(SeaPRwire) –   Baru-baru ini, saya bertemu dengan seorang kawan yang baru melahirkan anak pertamanya. Saya terfikir tentang semua perubahan yang saya alami sejak mempunyai dua orang anak perempuan berusia 1 dan 3 tahun. “Saya rasa saya sudah menjadi orang yang sangat berbeza,” kata saya.

Sebaik sahaja ungkapan itu keluar dari mulut saya, saya mempersoalkannya. Hampir 2 bilion orang di dunia ini ialah ibu. Tentunya mereka semua tidak rasa sangat berbeza selepas melahirkan. Atau mereka rasa?

Kebanyakan orang sudah mengenali istilah “otak ibu”, ungkapan yang menggambarkan kabur fikiran dan pelupaan yang dialami oleh kebanyakan wanita hamil dan ibu baru. Tetapi ternyata ada lebih banyak perkara yang berlaku daripada hanya lupa nama profesor kolej anda, dan ia disebut matrescence.

Dicipta oleh ahli antropologi perubatan Dana Raphael pada tahun 1973, matrescence ialah, dengan sangat ringkas, proses menjadi ibu. Ia merupakan perubahan fizikal, psikologi, emosi dan sosial yang amat besar – dan satu yang jauh lebih kuat daripada kebanyakan orang sangka.

“Ketika saya hamil dengan anak pertama saya, saya fikir kehamilan ialah satu peristiwa hormon sementara dan bahawa apabila [anak saya] dilahirkan, saya akan kembali kepada diri saya sendiri,” kata Lucy Jones, seorang wartawan dan penulis buku Matrescence: On the Metamorphosis of Pregnancy, Childbirth and Motherhood. “Tetapi itu bukanlah apa yang sebenarnya. Ia sebenarnya pengalaman endokrinologi, neurobiologi dan seismik paling dramatik yang boleh anda alami dalam kehidupan dewasa.”

Perubahan besar sedang bermain

Walaupun sudah menjadi pengetahuan umum bahawa wanita mengalami perubahan hormon yang besar dalam proses menjadi ibu, terdapat kekurangan kajian mengenai otak ibu baru sehingga baru-baru ini. Tetapi beberapa kajian neurosains yang merubah pemikiran telah diterbitkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kata Jones. menunjukkan bahawa kehamilan membawa kepada perubahan struktur dan fungsi yang signifikan dalam otak, manakala menunjukkan perubahan jaringan abu-abu di beberapa kawasan otak wanita hamil. (Menariknya, perubahan ini kekal selama bertahun-tahun selepas bersalin.)

Banyak lagi perubahan sedang berlaku juga, walaupun lebih sukar untuk dikuantifikasikan. Tanya sebarang ibu baru sama ada dia rasa hubungannya dengan keluarga dan kawan-kawan berubah sejak mempunyai anak, dan kemungkinan besar dia akan berkata ya. Terdapat juga perubahan fizikal yang ketara – seperti menerima tubuh baharu selepas bersalin yang berfungsi secara berbeza, sama ada itu masalah lantai pelvik, kehilangan rambut, atau otot perut yang lemah. Selain itu, terdapat perubahan emosi, seperti rasa sayang dan perlindungan yang baru terhadap anak-anak kita.

Semasa tempoh awal selepas bersalin, terdapat lengkungan pembelajaran yang besar. Walaupun fasa ini boleh rasa menyeksa, kajian itu mencadangkan bahawa jika cabaran kognitif yang hadir semasa tempoh ini diteruskan sepanjang jangka hayat seseorang (maksudnya seseorang itu terus menjadi ibu selama bertahun-tahun), ia sebenarnya boleh memberi manfaat untuk kesihatan otak pada hari tua. “Apa yang kita ketahui tentang otak ialah bahawa kepelbagaian, kekompleksan dan cabaran kognitif adalah sangat merangsang,” kata Edwina Orchard, penyelidik pascadoctoral di Pusat Kajian Kanak-kanak Yale di Universiti Yale.

Dalam kata lain, Orchard pernah menunjukkan bahawa ibu yang mempunyai lebih banyak anak yang dibesarkan mempunyai otak yang kelihatan lebih muda – dan ibu-ibu pertengahan umur sebenarnya mempunyai otak yang lebih muda berbanding mereka yang tidak mempunyai anak.

Itu menunjukkan kesan neuroprotektif keibuan terhadap umur otak. Kajian lain juga menunjukkan bahawa otak ibu berubah secara berbeza-beza, kata Orchard, yang juga bekerja di , sebuah kumpulan penyelidikan di Yale. “Ibu-ibu yang mengalami perubahan yang lebih ketara juga menunjukkan tingkah laku penjagaan yang lebih peka,” katanya. “Mereka mempunyai sambungan yang lebih baik atau perasaan positif yang lebih tinggi terhadap anak mereka.”

Lebih kuat daripada sebelumnya

“Otak ibu” adalah perkara nyata, terutamanya berkaitan dengan . Tetapi idea bahawa ibu baru mengalami semacam demensia awal semasa matrescence adalah keliru, kata Abigail Tucker, penulis buku Mom Genes: Inside the New Science of Our Ancient Maternal Instinct.

Pakar percaya kekurangan kognitif yang dialami oleh kebanyakan wanita hamil dan ibu baru apabila lupa nama seseorang atau meletakkan sereal di peti sejuk mungkin disebabkan oleh , kata Tucker. Atau, ia mungkin hanya disebabkan oleh perubahan fokus yang dialami oleh ibu baru.

“Tiba-tiba, fikiran ibu baru berputar sekitar satu orang kecil yang tidak wujud beberapa bulan atau bahkan minit yang lalu, dan semua perkara lain jatuh ke tepi,” kata Tucker. “Mungkin terdapat sedikit tenaga otak yang tinggal untuk perkara lain yang kini kelihatan jauh kurang penting, seperti mengingat untuk menghantar surat.”

Saya memang kurang tidur, pelupa dan tidak fokus semasa kehamilan dan tempoh awal selepas bersalin. (Anak sulung saya dahulu sering tanya mengapa saya sering melamun). Tetapi saya mempunyai perasaan bahawa saya juga menjadi lebih cerdas dalam banyak cara. Ternyata saya memang betul. Kajian menunjukkan wanita hamil dan ibu baru lebih baik dalam penyelesaian masalah dan membaca isyarat, kata Tucker. Mereka juga lebih peka dan bahkan lebih baik dalam mengenal pasti makanan yang mungkin membahayakan. Mereka juga boleh menjadi lebih tenang dalam situasi yang meresahkan: Satu kajian mendapati wanita pada tahap kehamilan akhir menilai gempa bumi di California kurang meresahkan berbanding mangsa-mangsa lain.

Semua ibu bapa – bukan sahaja ibu – mengalami peralihan saraf

“Sains menunjukkan bahawa, terutamanya dengan penjagaan tangan dan kasih sayang, menghabiskan masa dengan anak akan mempengaruhi aras hormon, bentuk otak dan anatomi otak bapa atau ibu bukan biologi,” kata Jones.

Satu kajian mendapati tahap testosteron dan kortisol bapa baru berubah ketika anaknya dilahirkan boleh meramal sejauh mana dia akan terlibat dengan anaknya kemudian. Satu kajian lain mendapati bapa yang sangat terlibat mengalami lebih banyak aktiviti di amigdala, kawasan otak yang bertanggungjawab terhadap pengambilan keputusan, naluri dan tindak balas lawan atau lari. Kajian itu juga mencadangkan ibu angkat mengalami perubahan oksitosin yang sama seperti ibu kandungan apabila terikat dengan bayi mereka.

Kesadaran yang meningkat

Pakar percaya bahawa matrescence adalah peralihan yang sama pentingnya seperti remaja. Walau bagaimanapun, istilah matrescence (yang tidak wujud pun dalam kamus Merriam-Webster) masih belum mendapat banyak perhatian dalam tempoh 50 tahun sejak dicipta.

“Semua orang tahu remaja merasa tidak selesa dan canggung kerana mereka sedang mengalami perubahan mental dan fizikal yang drastik,” tulis Jones dalam Matrescence. “Tetapi, apabila mereka mempunyai bayi, wanita dijangka melalui peralihan dengan mudah – berjaya menjadi diri baru, peranan baru, pada salah satu masa yang paling berbahaya dan sensitif dalam kitaran hayat.”

Lebih banyak kajian mengenai matrescence sedang dilakukan setiap tahun. Secara sejarah, penyelidik kesihatan mental perinatal fikir penting untuk mengkaji ibu demi bayi mereka, kata Sheehan Fisher, ahli psikologi klinikal perinatal di Northwestern Medicine. “Kini, kami telah beralih supaya kesihatan mental ibu itu penting dalam dirinya sendiri.”

Lebih banyak kesedaran mengenai perubahan yang dialami wanita semasa tempoh ini boleh memberi manfaat pada peringkat individu dan masyarakat. Gangguan kesihatan mental perinatal adalah – satu daripada lima wanita mengalaminya semasa tempoh yang rentan ini – selain kebanyakan ibu baru di AS tidak mendapat cuti bersalin bergaji.

“Saya fikir pemahaman kami tentang tempoh ini sebagai tempoh yang sensitif harus diposisikan sekuat mungkin untuk menggalakkan kerajaan mewajibkan cuti parental bergaji untuk semua ibu bapa baru, bukan hanya ibu bersalin,” kata Orchard. “Bukan sahaja sebagai pemulihan fizikal daripada kelahiran, tetapi sebagai pengakuan terhadap perubahan lingkungan dan tingkah laku identiti besar-besaran yang berlaku semasa tempoh ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.