SNP Conference 2023 - Day Two

(SeaPRwire) –   Sedang mempersiapkan untuk meletakkan jawatan pada Isnin selepas beliau memutuskan bahawa beliau tidak akan terselamat daripada undian tidak percaya, dilaporkan oleh The Sunday Times.

Ahli-ahli kanan Parti Kebangsaan Scotland (SNP) dimaklumkan tentang keputusan Yousaf yang dibuat pada akhir minggu, kata akhbar itu. John Swinney telah dihampiri untuk menjadi menteri pertama sementara sekiranya Yousaf meletakkan jawatan, walaupun bekas pemimpin SNP enggan mengambil alih kerana sebab-sebab peribadi, kata Times.

Kedudukan Yousaf semakin genting selepas beliau memutuskan untuk menamatkan perkongsian kuasa perjanjian antara partinya dengan Hijau pada Khamis lepas, dengan menyatakan bahawa persetujuan kerjasama yang dicapai selepas SNP gagal satu kerusi untuk majoriti dalam pilihan raya 2021 “telah berkhidmat tujuannya”.

Walaupun Yousaf jelas bahawa beliau berhasrat untuk terus memerintah Scotland sebagai kerajaan minoriti, pembangkang Konservatif telah memfailkan undian tidak percaya terhadapnya yang dijadualkan berlangsung minggu ini. Usul itu turut disokong oleh pembangkang Buruh dan Demokrat Liberal.

Ahead of a U.K.-wide election expected in the second half of the year, Yousaf had been trying to rebuild the SNP’s image around stable government following a year of turmoil after long-time leader Nicola Sturgeon stepped down. But tensions with the Greens came to a head last week when the government scrapped a plan to cut carbon emissions by 75% by 2030 after concluding it was unachievable.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.