(SeaPRwire) –   Pada awal bulan ini, kempen dalam talian muncul memanggil pengguna media sosial untuk memblokir selebriti yang tidak bersuara mengenai perang di Gaza di platform mereka. Panggilan ini semakin kuat selepas beberapa selebriti dan influencer menghadiri Met Gala pada 6 Mei -, bandar di mana banyak orang Palestin melarikan diri selepas kemusnahan utara Gaza. Di TikTok dan Instagram, pengguna mengkritik selebriti dan influencer kerana menghadiri acara berprofil tinggi ketika perang berterusan – dan memanggil pengikut mereka untuk memblokir bintang yang mereka anggap terus diam mengenai perang.

Dikenali sebagai Blockout 2024, kempen dalam talian cepat meningkat selepas seorang influencer, Haley Kalil, menerima kecaman selepas memaparkan video pada 6 Mei menunjukkan gaya Met Galanya dan menggerakkan bibir kepada bunyi dari filem 2008 Marie Antoinette, di mana watak judul, dimainkan oleh Kirsten Dunst berkata, “Biarkan mereka makan kek.” Marie Antoinette sebenarnya dikatakan telah menjawab dengan frasa itu selepas mengetahui petani di Perancis abad ke-18 kelaparan dan tidak ada lagi roti, walaupun .

Dalam tindak balas, akaun TikTok @Blockout2024 memulakan gerakan “gerudi digital” atau “digitine”. “Sudah tiba untuk memblokir semua selebriti, influencer dan sosialit kaya yang tidak menggunakan sumber mereka untuk membantu mereka yang benar-benar memerlukan,” katanya dalam video. “Kita memberi mereka platform. Sudah tiba untuk mengambilnya semula, mengambil pandangan kita, suka, komen, wang kita.”

Akaun lain, @Blockout2024, muncul pada Mei dan menggalakkan pengikut untuk memulakan memblokir selebriti dengan tujuan mengganggu Instagram dengan tidak terlibat dengan kandungan mereka. Akaun berbeza dengan nama yang sama juga telah dilancarkan di TikTok.

“Blockout 2024 memuat naik video baharu setiap hari tentang tiga selebriti yang mereka blokir dan menggalakkan pengikut mereka untuk berbuat demikian. Mereka juga menggalakkan pengikut mereka berkongsi senarai peribadi mereka menggunakan hashtag #Blockout2024. Banyak daripada senarai ini termasuk selebriti utama seperti Taylor Swift, Beyoncé, Kim Kardashian, Zendaya, dan lain-lain.”

Brooke Erin Duffy, profesor komunikasi di Cornell University, berkata bahawa gerakan seperti Blockout 2024 menunjukkan bagaimana juruhebah besar boleh bekerja secara serentak untuk menjejaskan keterlihatan figura awam. “Walaupun boikot pengguna yang bukanlah tanpa preseden, versi terkini ini menunjukkan kuasa pencipta untuk mengagihkan semula – atau bahkan mempersenjatakan – sistem metrik platform,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.