2024 TIME Earth Awards Gala

(SeaPRwire) –   Mantan Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry tahu bahawa melawan krisis iklim adalah perjuangan yang sukar— tetapi itu tidak bermakna ia sudah tiba masanya untuk menyerah kalah dalam perjuangan ini.

“Setiap analisis kewangan untuk pemindahan ke tenaga bersih menunjukkan kita memerlukan sekitar 2.5 hingga 4.5 trilion dolar setahun untuk tiga tahun akan datang,” kata Kerry semasa ucapan penerimaan anugerah TIME Earth, selepas diberikan penghormatan tersebut oleh Tom Steyer. “Tiada kerajaan mampu melakukan ini dan tiada kerajaan akan melakukannya.”

Walaupun dana yang diperlukan untuk menangani krisis iklim jauh melebihi apa yang kerajaan bersedia berikan kini, Kerry percaya bahawa gerakan iklim perlu berdiri bersama. “Kita perlu dapat berkomunikasi dengan berkesan dan mencari cara untuk memecah lalu,” kata Kerry, yang dilantik sebagai utusan iklim Presiden Amerika Syarikat yang pertama pada tahun 2021.

“Setiap individu boleh melakukan sesuatu, dan jika setiap individu memilih untuk melakukan apa yang perlu dilakukan, maka anda akan membina arus yang akan menghapuskan… anda boleh membina arus yang akan menghapuskan semua rintangan dan penindasan yang paling kuat.”

Steyer, seorang filantropis berbilion dan pengasas bersama Galvanize Climate Solutions, memuji pencapaian Kerry dan usahanya yang berterusan. “Tanpanya, tiada Persetujuan Paris. Tanpanya tiada kemajuan di Abu Dhabi tahun lalu,” kata Steyer. “Apabila sejarah iklim ditulis, John akan diakui sebagai diplomat dan strategis yang menggalakkan negara-negara di seluruh dunia untuk bertindak balas. Dan dia masih jauh dari berhenti dan menoleh ke belakang.”

TIME Earth Awards dianjurkan oleh Galvanize Climate Solutions, Amazon, Deloitte, Delta Air Lines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.