(SeaPRwire) –   Satu cadangan untuk semua orang: Sekarang adalah masa yang baik untuk mengecek keadaan peminat setia Taylor Swift anda. Selepas berbulan-bulan menanti dengan penuh semangat, bintang terkenal itu melancarkan album studio ke-11nya, The Tortured Poets Department, pada hari Jumaat – dan Swifities di seluruh dunia kehilangan akal mereka.

Dari perspektif neurosains, tindak balas itu masuk akal. Kajian mencadangkan bahawa muzik, menggalakkan pelepasan neurotransmiter dopamine. “Kami tahu bahawa muzik sangat berkaitan dengan emosi untuk pelbagai sebab,” kata Lindsay Halladay, profesor kanan dalam sains neuro dan psikologi di Universiti Santa Clara. “Irama muzik sebenarnya boleh mengubah suai getaran neural, yang kadang-kadang dipanggil gelombang otak. Ia boleh mengubah cara otak keseluruhan berkomunikasi.” Itulah sebabnya anda mungkin merasa lebih bersemangat selepas mendengar muzik berirama cepat, contohnya, atau rileks selepas malam mendengar muzik Beethoven.

Tetapi apakah yang menyebabkan muzik Taylor Swift, khususnya, beresonansi begitu dalam? Kami bertanya kepada beberapa ahli psikologi yang berhobi sebagai Swifties.

Dia menyanyikan tentang perkara yang kita semua alami

Tahun lepas, ketika jutaan orang berusaha untuk mendapatkan tiket jelajah Eras, pelajar-pelajar di Universiti Kristian Texas juga bekerja keras untuk memasuki “Psikologi (Versi Taylor),” kelas baru yang ditawarkan oleh pakar psikologi perkembangan Naomi Ekas. “Kami mengambil topik dan tema yang berbeza dari muziknya atau kehidupannya dan mengaplikasikan perspektif perkembangan ke atasnya,” katanya. Kelas-kelas telah berpusat, contohnya, ke atas khianat, membalas dendam, daya tarikan, dan putus cinta.

Semasa satu kelas baru-baru ini, Ekas memainkan lagu Marjorie, lagu menyayat hati dari album Evermore yang membayar penghormatan kepada nenek Swift. (Seharusnya saya tanya soalan kepadamu, seharusnya saya tanya bagaimana untuk menjadi, dia menyanyi.) Ramai daripada 120 pelajar mula menangis dan meminta beberapa minit untuk menghantar mesej kepada nenek mereka atau ibu bapa mereka. “Kami semua macam, ‘Patutkah kita teruskan kelas hari ini? Kerana kami sangat sedih,'” kenang Ekas.

Ini berbicara tentang keuniversalian tema-tema yang ditekankan oleh Swift. “Kita semua mengalami kehilangan,” katanya. “Kita semua mengalami kawan-kawan yang menyakiti kita, dan kita mahu membalas dendam terhadap mereka. Kita semua jatuh cinta, kita semua berpisah cinta.” Mengetahui bahawa Swift merasai apa yang kita rasai mengesahkan emosi kita, kata Ekas – membenarkan anda untuk menyelami kesedihan atau kegembiraan itu.

Liriknya tercetak di otak kita

Apabila muzik memanggil satu emosi – mungkin marah jika anda baru mendengar lagu Bad Blood, atau rindu jika anda memainkan lagu Dress berulang kali – anda cenderung mengalami ingatan yang lebih kuat, kata Halladay. “Emosi yang kuat mempunyai keupayaan untuk mengubah cara ingatan diproses,” katanya. “Sama ada emosi positif atau negatif, ia boleh menjejaskan cara otak menyimpan maklumat.” Itulah sebabnya kita tidak mengingati peristiwa biasa, seperti apa yang kita makan dua minggu lalu, tetapi situasi yang lebih menarik atau traumatik tercatat dalam ingatan kita. “Kita mahu mengekalkan maklumat itu, dan otak kita sangat baik dalam melakukannya apabila diberi isyarat bahawa ia perlu,” kata Halladay. Jadi jika anda sudah sukar untuk melepaskan lagu So Long London dari kepala anda, salahkan lirik yang menggugah: Tulang belakang saya terbelah membawa kita ke atas bukit … Anda bersumpah bahawa anda mencintai saya tetapi di mana petunjuknya?

Dia terbuka – jadi kita juga terbuka

Swift sangat terbuka tentang kehidupannya, menulis lirik mentah tentang cabaran dan kejayaan peribadinya. (Dalam saat-saat pertama lagu baru Fortnight, dia mengisytiharkan: Saya adalah alkoholik berfungsi sehingga tiada yang menyedari gaya baru saya.) Ketelusan itu boleh memberi kesan yang mendalam kepada pendengar, kata Naomi Torres-Mackie, seorang psikolog di Hospital Lenox Hill di New York. Pelanggan Torres-Mackie membawa Swift dalam sesi mereka lebih kerap daripada yang mungkin dijangka, bertindak sebagai pemangkin untuk introspeksi yang lebih dalam. “Saya pernah mempunyai beberapa orang datang kepada saya dan mereka macam, ‘Saya baru sahaja mendengar muzik Taylor ini, atau menghayati semula album ini, dan tiba-tiba saya dapat mengekspresikan semua perasaan yang sangat sukar untuk ungkapkan,'” katanya. Seperti yang diperhatikan Torres-Mackie, Swift merujuk atau merujuk kepada tema seperti gangguan makan, depresi, dan keraguan diri dalam muziknya – dan itu boleh memberi kebenaran kepada sesetengah orang untuk merasa mereka dapat melakukan yang sama.

Dia membuat gadis dan wanita, khususnya, merasa dilihat

Jantina memainkan peranan dalam emosi yang dipanggil oleh muzik Swift. Norma masyarakat terus membatasi dan menolak pengalaman, minat dan perasaan gadis dan wanita, yang boleh dianggap remeh atau tidak penting. Walau bagaimanapun, salah satu keperluan psikologi kami ialah rasa dilihat dan difahami. Lagu-lagu Swift “benar-benar memberi pendengar perasaan bahawa gadis dibenarkan bersedih, marah, tersesat,” kata Torres-Mackie. “Sebarang pengalaman emosi adalah penting, dan ia layak dinyanyikan.”

Selain itu, lagu Swift menyelidik nuans yang sering kali unik untuk wanita. Ambil contoh lagu Tolerate It, di mana dia menyanyikan: Saya menunggu di pintu seperti saya hanyalah kanak-kanak / Gunakan warna terbaik saya untuk lukisan potretmu / Letak meja dengan perkara mewah / Dan lihat anda toleratnya. “Apa yang dia bincangkan ialah melakukan kerja emosi untuk lelaki dan ia tidak dihargai,” kata Kerry McBroome, seorang psikolog di Brooklyn. “Dia menyentuh pengalaman wanita khusus yang unik itu daripada mempunyai semua kerja emosi ini dijangka daripada anda, dan kemudian tidak diakui atau diiktiraf atau dipuji atau diberi ganjaran kerana itu.” McBroome teringat rasa pukulan ketika mendengar lagu itu buat kali pertama dan berfikir, “Oh Tuhan, Taylor, keluar dari diari saya.”

Dia membantu kita merasa terhubung dengan orang lain

Swift cemerlang dalam membuat pengalaman peribadi terasa universal – dan apabila kita terhubung dengan pengalaman yang dijelaskan secara lirik, kita merasa sebahagian daripada “komuniti yang lebih besar yang patah hati atau gembira,” kata McBroome. “Kita menyedari orang lain telah melalui pengalaman yang sama, dan ia adalah rasa kesatuan dengan jutaan peminat.” Ambil skarf terkenal yang dijelaskan Swift meninggalkannya di rumah adik lelakinya dalam lagu All Too Well. McBroome mengharapkan banyak pendengar mencintai lagu itu kerana mereka juga, telah meninggalkan syal atau barang sentimental lain di rumah seseorang, memahami ia hilang selamanya. “Ia mudah untuk meletakkan cap sendiri, dan kemudian menyedari dunia penuh dengan orang yang telah meninggalkan luka pada kehidupan satu sama lain. Dan saya fikir dia melakukannya dengan menggunakan imej yang begitu khusus.”

Selain itu, terdapat tentera Swifties yang telah bersatu di sekeliling bintang – dan satu sama lain. Ekas, yang berusia 45 tahun, baru-baru ini menerima panggilan daripada kawan berusia 79 tahun yang mendengar Swift buat kali pertama dan suka apa yang didengarnya. Kelasnya membantu membangunkan idea hadiah ulang tahun untuk Swiftie berusia 8 tahun. Dan salah seorang pelajak lelakinya memberitahu bahawa dia telah mendaftar kelas itu kerana dia mahu dapat terhubung dengan adik-adiknya, yang merupakan peminat.

Dia menikmati memperdaya kita

Dalam hari-hari menjelang pelancaran album The Tortured Poets Department, Ekas dan pelajar-pelajarnya terperangkap dalam lubang kelinci selepas lubang kelinci teori dan spekulasi tentang album baru. Swift – yang terkenal kerana suka meninggalkan petunjuk – mendedahkan pameran pustaka pop-up yang penuh dengan petunjuk untuk dipecahkan. Semua teka-teki “menyumbang kepada hubungan yang kita fikir kita ada dengannya,” kata Ekas. “Kita fikir, ‘Oh, dia memberi saya petunjuk ini.’ ” Itu mengeratkan ikatan emosi yang kita rasakan dengannya dan muziknya. Selain itu, cuba mendedahkan mesej tersembunyi meningkatkan tahap keghairahan, mengapi-apikan peminat ke dalam keadaan kemarahan – yang bermakna emosi kita sudah berada dalam keadaan yang dipertingkatkan memasuki album baru. Ini hampir menjamin tindak balas visceral. “Saya fikir dia benar-benar tulus dalam membina hubungan dengan peminat,” kata Ekas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.