(SeaPRwire) –   Dalam kehidupan seharian kita, masa adalah komoditi yang berharga. Kita boleh mendapatkan atau kehilangan masa. Kita boleh menyimpan, menggunakan atau membazir masa. Jika kesalahan kita terdedah, kita berisiko terpaksa “melakukan masa”.

Bagi para saintis, masa adalah sesuatu yang boleh diukur. Jam telah, selama berabad-abad, menjadi artifak teknologi tinggi era masing-masing – jam air, jam pendulum, kronometer Harrison, dan seterusnya sehingga ketepatan luar biasa jam atom – keajaiban teknologi moden, walaupun tanpa kualiti estetik yang jelas daripada jam tradisional yang lebih. (Walaupun rakan-rakan kejuruteraan memberitahu saya bahawa, dilihat melalui mikroskop, ada keindahan dalam kerumitan cip silikon.)

Sebelum ada takwim yang boleh dipercayai – atau sebarang rekod, atau artifak yang boleh ditarikh dengan pasti – masa silam adalah ‘kabut’. Tetapi ini tidak menghalang usaha untuk meletakkan kronologi tepat yang berlebihan. Yang paling tepat daripada semua adalah yang dikira oleh James Ussher, Uskup Agung Armagh, menurut mana dunia bermula pada jam 6 petang, Sabtu, 22 Oktober, 4004 SM. Sampai tahun 1910, al-Kitab yang diterbitkan oleh Oxford University Press memaparkan kronologi Ussher bersama-sama dengan teks.

Bahkan pada abad ke-17, anggaran Ussher bermasalah. Mubaligh Jesuit kembali dari China, memberitahu rekod sejarah terperinci yang bertarikh sebelum 2350 SM – tarikh yang diisytiharkan untuk Banjir Besar Nuh. Ramai yang meragui bahawa sejarah keseluruhan gunung, sungai dan fauna Bumi boleh dipadatkan ke dalam 6000 tahun. Sir Isaac Newton, pada usia tua, telah meninggalkan sains, dan terobsesi dengan menyempurnakan “Kronologi Kerajaan Kuno”nya sendiri. Dia tidak mempertikaikan penarikhan Ussher terhadap asal-usul manusia, tetapi menduga bahawa enam ‘hari’ Kejadian mungkin setiap era yang dipanjangkan.

Pada abad ke-19, kehebatan Darwin adalah mengenal pasti bagaimana “pemilihan semula jadi variasi yang disukai” boleh telah mengubah kehidupan asal ke pelbagai jenis makhluk, kini kebanyakannya pupus, yang pernah merayap, berenang atau terbang di Bumi. Tetapi kemunculan ini – satu proses yang tidak teratur dan berantakan, berjalan tanpa tangan panduan – secara semula jadinya sangat perlahan. Darwin menganggarkan bahawa evolusi memerlukan bukan sahaja jutaan tetapi ratusan juta tahun. Dia prihatin dengan bukti sokongan dari geologi. Dia menganggarkan, dengan hujah yang sebenarnya cacat (dan yang dia potong dari edisi kemudian bukunya) bahawa untuk mengukir Weald Kent mengambil 300 juta tahun. Jika dia melihat Grand Canyon dia boleh membuat anggaran yang lebih meyakinkan.

Penanggalan radioaktif tepat kini memberitahu kita bahawa Matahari dan planet-planetnya telah terkumpul 4.55 bilion tahun lalu daripada gas antara najam di Galaksi Bimasakti – sendiri sebuah galaksi yang, bersama-sama dengan berbilion-bilion lagi, adalah sebahagian daripada alam semesta yang lebih luas yang muncul dari “permulaan” yang panas kira-kira 13.8 bilion tahun lalu. Data yang semakin kaya daripada teleskop raksasa telah membolehkan kosmolog mengembangkan skenario yang boleh dipercayai tentang alam semesta kita yang mengembang. Carta masa boleh dengan yakin dilanjutkan kembali ke era apabila segala-galanya termampat sepadat nukleus atom. Pada masa itu, alam semesta telah mengembang hanya selama milisaat. Tetapi milisaat pertama – apabila ciri-ciri penting alam semesta telah ditetapkan – masih misteri dan spekulatif; kepadatan dan suhu jauh lebih tinggi daripada yang boleh dicapai di makmal, dan jadi kita kehilangan pegangan dalam fizik yang diuji secara eksperimen

Dan apa yang berlaku ‘sebelum permulaan’? Soalan asas ini, kita tidak boleh berbuat lebih baik daripada St Augustine pada abad ke-5. Dia mengelak isu dengan mendakwa bahawa masa itu sendiri diciptakan bersama-sama dengan alam semesta. Sesetengah ahli kosmologi moden mengatakan bahawa masa menutup diri sendiri, dan soalan itu seperti bertanya, Apa yang berlaku jika anda pergi ke utara dari Kutub Utara? ‘Peristiwa genesis’ masih dalam beberapa cara sama misteri bagi kita seperti ia kepada St Augustine.

Jadi sejarah kosmik, kini kita percaya, menjangkau berbilion tahun. Horizon masa kita telah sangat dipanjangkan ke belakang ke masa lalu. Tetapi konsep masa depan kita telah memanjang bahkan lebih jauh. Bagi leluhur kami abad ke-17, sejarah hampir mendekati penutupannya. Sir Thomas Browne menulis “Dunia itu sendiri kelihatan menyusut. Bahagian masa yang lebih besar telah berlalu daripada yang akan datang.”

Tetapi itu hampir mustahil bagi seorang ahli astronomi – memang, kita mungkin masih lebih dekat permulaan daripada akhir. Matahari kita kurang daripada separuh jalan melalui hayatnya; ia akan bersinar selama enam bilion tahun lagi sebelum bahan api nuklear habis; kemudian ia akan meletup, menelan planet-planet dalaman. Dan alam semesta yang mengembang akan terus – mungkin selama-lamanya – ditakdirkan menjadi semakin sejuk, semakin kosong. Untuk mengutip kata-kata Woody Allen, kekekalan itu sangat panjang, terutama ke arah akhir.

Pandangan tradisional, bahkan di kalangan mereka yang menerima evolusi Darwinian, ialah bahawa kita manusia semestinya pengklimaksan pokok evolusi. Tetapi dalam perspektif masa depan kosmik yang sangat dipanjangkan, lebih munasabah untuk menduga bahawa kita bahkan belum mencapai separuh jalan dalam kemunculan progresif kompleksiti di alam semesta. Apa-apa makhluk yang menyaksikan kematian matahari (selepas lama mengembangkan teknologi untuk melarikan diri ke jarak selamat) mungkin berbeza daripada kita seperti kita berbeza daripada lumut.

Tetapi bahkan dalam skala masa yang sangat dipanjangkan yang kosmologi moden mendedahkan, menjangkau berbilion tahun ke masa depan serta masa lalu, abad ini istimewa. Ia adalah yang pertama dalam 45 juta abad sejarah Bumi apabila satu spesies, kita, boleh menentukan nasib seluruh planet. Kita telah memasuki apa yang kadang-kadang disebut sebagai ‘antropocene’. “Kesan kaki” manusia secara kolektif terhadap Bumi lebih berat daripada sebelumnya; keputusan hari ini tentang alam sekitar dan tenaga, yang dikuasai oleh pengetahuan sains kita, bergaung berabad-abad ke depan dan akan menentukan nasib biosfera keseluruhan, dan bagaimana generasi akan datang hidup.

Walaupun kesedaran kita tentang zaman yang terbentang jauh ke depan, horizon perancangan kita telah menyusut kerana kehidupan kita berubah begitu cepat. Fokus politik adalah kepada yang mendesak dan segera, dan pilihan raya berikutnya. Katedral zaman pertengahan mengambil satu abad atau lebih untuk disiapkan. Terdapat sedikit usaha oleh sektor awam atau swasta untuk merancang lebih daripada dua atau tiga dekad ke depan – atau untuk membina struktur yang akan, seperti katedral telah lakukan, menawarkan inspirasi selama seribu tahun.

Bahkan lebih penting lagi adalah kemungkinan bahawa manusia akan memperoleh keupayaan untuk mereka bentuk semula atau ‘meningkatkan’ diri mereka sendiri melalui pengubahsuaian genetik; atau untuk melaksanakan teknik ‘siber’ yang membolehkan mereka menanam dalam keturunan mereka kelebihan komputer elektronik. Evolusi ini melalui ‘rekabentuk cerdas sekular’ boleh beroperasi lebih cepat daripada pemilihan Darwinian.

Mungkin keturunan jauh kita akan mempunyai jangka hayat yang jauh dipertingkatkan; mereka mungkin menjadi hampir kekal. Entiti sedemikian, yang kuasa mental dan sikapnya melampaui pemahaman kita – mungkin bahkan melampaui imajinasi kita, tentunya tidak akan merasa sebagai “banduan masa”, seperti kita yang mortal. Adakah mereka, seperti kita, akan “menggunakan dan menyimpan” masa sebagai sumber yang terhad? Atau kelebihan akan membawa kepada kebosanan? Hanya masa yang akan memberitahu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.