TOPSHOT-THAILAND-POLITICS-COURT

(SeaPRwire) –   Mahkamah Perlembagaan Thailand telah menerima petisyen untuk membubarkan parti pembangkang terbesar negara yang sebelumnya didapati bersalah melanggar piagam kerana usaha untuk meminda undang-undang fitnah diraja.

Mahkamah menerima petisyen oleh Suruhanjaya Pilihan Raya untuk membubarkan Parti Maju pada hari Rabu, berdasarkan keputusan mahkamah yang sama pada bulan Januari bahawa kempen kumpulan untuk melonggarkan undang-undang , juga dikenali sebagai Seksyen 112 Kanun Keseksaan Thailand, bersamaan dengan usaha untuk menggulingkan monarki berperlembagaan negara.

Parti Maju mempunyai masa 15 hari untuk mengemukakan pembelaannya, kata mahkamah dalam kenyataan.

Kes ini merupakan tamparan terbaru ke atas parti baru yang mengejutkan politik Thailand dengan memenangi kerusi Parlimen terbanyak dalam pilihan raya Mei 2023 dengan sokongan terutamanya daripada pengundi muda dan bandar yang semakin jemu dengan pentadbiran tentera selama hampir satu dekad. Calonnya telah oleh ahli politik konservatif pro-establisment daripada menjadi perdana menteri tahun lalu, sebelum dibersihkan daripada tuduhan melanggar peraturan pilihan raya.

Jika parti pembangkang dibubarkan, Pita dan ahli eksekutif lain mungkin dilarang terlibat dalam politik selama 10 tahun. Sebagai sebahagian daripada keputusan Januari, mahkamah perlembagaan memerintahkan Parti Maju untuk menghentikan semua usaha untuk menyemak semula undang-undang fitnah diraja, yang melindungi monarki daripada fitnah dan membawa hukuman penjara sehingga 15 tahun untuk setiap kesalahan.

Keadaan semasa Parti Maju telah dibandingkan dengan pendahulunya, Parti Masa Depan, yang telah dan pemimpin utamanya telah dilarang terlibat dalam politik selama satu dekad. Satu lagi perintah pembubaran baru juga berpotensi untuk memancing lebih ketidakstabilan politik yang mungkin menggoncang semula pasaran kewangan Thailand.

Tetapi parti reformis, yang memenangi 151 kerusi daripada 500 kerusi Parlimen dan hampir 40% undian popular dalam pilihan raya Mei 2023, kekal tidak gentar, dengan Pita menyatakan kumpulan telah “lama bersedia” untuk potensi pembubaran.

Apabila sebuah parti politik dibubarkan, ahli parlimennya boleh menyertai parti baru dalam masa 30 hari untuk mengekalkan kerusi mereka di Dewan Rakyat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.