India-election-economy-jobs

(SeaPRwire) –   Apabila pilihan raya maraton India bermula dengan fasa undian pertama pada hari Jumaat, 19 April, pengangguran menjadi isu utama dalam fikiran jutaan pengundi – walaupun pertumbuhan ekonomi negara yang pesat. Sejak Perdana Menteri India Narendra Modi berkuasa pada 2014, ahli ekonomi cepat untuk menawarkan India sebagai saingan yang kuat kepada China, terutamanya untuk pembuatan, pelaburan dan keupayaan pertumbuhan global. Pelabur ada sebab untuk berasa optimis: antara 2014 dan 2023, KDN India meningkat sebanyak 55%, mengatasi negara seperti UK, Perancis, Itali, dan Brazil untuk menjadi ekonomi kelima terbesar di dunia. IMF menganggarkan ia mungkin akan berkembang sebanyak 6.3% tahun ini – prestasi yang tidak kecil untuk ekonomi trillion dolar.

Menurut ahli ekonomi India Ajit Ranade, ekonomi telah mendapat momentum daripada faktor jangka panjang: “Nombor satu, tentu sahaja, ialah demografi,” katanya. Dengan , India mempunyai salah satu populasi yang paling muda secara global, yang bermakna “terdapat tenaga buruh muda yang besar yang sedang berkembang dan kitaran yang mulia orang-orang yang akan mencari pekerjaan, bergaji, menghabiskan, mengkonsumsi, melabur, menyimpan, membayar cukai, dan sebagainya,” kata Ranade.

Namun, satu kajian oleh CSDS-Lokniti, sebuah institut penyelidikan berpangkalan di Delhi mendapati hampir separuh pengundi melihat pengangguran dan kenaikan harga sebagai dua kebimbangan terbesar dalam pilihan raya ini, satu petanda bahawa India belum sepenuhnya memanfaatkan manfaat ekonomi kumpulan ini. Akibatnya, ahli ekonomi mengatakan kerajaan Modi – jika kembali berkuasa untuk penggal ketiga – kini perlu mencari cara baru untuk memanfaatkan dividen demografinya.

Apa yang menunjukkan nombor

India telah berjuang dengan penciptaan pekerjaan rendah selama satu dekad, dengan kadar pengangguran menurun daripada 38.6% pada 2011-12 ke 37.3% pada 2022-23, menurut kajian tenaga kerja kerajaan. Kerajaan juga telah berjuang untuk mencipta pekerjaan untuk pekerja tidak mahir dan miskin, dengan hanya 20% warga India kini bekerja dalam pembuatan atau perkhidmatan IT, manakala lebih 40% bekerja dalam pertanian, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Selain itu, ahli ekonomi India Jayati Ghosh menyatakan bahawa sebarang manfaat yang diperolehi daripada pertumbuhan ekonomi India telah didagangkan secara tidak sama rata di kalangan 10-20% pendapatan tertinggi.

Tetapi di mana krisis pengangguran dirasakan dengan lebih teruk ialah oleh 8 juta belia India yang berpendidikan yang memasuki pasaran tenaga kerja setiap tahun – menafikan kepercayaan lama di kalangan warga India bahawa pendidikan akan menjamin pekerjaan. Menurut laporan terbaru daripada Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), 83% populasi pengangguran India terdiri daripada belia, sementara 66% adalah belia berpendidikan. Selain itu, ILO mendapati mereka tanpa ijazah universiti atau bahkan pendidikan penuh mempunyai kadar pekerjaan yang lebih tinggi. Akibatnya adalah apa yang dipanggil ILO sebagai “peningkatan paradoks” kepada kadar penyertaan buruh India, kadar penyertaan tenaga kerja, dan kadar pengangguran.

Namun, nombor-nombor – yang masih tidak tepat disebabkan kerajaan tidak melepaskan apa-apa maklumat perbelanjaan pengguna daripada kajian perbelanjaan pengguna yang biasanya diadakan setiap lima tahun – tidak sepenuhnya mencerminkan situasi unik tenaga kerja India.

“Dalam kes India, peratusan tenaga kerja yang sangat besar berada dalam sektor tidak formal, bermakna banyak daripada mereka bekerja tanpa kontrak, tidak mempunyai keselamatan sosial atau insurans, atau bekerja sendiri,” kata Ranade.

Mengapa pelaburan di India mengalami pertumbuhan perlahan

Apabila ekonomi Asia Timur seperti Korea, Malaysia dan China mencapai peringkat pembangunan serupa dengan India dalam masa lalu, ia kebanyakannya disebabkan oleh pertumbuhan eksport terarah dalam tekstil, pakaian, atau pemasangan elektronik. Tetapi walaupun tenaga buruh yang berkembang tidak membawa kebanyakan pekerja India untuk mendapat pekerjaan yang lebih produktif, bergaji tinggi dan berkualiti tinggi. “Kita tidak melihat fenomena yang sama kerana India tidak secara agresif memeluk eksport intensif buruh sebagai pemacu utama pertumbuhan,” kata Ranade.

Terdapat sejarah di sebaliknya: Selepas negara merdeka dari pemerintahan British, ia memulakan dasar-dasar ekonomi yang lebih perlindungan kerana curiga terhadap perdagangan antarabangsa dan penindasan kolonial. Ini termasuk kemandirian dalam sektor modal barang dan pelaburan berat dalam syarikat keretapi, keluli dan kuasa nuklear India. Ia adalah, kata Ranade, “model penggantian import”. Banyak kemudian, India menyedari bagaimana perdagangan antarabangsa boleh menjadi faedah. Antara 1988 dan 1991, ia melancarkan dasar-dasar liberalisasi ekonomi untuk menyahkawal selia industri, mendorong pertumbuhan perindustrian kepada 9.2% yang hebat.

Sejak itu, bagaimanapun, terlalu banyak peraturan sekitar industri berskala besar dan modal yang lebih murah berbanding buruh telah melambatkan kemajuan. Menurut kajian Barclays, pelaburan melebihi 40% pada 2008 tetapi kini berdiri pada 34%. “Ironinya ialah bahagian pembuatan dalam KDN India hampir tidak bergerak sejengkal sejak 1991,” kata Ranade.

Di bawah pentadbiran Modi, “tiga bencana ekonomi buatan manusia” – demonetisasi, pelaksanaan “agak tergesa-gesa” GST, dan sekatan berkaitan wabak – telah menyumbang kepada ini, menurut Reetika Khera, profesor ekonomi di Institut Teknologi India di Delhi. “Setiap daripada ini memberi kesan yang memusnahkan ke atas bahagian-bahagian ekonomi yang berbeza, terutamanya yang rentan,” katanya.

Pengundi bimbang tentang gambaran besar

Ketidakupayaan kerajaan untuk mencipta pekerjaan yang lebih banyak telah mengejutkan, memandangkan Modi telah menyampaikan program “Memudahkan Melakukan Perniagaan” yang berambisi untuk membantu mengurangkan beban melakukan perniagaan di India selama lebih satu dekad. Satu skema lain yang dilancarkan oleh kerajaan pada November 2023 bertujuan untuk melancarkan pembuatan dengan menawarkan insentif perindustrian untuk meningkatkan pengeluaran tempatan. Dalam belanjawan persekutuan tahun ini, kerajaan telah memperuntukkan $134 bilion lagi untuk perbelanjaan modal untuk membina jalan raya, pelabuhan, lapangan terbang dan landasan keretapi – meniru apa yang dilakukan China lebih tiga dekad lalu untuk ekspansi ekonomi,

Tetapi apabila Parti Bharatiya Janata yang memerintah melancarkan manifesto pilihan raya empat hari sebelum 960 juta pengundi negara memulakan undian mereka, ia membuat sedikit sebutan tentang jenis dasar ekonomi yang akan diikuti Modi dalam penggal ketiga berkuasa. Tetapi ahli ekonomi mengatakan ini membimbangkan, kerana KDN per kapita India belum meningkatkan taraf hidup kebanyakan warga India. Menurut Bank Dunia, India kini berada pada kedudukan 147 untuk standard hidupnya, walaupun pertumbuhan ekonomi yang meramalkan ekonominya akan menjadi ketiga terbesar di dunia menjelang 2027. “Pertumbuhan agregat pendapatan seluruh ekonomi tidak cukup kerana ia tidak tersebar ke semua bahagian masyarakat,” kata Ranade. Sebaliknya, keuntungan secara tidak proporsional pergi ke elit India, atau 10% teratas.

Kerajaan telah mengimbangi ketiadaan pekerjaan dan pendapatan per kapita dengan menjadi lebih welfarist. Selama bertahun-tahun, ia telah menggunakan wang untuk pelbagai usaha untuk pemakanan, pekerjaan, keselamatan, kesihatan, dan bahkan gas masak subsidi untuk isi rumah miskin.

Namun, ekonomi domestik India yang besar telah membuktikan kekuatan yang agak tahan lama dalam masa lalu, dan populasi muda mereka pasti akan bekerja kepada kelebihannya. “Terdapat juga dinamisme, keusahawanan, dan fakta bahawa anda mempunyai peratusan pekerja yang bekerja sendiri dalam ekonomi gig,” kata Ranade.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.