Brood X Cicadas Cooked

(SeaPRwire) –   Bersedialah untuk melihat cicada di mana-mana.

dari makhluk ini diharapkan muncul di beberapa tempat di Amerika Syarikat tahun ini sejenis yang tidak pernah dilihat selama lebih daripada dua abad.

Dikenali dengan bunyi mengawan yang memekakkan telinga, yang boleh sekuat bunyi mesin pemotong rumput, cicada keluar selepas lebih daripada satu dekad di bawah tanah, menawarkan makanan yang lazat kepada burung—dan juga manusia sesekali.

Itu betul, cicada, seperti banyak serangga, telah dianggap sebagai alternatif mesra alam dan banyak protein untuk ayam dan lembu. Ia rendah kolesterol, rangup, dan membawa apa yang digambarkan sebagai rasa pedas dan berkualiti seperti udang. Restoran telah menuang serangga dalam menu percubaan, manakala beberapa buku masakan telah diterbitkan khusus untuk resipi yang melibatkan cicada.

Jadi jika anda berminat untuk melihat cicada di pinggan anda tahun ini, berikut adalah perkara yang perlu diketahui tentang cara memulakannya.

Langkah pertama: tangkapnya

Cicada biasanya boleh didapati di tempat berkayu, seperti berdekatan pokok dan pokok renek—walaupun atas sebab kebersihan, pakar tidak menyokong pengumpulan cicada untuk makanan di lokasi yang mungkin mempunyai racun perosak atau sampah. Anda walaupun boleh mula mencari di halaman belakang rumah anda sendiri.

Bagaimanapun, anda harus cuba bersikap selektif. Cicada yang baru keluar dari tanah mungkin tidak menghasilkan makanan ringan yang paling sedap. Lebih baik menantikannya menukar kulit, menanggalkan kulit lamanya supaya bersih dan lembut, begitu kata chef Joseph Yoon pada tahun 2022.  Tetapi sebaik sahaja ia menukar kulit, anda mungkin mahu cepat-cepat mengumpulkannya—semakin tua cicada, semakin kurang jisim otot yang mungkin ada, menyebabkan ia kurang lembut dan berair. Yoon juga memberi amaran terhadap makan cicada mati, yang mungkin telah mula reput. 

Dan jangan risau untuk tercedera: walaupun kaki dan kuku cicada mungkin berduri apabila disentuh, ia tidak menggigit atau menyengat. Anda boleh mengambilnya dengan lembut, sangkutkan sayapnya pada badannya dengan ibu jari dan jari telunjuk, kemudian kumpulkan dalam beg atau bekas.

Langkah kedua: bersihkannya

Janna Jadin, penulis Cicada-Licious: Cooking and Enjoying Periodical Cicadas, membekukan cicada selepas menangkapnya, sebagai cara mudah untuk membunuh dan menyimpan serangga. 

Setelah dikeluarkan dari peti sejuk beku, Jadin juga , Anda boleh merebus cicada untuk menghilangkan sebarang mikrob sebelum dimasak. (Mencuci tangan anda secara berkala juga dinasihatkan. “Adalah penting untuk mengendalikannya seolah-olah anda akan mengendalikan sekeping ayam mentah atau telur yang dikupas,” kata Toby Amidor, pakar pemakanan, pada tahun 2021.)

Sebagai alternatif, Anda boleh merebus cicada dengan segera setelah menangkapnya.

Langkah ketiga: masaknya

Cicada telah digunakan dalam masakan di seluruh dunia, dimakan di Greece dan Rom purba dan telah lama dinikmati sebagai makanan tradisional di Thailand dan Congo.

Terdapat pelbagai cara kreatif untuk menggabungkan cicada menjadi makanan. Ia sesuai dimakan begitu sahaja—ada yang mengatakan —atau sebagai tambahan kepada hidangan seperti kari dan pasta. Sesetengah orang mengisar serangga dan atau menggunakannya untuk , seperti garam pada margarita. Media sosial telah menjadi perbendaharaan resipi, dan Anda bahkan boleh mendapatkan inspirasi dari anda.

Tetapi sebelum mencengkam gigi anda ke cicada, pakar memberi amaran bahawa orang yang mempunyai alahan kerang—atau yang biasanya harus mengelak kerang, seperti wanita hamil atau kanak-kanak kecil, atau mereka yang berisiko mendapat gout—harus mengelakkan diri daripada memakan cicada, yang sebenarnya adalah sejenis kerang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.