2024 TIME Earth Awards Gala

(SeaPRwire) –   Nemonte Nenquimo percaya bahawa Ibu Bumi sedang memberi mesej kepada kita – kita hanya perlu mendengar.

“Dia sedang menangis. Dia sedang berteriak. Dia sedang menjerit. Dia sedang berkata bahawa saya adalah ketika pasang surut meningkat, sungai-sungai meningkat. Terdapat kemarau. Dan ini adalah bahasa saya. Ini adalah amaran saya kepada anda.”

, seorang pemimpin orang asli Waorani di Ecuador dan pengasas pertubuhan bukan keuntungan Ceibo Alliance dan Amazon Frontlines, telah memfokuskan sebahagian besar aktivisme beliau pada pemeliharaan Amazon daripada penebangan hutan dan pengekstrakan minyak.

Tanda-tanda amaran krisis iklim adalah pengingat tentang tanggungjawab kolektif kita kepada Bumi, katanya dalam ucapan penerimaan Anugerah Bumi TIME pada hari Rabu malam, selepas penghormatan itu diberikan kepadanya oleh Peter Seligmann, Ketua Eksekutif Galvanize Climate Solutions dan pengerusi Conservation International.

“Orang saya mendengar dengan begitu dekat kepada Ibu Bumi, dan mereka tahu bahawa Ibu Bumi tidak meminta banyak daripada kita,” kata Nenquimo. “Dia tidak meminta untuk diselamatkan. Dia hanya meminta sesuatu yang sangat mudah. Dia meminta supaya kita menghormati dia.”

Pada tahun 2019, Nenquimo memimpin saman terhadap kerajaan Ecuador yang mengakibatkan perlindungan 500,000 ekar hutan hujan Amazon dari pengeboran minyak dan menetapkan precedent undang-undang bagi masyarakat asli di seluruh negara.

Beliau percaya bahawa tindakan bermakna akan memerlukan sokongan daripada semua orang – bukan hanya masyarakat di garis hadapan krisis iklim. “Apa yang memberi saya harapan ialah berada di sini bersama semua anda, dan mengetahui bahawa kita boleh berjuang bersama-sama,” katanya. “Saya tidak meminta anda semua menunggu orang asli untuk memimpin perjuangan ini terhadap krisis iklim. Apa yang saya minta ialah agar kita semua bergabung dan berjuang bersama-sama menentang krisis iklim.”

TIME Earth Awards dibentangkan oleh Galvanize Climate Solutions, Amazon, Deloitte, Delta Air Lines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.