(SeaPRwire) –   QUITO, Ecuador — Kerajaan Mexico menamatkan hubungan diplomatik dengan Ecuador selepas polis memecah masuk ke dalam Kedutaan Mexico di sini pada petang Jumaat untuk menangkap bekas naib presiden Ecuador, tindakan kekuatan luar biasa yang mengejutkan dan membingungkan pemimpin serantau dan diplomat.

Polis Ecuador memecah masuk pintu luar kedutaan di ibu negara Quito untuk menangkap Jorge Glas, yang telah menetap di sana sejak Disember. Glas memohon perlindungan politik di kedutaan selepas dituduh melakukan jenayah rasuah.

Serbuan itu mendorong Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador mengumumkan pemutusan hubungan diplomatik dengan Ecuador pada petang Jumaat, manakala setiausaha hubungan luar negaranya berkata tindakan itu akan dicabar di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague.

“Ini tidak mungkin. Ia tidak boleh berlaku. Ini gila,” kata Roberto Canseco, ketua bahagian konsular Mexico di Quito, kepada media tempatan sambil berdiri di luar kedutaan sebaik sahaja serbuan itu. “Saya sangat bimbang kerana mereka boleh membunuhnya. Tiada asas untuk berbuat demikian. Ini sepenuhnya diluar norma.”

Pada Sabtu, Glas dibawa dalam kenderaan berperisai dari pejabat pendakwa raya ke lapangan terbang, di mana beliau menaiki pesawat untuk penerbangan ke bandar pelabuhan Guayaquil, 265 batu (425 kilometer) selatan Quito. Orang yang berkumpul di luar pejabat pendakwa raya berteriak “kekuatan” apabila konvoi kenderaan polis dan tentera bergerak.

Agensi penjara Ecuador menyatakan Glas akan kekal ditahan di kemudahan berkeselamatan tinggi di Guayaquil.

Pihak berkuasa sedang menyiasat Glas berhubung ketidakteraturan semasa pengurusan usaha pembinaan semula berikutan gempa bumi kuat 2016 yang meragut ratusan nyawa. Beliau disabitkan atas tuduhan rasuah dalam kes-kes lain.

Pejabat Presiden Ecuador Daniel Noboa mempertahankan serbuan itu dalam kenyataan, dengan berkata “Ecuador adalah negara berdaulat” yang tidak akan “membenarkan sebarang penjenayah bebas”. López Obrador membalas dengan menyebut tahanan Glas sebagai “tindakan otoritarian” dan “pelanggaran jelas undang-undang antarabangsa dan kedaulatan Mexico.”

Alicia Bárcena, setiausaha hubungan luar Mexico, memaparkan di platform sosial X bahawa beberapa diplomat mengalami kecederaan semasa serbuan itu, dengan menambah serbuan itu melanggar Konvensyen Vienna mengenai Hubungan Diplomatik.

Premis diplomatik dianggap “tidak boleh dilanggar” di bawah perjanjian Vienna dan undang-undang tempatan agensi penguatkuasaan undang-undang tidak dibenarkan memasuki tanpa kebenaran duta.

Keputusan pihak berkuasa Ecuador dikecam oleh presiden, diplomat dan badan serantau pada Sabtu.

Presiden Honduras Xiomara Castro, menulis di X, menggambarkan serbuan itu sebagai “tindakan tidak dapat diterima bagi komuniti antarabangsa” dan “pelanggaran kedaulatan negara Mexico dan undang-undang antarabangsa” kerana “ia mengabaikan hak sejarah dan asasi untuk perlindungan.”

Pertubuhan Negara-Negara Amerika dalam kenyataan mengingatkan ahlinya, termasuk Ecuador dan Mexico, tentang “obligasi” untuk tidak “menggunakan norma undang-undang domestik untuk membenarkan ketidakpatuhan terhadap obligasi antarabangsa mereka.”

“Dalam konteks ini, ia menyatakan solidariti dengan mangsa tindakan tidak wajar yang memberi kesan kepada Kedutaan Mexico di Ecuador,” menurut kenyataan yang dikeluarkan pada Sabtu. Pertubuhan itu menambah bahawa ia menganggap perjumpaan majlis kekalannya “perlu untuk menangani isu itu,” tetapi tidak menetapkan tarikh.

Bárcena pada Jumaat berkata Mexico akan membawa kes itu ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa “untuk mendakwa tanggungjawab Ecuador atas pelanggaran undang-undang antarabangsa.” Beliau juga berkata para diplomat Mexico hanya menunggu tawaran jaminan daripada kerajaan Ecuador untuk pulang ke negara mereka.

Noboa menjadi presiden Ecuador tahun lalu ketika negara itu berjuang dengan jenayah luar biasa berkaitan pengedaran dadah. Selepas beberapa individu bersenjata menyerang stesen TV semasa siaran langsung pada Januari, beliau mengisytiharkan negara itu dalam “konflik bersenjata dalaman” dan menetapkan 20 kumpulan pengedar dadah sebagai kumpulan pengganas yang tentera dibenarkan “mematikan” dalam batasan undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Will Freeman, felo kajian Amerika Latin di Majlis Hubungan Luar Negara, berkata keputusan menghantar polis ke kedutaan Mexico menimbulkan kebimbangan terhadap langkah-langkah Noboa bersedia ambil untuk terpilih semula. Tempoh jawatannya berakhir pada 2025 kerana beliau hanya dipilih untuk menamatkan tempoh bekas Presiden Guillermo Lasso.

“Saya benar-benar berharap Noboa tidak bergerak lebih ke arah Bukele,” kata Freeman merujuk kepada Presiden El Salvador Nayib Bukele, dasar kerasnya terhadap jenayah telah dikritik hebat oleh pertubuhan hak asasi manusia. “Maksudnya kurang menghormati kedaulatan undang-undang untuk mendapat peningkatan populariti menjelang pilihan raya.”

Freeman menambah sama ada Glas menyalahgunakan perlindungan diplomatik adalah “isu berasingan” daripada keputusan menghantar polis ke kedutaan.

“Kita lihat corak itu di Amerika Latin dengan politik menyalahgunakan kedutaan dan bidang kuasa asing, bukan melarikan diri daripada penyiasatan tetapi melarikan diri daripada pertanggungjawaban,” katanya.

Kementerian luar negara dan dalam negeri Ecuador tidak memberi maklumbalas terhadap beberapa permintaan komen dari Agensi Berita Antarabangsa.

Bekas duta besar Ecuador Jorge Icaza berkata serbuan itu tidak sah, tetapi beliau menambah bahawa ia juga bertentangan dengan undang-undang melindungi “penjenayah yang dihukum oleh sistem kehakiman Ecuador dalam dua kes penting, yang juga negatif dari sudut pandangan norma antarabangsa.”

Kedutaan Mexico di Quito kekal dijaga ketat oleh polis selepas serbuan itu – titik didih ketegangan semakin meningkat antara Mexico dan Ecuador.

Pada Khamis, ketegangan meningkat selepas López Obrador membuat kenyataan yang Ecuador anggap “sangat malang” mengenai pilihan raya tahun lalu. Sebagai tindak balas, kerajaan Ecuador mengisytiharkan duta besar Mexico sebagai persona non grata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.