China San Francisco Panda

(SeaPRwire) –   BEIJING — Kota San Francisco sedang bersedia untuk menerima pasangan panda dari China, sebagai sambungan “diplomasi panda” yang terkenal dari Beijing.

Datuk Bandar Kota San Francisco London Breed mengumumkan pinjaman panda di Beijing pada hari Jumaat, bersama-sama dengan pegawai dari Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar China, atau CWCA. Ini akan menjadi kali pertama San Francisco menjadi tuan rumah haiwan yang dicintai ini secara jangka panjang – hasil daripada kempen perjuangan selama setahun, kata Breed.

San Diego sebelum ini mengumumkan mereka akan menerima dua ekor panda pada bulan Februari.

China adalah rumah kepada habitat semula jadi tunggal untuk panda dan memiliki kebanyakan beruang hitam-putih di dunia. Beijing meminjamkan haiwan ke negara-negara lain sebagai tanda persahabatan dan pemuliharaan hidupan liar.

“Kota San Francisco sangat gembira untuk menyambut panda gergasi di Zoo San Francisco,” kata Breed selepas menandatangani surat niat untuk kerjasama antarabangsa mengenai pemuliharaan panda gergasi.

Breed berkata bandaraya telah bekerja dengan masyarakat Cina dan Asia mereka untuk mengadvokasi panda selama hampir setahun menjelang perjumpaan pemimpin Asia Pasifik Ekonomi di San Francisco pada bulan November tahun lalu, ketika presiden AS dan Cina bertemu.

Setiausaha Agung Wu Minglu berkata persatuan itu akan bekerja sama dengan pegawai San Francisco untuk mempersiapkan kedatangan panda dan memastikan piawaian teknikal untuk pemuliharaan mereka.

“Kami berharap pasangan panda gergasi akan berada di San Francisco pada tahun 2025,” katanya.

Apabila San Diego mendedahkan berita pada bulan Februari bahawa mereka akan menerima pasangan panda, ia merupakan kali pertama dalam lebih dua dekad China bersetuju untuk menghantar panda ke Amerika Syarikat.

Hanya empat panda gergasi kini berada di AS, semuanya di zoo Atlanta. China dalam tahun-tahun kebelakangan ini tidak memperbaharui perjanjian pinjaman di zoo di Washington, DC dan Memphis, Tennessee, memunculkan ketakutan bahawa ia mengakhiri diplomasi panda sejarahnya dengan negara-negara Barat kerana ketegangan geopolitik.

Beruang hitam-putih telah menjadi simbol persahabatan AS-China sejak Beijing memberi pasangan panda ke Zoo Negara di Washington, DC pada tahun 1972, sebelum normalisasi hubungan bilateral. China kemudian meminjamkan panda ke zoo untuk membantu membiakkan anak dan meningkatkan populasi.

Pengumuman Jumaat ini datang menjelang lawatan yang dirancang ke China minggu hadapan oleh Setiausaha Negara AS Antony Blinken.

Washington dan Beijing telah meningkatkan pertukaran diplomatik mereka dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dalam usaha untuk meringankan ketegangan yang meningkat. Tetapi perselisihan masih wujud dalam perdagangan, keselamatan negara dan pendirian berbeza negara terhadap konflik seperti pencerobohan Rusia ke Ukraine dan peperangan Israel-Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.