FURIOSA

(SeaPRwire) –   Pada tahun 2015 Mad Max: Fury Road – sekuel kepada kronikal pasca-apokaliptik Miller dimulakan pada akhir 1970-an, dengan Mel Gibson sebagai pejuang tunggal yang berusaha untuk memelihara sisa-sisa peradaban – memainkan Imperator Furiosa, seorang penghancur nut yang hanya mempunyai satu tangan yang ditetapkan pada satu matlamat tunggal: untuk membebaskan empat isteri muda yang diseksa dan ditahan oleh seorang tuan perang bermulut longgar bernama Immortan Joe, yang juga merupakan bekas bosnya. Walaupun watak utama filem itu secara teknikalnya adalah Max Rockatansky, Theron memberikan filem itu kelazatan pasirnya yang berani.

Watak Theron kini mempunyai filemnya sendiri, tiba, seperti seorang pemerintah di atas bantal, dengan gelaran yang dikembangkan Furiosa: A Mad Max Saga – ia akan dipertontonkan di luar persaingan di sini di Festival Filem Cannes, seperti Fury Road, sembilan tahun yang lalu, untuk kesyukuran penonton. Watak Furiosa kelihatan seolah-olah datang dari mana-mana dalam Fury Road, tetapi Miller sudah menulis latar belakangnya; dia tahu betul siapa dia dan mengapa dia begitu berminat dalam misi penyelamatan harimau ini. Furiosa mengisi kisah itu, dengan Taylor-Joy memainkan versi muda watak Theron.

Jika, teorinya, cukup mudah untuk membeli Taylor-Joy sebagai Theron masa depan, realitinya lebih kecewa. Furiosa dipenuhi dengan pengisahan, yang bukanlah sama dengan menceritakan satu kisah. Miller pergi untuk sesuatu yang agung di sini, dan Furiosa kadang-kadang kelihatan berwibawa: beliau dan sinematografer Simon Duggan tahu bagaimana untuk membuat gunung-gunung berjuta-juta pasir filem itu kelihatan positif licin. Tetapi walaupun banyak sekali adegan tindakan, dan suara simfoni motor yang berbunyi di pasir, filem itu, dibahagikan kepada bab dengan tajuk yang berbunyi seperti “Lessons from the Wasteland”, berkembang menjadi satu perjalanan yang bekerja keras untuk meyakinkan kita bahawa kita sedang menikmati masa, walaupun ia mungkin tidak benar-benar memberi kita satu.

Filem itu bermula dengan zaman kanak-kanak Furiosa; dia dimainkan pada masa itu oleh pelakon muda bernama Alyla Brown, pelakon paling bermakna dan meyakinkan dalam filem itu. Furiosa telah beruntung kerana dibesarkan di tempat rahsia yang disebut Green Place, kawasan yang sehingga kini berjaya mengelakkan kontaminasi dan keracunan yang mengubah baki dunia filem itu menjadi Wasteland yang hampir tidak boleh didiami. Suatu hari, ketika mengumpul buah-buahan di hutan, dia diculik oleh kumpulan penunggang motosikal kotor yang dengan kegirangan kren, telah terserempak dengan syurga subur yang mengejutkan ini. Apabila ibu Furiosa mendengar anak perempuannya diculik, dia pergi mengejarnya dengan motosikalnya sendiri, berpakaian dalam pakaian kapas kusut gaya Eileen Fisher yang disukai oleh puaknya, Vuvalini, atau puak Ibu-Ibu Banyak, setaraf dengan Mak Cik Pantai pasca-apokaliptik.

still from FURIOSA

Tetapi malangnya bencana menimpa. Kanak-kanak kecil Furiosa kini berada di tangan ketua kumpulan penunggang motosikal Dementus (Chris Hemsworth, berlakon berlebihan dalam persembahan yang bergolak antara kekejaman dan humor konyol). Dementus menyukai Furiosa; anak-anaknya sendiri telah mati, dan sebagai ingatan kepada semua yang telah hilang, dia memakai beruang teddy mereka yang lama pada tali leher, kadang-kadang diayun dengan ceria di belakang seperti beg, kadang-kadang di depan gaya Flava Flav. Tetapi Dementus bukanlah orang lembut, dan selepas dia melakukan tindakan kekejaman yang menyakiti Furiosa selamanya, dia dengan diam bersumpah membalas dendam.

Furiosa diatur di sebuah negara kubu-kubu yang dikendalikan oleh lelaki yang emosinya bersedia meletup pada bila-bila masa: Citadel, semacam Emerald City kotor, diperintah di sini oleh Immortan Joe (dimainkan di sini oleh Lachy Hulme, mengambil alih daripada pelakon Hugh Keays-Byrne, yang meninggal dunia pada 2020). Dementus, selepas membuat perjanjian dengan Joe, menjadi tuan Gastown berhampiran. Terdapat juga Bullet Farm, walaupun ia tidak begitu menonjol dalam plot. Kebanyakan tindakan dalam Furiosa berasal dari trak yang bergerak dengan susah payah dari satu kubu ke kubu yang lain, mengangkut lobak dan keperluan lain dengan cara yang kononnya menyeronokkan.

Mitologi Furiosa akan membawa makna kepada peminat Mad Max; pada masa yang sama, anda tidak perlu pengalaman Mad Max sebelumnya untuk bosan dengannya. Mad Max: Fury Road mempunyai keagungan tercungkil. Walaupun Furiosa dipenuhi dengan humor hitam, ia masih terlalu serius mengambil diri sendiri. Dan skrip Miller (ditulis bersama Nick Lathouris dan Prateek Bando) membuat beberapa lompatan logik yang aneh: pada satu peringkat penting Furiosa melarikan diri dari tawanan, walaupun tidak ada yang menyiasat kemana dia pergi atau kelihatan tidak menyedari bahawa dia telah melarikan diri dari cengkaman mereka lebih kurang satu dekad yang lalu. Anda fikir watak wanita akan lebih ingat dalam kisahnya sendiri.

Dalam beberapa cara, Taylor-Joy merupakan pilihan yang bijak untuk Furiosa yang lebih muda. Seperti Theron, dia telah melatih balet, dan dia bermain dengan berani mengambil semua tindakan kotor dan berdebu yang cerita itu perlukan daripadanya. Dia juga kelihatan cukup kurus dan terluka untuk watak yang tidak pernah pulih dari traumanya pada zaman kanak-kanak. Tetapi dia lebih mengerutkan dahi berbanding berapi-api; ekspresi utamanya adalah kerutan dahi. Pelakon sentiasa berkata mereka mahu memainkan wanita kuat, wanita yang melakukan perkara, wanita yang berdiri atas diri mereka sendiri. Tetapi peranan seperti itu tidak selalu yang paling kompleks atau memuaskan. Anda tidak boleh memainkan sifat; anda hanya boleh memainkan watak. Dan kekuatan watak – apa pun maknanya – tidak semestinya membuatnya menarik.

Itulah masalahnya dengan Furiosa seperti yang dimainkan oleh Taylor-Joy. Theron adalah perkara terbaik tentang Mad Max: Fury Road. Walaupun dia memainkan watak berfokus tunggal dan serius, anda boleh memberitahu dia mempunyai humor tentang dirinya sendiri, jenis jam dalaman yang menghalangnya daripada menjadi mulia dengan cara yang suram. Tetapi Taylor-Joy memainkan Furiosa sebagai ikon heroik yang muram, dan anda boleh mendengar gear berkeretak. Untuk seketika, Furiosa mempunyai minat cinta, Tom Burke’s Praetorian Jack yang berani memberontak. Tetapi benang itu dipadamkan dengan cepat; tidak mahu filem lelaki ini menjadi terlalu wanita. Mungkin skrip yang mengecewakan Taylor-Joy – tentu saja terdapat banyak plot sekelilingnya, dan ia boleh sukar bagi pelakon untuk menembusi itu. Furiosa, dipenuhi dengan letupan, kelelakian liar, dan banyak sekali pemanduan, hanyalah semua spektakel dan tiada visi. Watak wanitanya layak mendapat yang lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.