ISRAEL-US-PALESTINIAN-CONFLICT

(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel — Presiden AS telah sekali lagi bercakap dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu ketika tekanan membina terhadap Israel dan Hamas untuk mencapai persetujuan yang akan membebaskan sesetengah tebusan Israel dan membawa gencatan senjata dalam perang Gaza hampir tujuh bulan.

Putih Rumah berkata bahawa Biden menekankan “pendiriannya yang jelas” ketika Israel merancang untuk menyerang bandar Rafah di selatan Gaza walaupun kebimbangan global untuk lebih daripada 1 juta orang Palestin yang berlindung di sana. AS menentang serangan atas alasan kemanusiaan, menggerakkan hubungan antara sekutu.

Biden juga menekankan bahawa kemajuan dalam penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza perlu “dikekalkan dan dipertingkatkan”, menurut kenyataan. Ia kurang tegas berbanding panggilan mereka sebelum ini bulan ini di mana Biden memperingatkan sokongan masa depan AS untuk Israel dalam perang bergantung kepada pelaksanaan segera langkah-langkah baru untuk melindungi orang awam dan pekerja bantuan. Tiada ulasan dari pejabat Netanyahu mengenai panggilan terbaru.

Seorang pegawai kanan dari Qatar yang penting sebagai pengantara, sementara itu, mendesak Israel dan Hamas untuk menunjukkan “lebih komitmen dan ketegasan” dalam perundingan. Qatar, yang menjadi tuan rumah ibu pejabat Hamas di Doha, penting bersama AS dan Mesir dalam membantu merundingkan gencatan senjata singkat November yang membawa kepada pembebasan puluhan tebusan. Tetapi sebagai tanda frustrasi, Qatar bulan ini berkata bahawa ia sedang menilai semula peranannya.

Satu delegasi Israel dijangka ke Mesir dalam beberapa hari akan datang untuk membincangkan cadangan terbaru dalam perundingan, dan pegawai kanan Hamas Basem Naim berkata dalam mesej kepada Associated Press bahawa delegasi kumpulan militan juga akan ke Kaherah. Saluran berita satelit milik negara Mesir Al Qahera News mengatakan bahawa delegasi akan tiba pada Isnin.

Komentar jurucakap Kementerian Luar Negeri Qatar Majed al-Ansari dalam temu bual dengan akhbar liberal harian Haaretz dan penyiar awam Israel Kan diterbitkan dan disiarkan pada petang Sabtu.

Al-Ansari menyatakan kekecewaan dengan Hamas dan Israel, dengan mengatakan setiap pihak telah membuat keputusan berdasarkan kepentingan politik dan bukan dengan kebajikan awam di fikiran. Beliau tidak mendedahkan butiran perbualan selain mengatakan mereka “efektif berhenti”, dengan “kedua-dua pihak terbenam dalam kedudukan mereka.”

Ucapan Al-Ansari datang selepas satu delegasi Mesir membincangkan dengan pegawai Israel “visi baru” untuk gencatan senjata berpanjangan di Gaza, menurut pegawai Mesir yang tidak mahu dikenali untuk membincangkan perkembangan secara bebas.

Pegawai Mesir itu berkata bahawa pegawai Israel terbuka untuk membincangkan penubuhan gencatan senjata kekal di Gaza sebagai fasa kedua persetujuan. Israel enggan mengakhiri perang sehingga menewaskan Hamas.

Fasa kedua akan bermula selepas pembebasan tebusan awam dan sakit, dan akan termasuk merundingkan pembebasan askar, kata pegawai itu. Banduan Palestin kanan akan dibebaskan dan proses pembinaan semula dilancarkan.

Perundingan awal bulan ini berpusat pada cadangan gencatan senjata enam minggu dan pembebasan 40 tebusan awam dan sakit yang dipegang Hamas dengan pertukaran melepaskan ratusan banduan Palestin di penjara Israel.

Satu surat yang ditulis oleh Biden dan 17 pemimpin dunia lain mendesak Hamas untuk segera melepaskan warganegara mereka. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, Hamas telah mengeluarkan video baharu tiga tebusan, seolah-olah dorongan untuk Israel membuat pengorbanan.

Tekanan yang semakin meningkat terhadap Hamas dan Israel untuk mencapai persetujuan gencatan senjata juga bertujuan mengelakkan serangan Israel ke atas Rafah, bandar di sempadan dengan Mesir di mana lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza sedang mencari perlindungan. Israel telah mengumpulkan puluhan kereta kebal dan kenderaan berperisai. Rancangan serangan telah menimbulkan kebimbangan global.

“Hanya satu serangan kecil sahaja yang diperlukan untuk memaksa semua orang meninggalkan Palestin,” menurut Presiden Palestin Mahmoud Abbas kepada sesi pembukaan Forum Ekonomi Dunia di Arab Saudi, dengan menambah bahawa beliau percaya serangan akan berlaku dalam beberapa hari.

Tetapi jurucakap keselamatan negara Biro Penasihat Keselamatan Negara John Kirby berkata kepada ABC bahawa Israel “memastikan kami tidak akan masuk ke Rafah sehingga kami mendapat peluang untuk benar-benar berkongsi perspektif dan kebimbangan kami dengan mereka. Jadi, kita akan lihat di mana ia akan bergerak.”

Pembangunan tentera Israel juga mungkin taktik tekanan terhadap Hamas dalam perbualan. Israel menganggap Rafah sebagai kubu terakhir Hamas. Ia bersumpah untuk memusnahkan keupayaan ketenteraan dan kerajaan kumpulan itu.

Kumpulan bantuan telah memberi amaran bahawa serangan ke atas Rafah akan memburukkan lagi situasi kemanusiaan Gaza yang sudah teruk, di mana kelaparan meluas. Kira-kira 400 tan bantuan tiba Ahad di pelabuhan Israel Ashdod – penghantaran terbesar sehingga kini melalui Cyprus – menurut Emiriah Arab Bersatu. Belum jelas bagaimana atau bila ia akan disampaikan ke Gaza.

Juga pada Ahad, World Central Kitchen berkata ia akan menyambung operasinya di Gaza Isnin depan, menamatkan penggantungan empat minggu selepas dron tentera Israel membunuh tujuh pekerja bantuannya. Pertubuhan itu mempunyai 276 trak siap untuk memasuki melalui lintasan Rafah dan juga akan menghantar trak ke Gaza dari Jordan, menurut kenyataan. Ia juga sedang menilai sama ada pelabuhan Ashdod boleh digunakan untuk menurunkan bekalan.

Perang itu dipicu oleh serangan Hamas pada 7 Oktober ke selatan Israel yang membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, menurut pihak berkuasa Israel, yang mengatakan lagi 250 orang diambil tebusan. Hamas dan kumpulan lain menahan kira-kira 130 orang, termasuk mayat kira-30 orang, kata pihak berkuasa Israel.

Serangan balas Israel ke atas Hamas telah membunuh lebih 34,000 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut pihak berkuasa kesihatan di Gaza, yang tidak membezakan antara awam dan pejuang dalam pengiraan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.