(SeaPRwire) –   Apabila Michael Cohen mengambil tempat duduk di mahkamah jenayah Donald Trump, seperti yang dijangka, ia akan menandakan klimaks dalam kisah nyata ambisi dan pengkhianatan yang berlaku antara dua orang lelaki itu selama hampir dua dekad.

Di mahkamah bandar New York, Cohen akan berada beberapa meter daripada lelaki yang pernah dianggapnya sebagai lambang kuasa mentah dan glamor yang menakjubkan. Trump terpaksa duduk sunyi dan mendengar langsung daripada mulut bekas peguam syarikatnya bagaimana Cohen – beberapa minggu sebelum pilihan raya 2016 – membayar wang kepada pelakon filem dewasa Stormy Daniels untuk menyimpan senyap mengenai dakwaan pertemuan sulit dengan Trump, dan bagaimana bayaran penggantian itu didakwa disembunyikan dalam rekod syarikat sebagai yuran guaman. Trump menafikan beliau pernah bertemu dengan Daniels dan didakwa tidak bersalah terhadap 34 tuduhan penipuan kewangan berkaitan bagaimana bayaran itu dilog.

Kisah antara Michael Cohen dan Donald Trump menjelaskan bagaimana Trump telah beroperasi selama dekad, membawa orang ke dalam pengaruhnya dan secara tiba-tiba memutuskan hubungan apabila mereka kehilangan kegunaan. Tiada bekas sekutu Trump yang menentangnya secara terbuka seperti Cohen, yang menjalani hukuman penjara kerana jenayah berkaitan kerja yang dilakukannya untuk Trump, termasuk bayaran kepada Daniels. Inilah sejarah yang membuat Cohen menjadi saksi yang mencabar bagi pendakwa.

“Saya telah hidup dalam penjaraan peribadi dan mental sejak hari saya menerima tawaran untuk bekerja dengan seorang jutawan hartanah yang kemahiran perniagaannya saya kagumi dalam,” kata Cohen kepada hakim persekutuan ketika dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun kerana pelanggaran undang-undang kempen dan jenayah lain. “Sebenarnya saya kini tahu tiada banyak yang patut dikagumi.”

Apabila Cohen mula bekerja untuk Donald Trump pada tahun 2006, Cohen, mengikut kata beliau sendiri, merupakan peguam dari Manhattan yang tidak begitu dikenali yang menggunakan wang yang diperolehinya daripada kes-kes kecederaan peribadi dan malpraktis perubatan untuk melabur dalam medali teksi – dan apartmen di bangunan berjenama Trump. Tetapi apabila Trump membawanya masuk untuk menggunakan taktik keras dengan Lembaga Bangunan, Cohen mendapati beliau menikmati keghairahan bekerja dalam orbit Trump. (Trump memberikan Cohen salinan ucapan berapi yang disampaikannya ketika cuba mengatur Lembaga Bangunan untuk menyokong Trump – dalam bingkai emas, tentu sahaja.)

Dalam masa beberapa tahun, Cohen mempunyai pejabat sendiri di Menara Trump dan, mengikut memoir Cohen, Disloyal, Trump hadir di upacara bar mitzvah anak lelaki Cohen, memberitahu kedua-dua mereka, “Anda adalah keluarga.”

Menjelang masa Trump menjadi calon Presiden Republikan pada tahun 2016, Cohen telah menjadi titik hubungan untuk puluhan kenalan dan rakan perniagaan Trump. Paling relevan untuk Alvin Bragg, Peguam Daerah Manhattan, rakan-rakan itu termasuk David Pecker, yang merupakan penerbit The National Inquirer ketika itu, dan memberi keterangan pada 26 April bahawa beliau membantu menyekat cerita-cerita yang mungkin merosakkan kempen presiden Trump 2016.

Dalam memoirnya, Cohen menggambarkan dirinya sebagai “pengikut” awal Trump, seorang yang, menurut kemarahan isteri dan keluarganya sendiri, terpesona sepenuhnya oleh keghairahan memperoleh persetujuan dan kehadiran jutawan hartanah itu.

Trump memberinya fantasi seperti “artis penipu” dan “menunjukkan saya bahawa beliau menghuni jenis realiti yang berbeza, satu yang akan dikongsi bersama saya sahaja, dunia yang dipenuhi dengan keajaiban dan keghairahan dan kuasa dan intrik dan sanjungan,” tulis Cohen. “Semua yang perlu saya lakukan ialah melakukan apa yang dititahkan, tanpa soalan atau pemikiran kedua.”

Tetapi gelembung itu mula hilang keindahannya apabila Trump memenangi Putih, mengeluarkan Cohen daripada peranan di Washington, memberikan bonus tahunan yang satu pertiga daripada tahun sebelumnya, dan, mengikut akaun Cohen, perlahan-lahan membayar balik penggantian Cohen kepada Daniels. Bayaran penggantian itu menarik perhatian Peguam Khas Robert Mueller yang sedang menyiasat kaitan antara kempen presiden Trump dan Rusia, dan apabila pejabat Cohen diserbu oleh ejen FBI pada April 2018, Cohen mengatakan Trump bercakap dengannya di telefon dan memberitahunya “Kukuhkan diri, saya menyokong anda. Anda akan baik-baik sahaja.”

Ia merupakan kali terakhir Cohen bercakap dengan Trump, menurut tulisan Cohen dalam memoirnya. Selama beberapa bulan berikutnya, Cohen pada mulanya bersetuju untuk memasuki perjanjian pertahanan bersama dengan Trump dan orang lain dalam lingkarannya. Beliau juga mengakui beliau berbohong kepada Kongres ketika memberi keterangan mengenai perbualannya dengan Trump mengenai perjanjian hartanah Rusia. “Saya berbohong dan berbohong dan berbohong,” tulisnya dalam memoirnya. Apabila Jabatan Keadilan menuduhnya dengan jenayah berkaitan perniagaan medali teksinya, penyataan cukai dan bayarannya kepada Daniels, beliau memutuskan untuk bersalah demi menerima hukuman ringan. Itulah masa beliau meninggalkan Trump.

Cohen dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun kerana jenayah kewangan dan berbohong kepada kongres. Semasa sekatan pandemik, beliau dibebaskan dari Penjara Pemulihan Otisville di New York selepas setahun dikurung. Beliau kemudian dihantar semula kerana didakwa melanggar syarat pembebasannya dengan terus bekerja pada memoirnya dan terus dengan rancangan untuk menerbitkannya.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Cohen menjadi sasaran utama kemarahan Trump, dengan bekas Presiden memanggil bekas penasihatnya itu “penipu”, “pengkhianat”, dan “penipu”. Trump terus melancarkan serangan terhadap Cohen ketika perbicaraan jenayah bergegar, sebahagian daripada sebab mengapa Hakim Juan Merchan mengenakan perintah berdiam diri terhadap Trump dengan mengatakan beliau tidak boleh secara awam mengkritik juri, peguam dan saksi berpotensi.

Walaupun ada permusuhan antara kedua-dua, kehidupan Trump dan Cohen masih terkait dalam pelbagai cara. Cohen masih tinggal di Trump Park Avenue, bangunan berjenama Trump di Manhattan. Dan tahun lepas, Cohen merupakan pemain dalam perbicaraan sivil fraud Trump, memberi keterangan bagaimana beliau membantu memanipulasi nilai aset Trump dalam penyata kewangan yang digunakan untuk membantu Trump mendapatkan pinjaman dan urusan lain. Trump tidak hadir di mahkamah apabila bekas penasihatnya memberikan keterangan merosakkan itu.

Trump tidak mempunyai pilihan itu dalam perbicaraan jenayahnya. Sekiranya Cohen memberi keterangan, kedua-dua akan berhadapan sekali lagi, selepas sekian lama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.