Britain Sycamore Gap Tree Cut Down

(SeaPRwire) –   (LONDON) — Dua lelaki yang dituduh memotong pokok Sycamore Gap yang megah itu menyembunyikan wajah mereka daripada kamera apabila mereka tiba di mahkamah Rabu tetapi di dalam mahkamah mereka tidak dapat menyembunyikan kos kerosakan yang didakwa mereka sebabkan.

Penuntut berkata nilai pokok berusia kira-kira 150 tahun yang dicintai itu yang rebah ke atas Hadrian’s Wall di utara England tahun lalu melebihi 620,000 paun ($785,000).

“Ini adalah kes yang akan segera dikenali oleh anda, memang sesiapa yang mendengar pertuduhan dibacakan,” kata Penuntut Rebecca Brown di Mahkamah Majistret Newcastle. “Pendakwaan mengatakan pokok itu sengaja ditebang pada 28 September tahun lalu dan jatuhnya menyebabkan kerosakan kepada Hadrian’s Wall, Tapak Warisan Dunia UNESCO. Pendakwaan mengatakan defendan ini bertanggungjawab sebagai sebahagian daripada usaha bersama.”

Daniel Graham dan Adam Carruthers masing-masing didakwa dengan dua kount kerosakan jenayah. Satu kount adalah atas tuduhan memotong pokok itu dan kedua atas kerosakan kepada dinding bersebelahan yang dibina oleh Maharaja Hadrian pada 122 M untuk melindungi sempadan barat laut Empayar Rom.

Mahkota sycamore yang megahnya berada di antara dua bukit menjadikannya subjek popular untuk jurugambar lanskap. Ia menjadi destinasi di sepanjang laluan dinding selepas dipaparkan dalam filem 1991 Kevin Costner “Robin Hood: Putera Penyamun.”

Pembelahan pada waktu malam pada 28 September menimbulkan kemarahan meluas apabila polis cuba mencari pelaku di sebalik apa yang mereka panggil tindakan vandal sengaja.

Graham, 38, menafikan tuduhan. Carruthers, 31, tidak memasukkan plea.

Kedua-dua lelaki memakai jas dan topeng hitam apabila mereka tiba dan tinggalkan mahkamah. Graham memakai balaclava dan kaca mata terbang dan Carruthers memakai stoking hitam yang ditarik ke kepalanya.

Di dalam mahkamah, walaupun begitu, mereka perlu menanggalkan penutup kepala mereka apabila Brown memberikan butiran terperinci – sehingga ke paun – berkenaan kerosakan yang didakwa mereka sebabkan dan bagaimana ia dihitung.

Penuntut berkata pokok itu dinilai menggunakan alat untuk mengira kos menggantikan pokok awam penting yang mempertimbangkan saiznya, kualiti mahkota dan kanopinya, dan bilangan orang yang boleh melawatinya.

Pendakwaan juga mengambil kira “kesedihan serius” dan akibat ekonomi dan kerosakan sosial, kata Brown.

Kerosakan kepada dinding dinilai melebihi 1,100 paun ($1,400).

Brown berkata kes ini rumit kerana panjangnya penyiasatan, termasuk berunding dengan ahli botani, dan menggunakan analisis daripada menara telefon selular dan teknologi pengenalan lesen.

Hakim Daerah Zoe Passfield berkata kes ini terlalu serius untuk mahkamah majistret dan tarikh pendengaran berikutnya ditetapkan 12 Jun di Mahkamah Diraja Newcastle.

Kedua-dua lelaki dibebaskan dengan jaminan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.