun baru memposting pelbagai video Mica, dengan setiap video di akaun itu mempunyai sekurang-kurangnya lebih daripada 10,000 tontonan.

Akaun dengan nama , yang dijalankan oleh Sierra Francis, adik Mica juga telah menjadi viral secara online. Akaun itu memaparkan mesej ancaman yang didakwa daripada suami Mica, John-Paul.

“Sayangnya, desas-desus dan teori konspirasi merebak dengan cepat, dan andaian dibuat. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, kita mesti membuat keputusan berdasarkan fakta, dan bukti yang telah dikumpul,” kata Sherif Burnis Wilkins dalam kenyataan media Mei. “Walaupun saya tahu ia bukan apa yang banyak orang mahu dengar, bukti agak jelas dan meyakinkan, dan kami sedih seperti sesiapa saha kejadian ini berlaku. Terdapat banyak faktor yang telah kami kaji yang berlaku dalam tempoh yang lebih lama yang mungkin berkaitan dengan sebab siasatan ini, tetapi pada akhirnya, dengan sedih, keputusan tragis telah dibuat oleh Mica yang mengakhiri nyawa beliau.”

Tindak balas keluarga Mica

Keluarga Mica juga telah bersuara tentang wanita itu, mengatakan bahawa Mica disalahgunakan dan mempersoalkan penyebab kematiannya sebagai mencurigakan. Keluarga itu mengeluarkan kenyataan sendiri pada Selasa apabila berita tersebar bahawa penyiasat persekutuan telah dikonsultasikan. “Keluarga bersyukur atas segala-galanya yang telah dilakukan oleh semua orang untuk membantu mencari Keadilan untuk Mica,” baca satu kenyataan yang diperoleh oleh Inside Edition. “Mereka mengetahui bahawa Pejabat Sherif County Robeson telah mengeluarkan kenyataan tentang FBI terlibat. Walau bagaimanapun, keluarga tidak mempunyai pengetahuan peribadi tentang sifat sebarang siasatan FBI dan oleh itu, tidak mempunyai komen. #JusticeForMica.”

Jika anda atau seseorang yang anda kenali sedang mengalami pemikiran bunuh diri, sila hubungi Talian Krisis dan Kecemasan 988.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.