Scottish FM Humza Yousaf Makes Announcement On Affordable Housing

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Scotland Humza Yousaf pada hari Isnin lalu sebelum undian tidak percaya pada hari Rabu yang kelihatan beliau akan hilang.

Penyajiannya datang hanya lebih kurang setahun selepas beliau mengambil alih jawatan itu, menjadi pemimpin pertama bukan kulit putih dan pertama Muslim Scotland.

“Saya tidak dapat menjelaskan betapa besar kehormatan menjadi perdana menteri negara yang saya cintai, negara yang saya besarkan keluarga saya dan satu-satunya negara yang saya akan panggil rumah,” kata Yousaf dari Bute House, kediaman rasmi Perdana Menteri.

Pemimpin berusia 39 tahun Parti Kebangsaan Scotland (SNP) berhadapan dengan undi tidak percaya selepas menamatkan persetujuan berkongsi kuasa SNP dengan Parti Hijau Scotland pada Khamis lepas.

Parlimen Scotland kini mempunyai 28 hari untuk mencari pengganti Yousaf melalui undian majoriti di kalangan ahli Parlimen Scotland. Sekiranya majoriti tidak dicapai, pilihan raya akan dipanggil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.